outhands

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Ajax

De wedstrijd Rijnsburgse Boys – Ajax staat voor de vierde keer in de historie op een affiche. Ook op dinsdag 20 juli belooft het weer een uitermate plezierige voetbalavond te worden. Beide teams pretenderen technisch verzorgd voetbal te spelen en laten dat in praktijk ook vaak zien. En alhoewel er ongetwijfeld klassenverschil tussen beide teams merkbaar zal worden: Ajax speelt voor het eerste in haar geschiedenis tegen Topklasse-amateurs!

Reeds in 1986 kwam Ajax voor het eerst op bezoek. Met doelpunten van o.a. Marco van Basten en John van ’t Schip werd de eindstand op 0-5 bepaald. Op 1 augustus 2001 eindigt de wedstrijd in de dubbele cijfers: 0-10 waarbij de Egyptenaar Mido zes keer het net weet te vinden. Vijf jaar geleden werd deze wedstrijd voor het laatste gespeeld: het is 14 juli 2005 wanneer de seizoensvoorbereiding van de Rijnsburgers met een 0-12 nederlaag tegen de Amsterdammers begint. Van de toenmalige spelersgroep maakt alleen Stekelenburg bij Ajax nog deel uit van de huidige selectie. Bij Rijnsburgse Boys zijn er meer spelers die mogelijk ook in de 4e editie hun opwachting maken: Tim Orlowski, Dennis Groot, André van Egmond, Peter Freke, Bart Freke, Martijn Gootjes en Danny van der Vijver waren er toen ook al bij. Tien maanden later wordt de ploeg van de trainer Ted Verdonkschot op 13 mei 2006 gehuldigd als kampioen van de Hoofdklasse A. Ajax wordt vierde dat seizoen met 24 punten achterstand op landskampioen PSV terwijl het ook AZ en Feyenoord voor moet laten gaan. Zoals zo vaak blijken in het verleden behaalde resultaten dus geen garantie voor een zorgeloze toekomst.

Mocht het komende seizoen een soortgelijke apotheose kennen dan blikken we op 14 mei 2011 graag nog eens op deze zomeravond in juli 2010 terug. Het zou in ieder geval passen binnen de geformuleerde doelstelling voor het komende seizoen. Tijdens de eerste training is trainer Niek Oosterlee duidelijk in de missie van RBB: meedoen bij de bovenste drie en voor de titel gaan. U kunt het binnenkort allemaal terugzien en luisteren bij RBB-TV. Wanneer Rijnsburgse Boys aantreedt tegen Ajax is er ruim een week getraind terwijl de oefenwedstrijd tegen een Helders elftal geschiedenis is. Waarbij de Rijnsburgers overigens in het Helders Dagblad als het Ajax van het zaterdagvoetbal worden aangekondigd. Sergio de Windt en Ronald Breinburg hebben in Noord Holland ongetwijfeld hun eerste speelminuten in het geel-zwarte shirt gemaakt terwijl de terugkeer van Bart Freke uit de ziekenboeg op zich al reden voor een feestje is. Zeven oefenwedstrijden zullen er voor Rijnsburgse Boys na Ajax nog volgen voordat op 21 augustus a.s. officieel in de Topklasse wordt afgetrapt.

Ook Ajax zal op de Middelmors nog niet een volledige selectie kunnen presenteren. De reden daarvoor zag u afgelopen dinsdag in Amsterdam voorbijvaren. Het zal dus waarschijnlijk met dezelfde selectie spelen waar op zondag 18 juli tegen FC Porto wordt aangetreden. Op 23 juli staat voor de godenzonen vervolgens een oefenpartij tegen Chelsea op het programma. Voor de Amsterdammers is het vizier eerst gericht op plaatsing voor de UEFA Champions League. De weg naar plaatsing is er één die overigens langer is dan menigeen zich zal realiseren. Minimaal 360 minuten voetbal zal er voor de Ajacieden nodig zijn om in de kampioenscompetitie mee te mogen doen. Bij de loting voor de derde voorronde van de Champions League op 16 juli wordt bepaald welke tegenstander Ajax op 27 of 28 juli in zijn eerste wedstrijd zal treffen. Daarbij kan Ajax de volgende clubs treffen: Celtic F.C. (Schotland), FC Unirea Urcizeni (Roemenie), PAOK Saloniki (Griekenland), A.A. Gent (Belgie) of BSC Young Boys (Zwitserland). De play-offs, de laatste kwalificatieronde, beginnen op 17 of 18 augustus. De winnaars van de play-offs plaatsen zich voor de Champions League, de verliezers stromen door naar de Europa League. Ter voorbereiding op de weg door Europa speelde Ajax de afgelopen weken tegen de amateurs van Ajax en FC Horst terwijl op trainingskamp in Oostenrijk geoefend werd tegen Al Ahly (1-0 winst) en Rapid Boekarest (1-1)

Van de huidige trainer van Ajax, Martin Jol, mag met recht worden opgemerkt dat hij afkomstig is uit het amateurvoetbal. Na zijn carrière als profspeler (o.a. ADO Den Haag, FC Twente, Bayern Munchen) ging hij bij de amateurs van ADO aan de slag. De mooiste herinneringen uit die tijd zullen ongetwijfeld uit het seizoen 1995-1996 dateren toen hij als trainer met Scheveningen kampioen in de Hoofdklasse A werd. In 1996 begint hij aan zijn eerste professionele klus bij Roda JC waar hij een jaar later de Amstel Cup wint. Via o.a. Tottenham Hotspur en Hamburger SV belandt Jol bij Ajax. Kenmerkend voor de liefde voor het spelletje is dat Jol op een koude avond in maart jl. ook langs de lijn staat wanneer hij “zijn” Scheveningen met 0-1 tegen Rijnsburgse Boys in de districtsbeker ten onder ziet gaan.

Veel plezier tijdens deze Rijnsburgse Boys – Ajax als warming-up voor een succesvol voetbalseizoen.