IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Ajax (KNVB beker)


Na een intensieve en geslaagde voorbereidingsperiode kan Rijnsburgse Boys komende zaterdag aan het echte werk beginnen. Om 14.30 uur zijn de amateurs van Ajax te gast op sportpark Middelmors voor een bekerwedstrijd in de tweede kwalificatieronde van de KNVB beker. Natuurlijk zullen beide ploegen deze wedstrijd serieus benaderen. De lucratieve en sportieve belangen voor het door gaan naar de eerste ronde in de KNVB beker zijn immers enorm groot. Ook zullen de elf basisspelers van beide ploegen willen laten zien dat hun trainer de juiste keuze heeft gemaakt om juist hen op te stellen. Tenslotte is een positief resultaat een mentale opsteker voor de eerste competitiewedstijd, een week later, waarin Rijnsburgse Boys op bezoek gaat bij Jong Almere City FC en Ajax opnieuw naar de bollenstreek gaat, namelijk naar Noordwijk.
KNVB bekersucces
Geheel tegen de traditie in speelt Rijnsburgse Boys de eerste wedstrijd in het KNVB bekertoernooi, waarin amateurclubs elkaar ontmoeten, dus weer eens thuis. Zes jaar geleden gebeurde dat namelijk voor het laatst, toen HSC’21 uit Haaksbergen de tegenstander was. Het leverde een 2-1 overwinning op waarbij Resham Sardar, de nieuwe assistent-trainer, een kwartier voor het einde de winnende treffer scoorde. Het was de start van het beste KNVB bekerseizoen van Rijnsburgse Boys uit de geschiedenis. Na overwinningen op profclubs FC Volendam (1-0) en FC Emmen (0-0, winst na strafschoppen), strandden de Rijnsburgers uiteindelijk in de achtste finale tegen PSV (0-4). Zou Wilfred van Leeuwen een aantal seizoenen later, met zijn oude ploeg VVSB, dit Rijnsburgse bekersucces als voorbeeld hebben genomen?! Hopelijk is Rijnsburgse Boys onder zijn enthousiaste leiding klaar voor nieuw KNVB bekersucces!

Ajax amateurs
Er zal natuurlijk eerst moeten worden afgerekend met Ajax zaterdag, de amateurtak van profclub AFC Ajax. Ajax zaterdag werd in 1983 opgezet op advies van Johan Cruijff. Hij zag in Ajax zaterdag een tweede jong Ajax waar de laatbloeiers uit de opleiding werden opgevangen en weerbaarheid konden trainen. Het standaardelftal speelde in de seizoenen 1993-1994 en 1995-1996 (als eersteklasser) en van 2003-2004 tot en met 2008-2009 (als hoofdklasser) op het hoogste amateurniveau. In 2014-2015 speelde het team weer op dit niveau, nu als topklasser. Dat duurde één seizoen. Slechts in twee seizoenen troffen Rijnsburgse Boys en Ajax elkaar in competitieverband. Nadat de eerste onderlinge ontmoeting op Middelmors in een bloedeloze 0-0 was geëindigd, won Rijnsburgse Boys de drie volgende duels. Vorig seizoen eindigde Ajax als vierde in de hoofdklasse B. Het behalen van de derde periodetitel betekende deelname aan de nacompetitie. Na eerst Ter Leede te hebben uitgeschakeld bleek vervolgens Hoek te sterk. Ajax had het geluk dat Jong FC Twente zich had teruggetrokken uit de derde divisie waardoor een extra plek beschikbaar was. In een beslissingswedstrijd tegen de andere verliezer van de nacompetitiefinale, Capelle, greep Ajax de geboden mogelijkheid met beide handen aan en won verdiend.
Debuterende trainers
Niet alleen Wilfred van Leeuwen beleeft komende zaterdag zijn debuut als hoofdtrainer in een officiële wedstrijd, ook collega Yuri Rose zit voor de eerste keer officieel op de bank als trainer. In 2015 sloot de oud-profvoetballer van FC Volendam, Heracles, SC Heerenveen, Sparta, De Graafschap en SC Cambuur zijn actieve loopbaan als aanvoerder af bij de amateurs van Ajax, waar hij twee seizoenen actief was. In zijn debuutjaar promoveerde hij naar de topklasse en werd verkozen tot speler van het jaar. In zijn tweede seizoen speelde hij één van zijn laatste wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys. Voordat de Rijnsburgers de score openden, en met een 0-2 overwinning Amsterdam verlieten, was de eerste levensgrote kans in deze wedstrijd voor Rose. De crossbal die hij in één keer nam, op een meter of zeven van de goal, rolde met een rare curve naast. Typisch zo’n balletje die menigeen al telde. Of er komende zaterdag op Middelmors ook zulke momenten zullen zijn, we gaan het beleven!
Clubgegevens Ajax
Opgericht: 1 mei 1983
Erelijst
Winnaar Districtsbeker West I: 2005 en 2008
Tenue
Shirt: rood-wit
Broek: wit
Kousen: wit
Onderlinge resultaten in de topklasse en hoofdklasse
2014-2015 (topklasse) Rijnsburgse Boys-Ajax: 3-1 Ajax-Rijnsburgse Boys: 0-2
2005-2006 (hoofdklasse) Rijnsburgse Boys – Ajax: 0-0 Ajax – Rijnsburgse Boys: 0-3
Zaterdag 18 augustus 2018
Tweede kwalificatieronde KNVB beker
Rijnsburgse Boys – Ajax (aanvang: 14.30 uur)
Kaartverkoop
Zowel leden, niet-leden als sponsoren dienen voor dit duel in het KNVB bekertoernooi een toegangskaart te kopen. Aan de kassa worden de nieuwe toegangsprijzen gehanteerd.
Staan:
Leeftijd 0 t/m 12: € 5,00
Leeftijd 13 t/m 64: € 10,00
Leeftijd 65/+: € 7,00
Hoofdtribune:
Leeftijd 0 t/m 12: € 10,00
Leeftijd 13 t/m 64: € 12,00
Leeftijd 65/+: € 10,00
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Ajax is zaterdagavond te lezen hier op de website.