IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Ajax

ajax

Rijnsburgse Boys had vorige week een primeur te pakken. De afgelasting van de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg was de eerste in de Topklasse van dit seizoen. Het hoofdveld op Middelmors had de aanhoudende regen van vrijdagavond en zaterdagmorgen niet kunnen verwerken. Komende zaterdag staat opnieuw een thuisduel op het programma met de komst van debutant Ajax. Door de promotie van de amateurtak van de succesvolste Nederlandse voetbalclub naar de Topklasse en de aanwezigheid van Jong Ajax in de Jupiler League zijn de Amsterdammers met drie ploegen op de drie hoogste niveaus in Nederland vertegenwoordigd: uniek in de vaderlandse voetbalhistorie.
Nacompetitie
Vorig seizoen promoveerde Ajax via de nacompetitie, na eerder in de hoofdklasse A als tweede achter kampioen Sparta Nijkerk te zijn geëindigd. Na de gewonnen nacompetitie van de hoofdklasse A leek vervolgens het tweeluik met de nummer dertien uit de Topklasse, Noordwijk, snel beslist. Maar nadat Ajax de eerste wedstrijd met 6-1 had gewonnen, werd het toch nog onverwacht spannend in de tweede wedstrijd. Noordwijk won dat duel met 6-2 en degradeerde; Ajax ging door voor de afsluitende beslissingswedstrijd tegen Stedoco. Met speels gemak liet Ajax zien dat er maar één ploeg de plek in de Topklasse verdiende: het won met 5-2.
Dominant voetbal
Trainer Bart Logchies liet weten dat zijn ploeg zich niet zou gaan aanpassen in de Topklasse. Zijn ploeg zou gaan spelen zoals men dat bij Ajax graag ziet: dominant voetbal op de helft van de tegenstander. De kennismaking met de Topklasse verliep echter behoorlijk stroef. De eerste twee competitiewedstrijden gingen verloren. Het waren waarschijnlijk toch aanpassingsproblemen, want vervolgens verloren de Amsterdammers zes wedstrijden op rij niet. De ploeg bereikte zelfs de vijfde plaats in de tussenstand. Maar achtereenvolgens twee nederlagen – tegen Kozakken Boys en IJsselmeervogels – en twee 1-1 gelijke spelen tegen HHC Hardenberg en Excelsior Maassluis, deden de Amsterdammers afdalen naar de tiende plaats, nog net boven Rijnsburgse Boys.

rbb-ajax

Ex-profs
In de selectie van Ajax zijn een paar ex-profs te vinden. Bekendste namen zijn die van Karim Bridji (ex-Heracles en Helmond Sport) en spits Yuri Rose (ex-FC Volendam, Heracles, SC Heerenveen, Sparta, De Graafschap en SC Cambuur). Komende zaterdag is hij echter geschorst. Vorige week kreeg de spits, vlak nadat hij de gelijkmaker had binnengekopt tegen Excelsior Maassluis, in de slotfase een directe rode kaart voor een elleboogstoot. De topscorer bij Ajax is Kenneth Misa Danso met vijf treffers.
Topscheidsrechter Mike van der Roest fluit voor de tweede keer dit seizoen een wedstrijd van Rijnsburgse Boys en Ajax. Eerder leidde hij de duels Spakenburg-Rijnsburgse Boys (4-0) en Ajax-Sparta Nijkerk (2-1).
Clubgegevens Ajax
Opgericht: 1 mei 1983
Erelijst:
Winnaar Districtsbeker West I: 2005 en 2008
Shirt: rood-wit
Broek: wit
Kousen: wit
Sportpark De Toekomst
Borchlandweg 16-18
1099 CT  Amsterdam
Telefoon: 020-6777433
Website: www.ajaxamateurs.nl
Programma zaterdag 22 november 2014
Rijnsburgse Boys – Ajax (aanvang: 14.30 uur)
Overige wedstrijden
Capelle – Scheveningen
Excelsior Maassluis – Barendrecht
HHC Hardenberg – GVVV
Hoek – Sparta Nijkerk
Kozakken Boys – FC Lisse
ONS Boso Sneek – Spakenburg
IJsselmeervogels – SC Genemuiden
Stand Topklasse
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op onze website en op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Ajax is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.