Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – AFC

Na een voetballend matig maar enerverend potje op sportpark Nieuw-Zuid, is het tijd voor inhaal. Op dinsdagavond komt het chique AFC op bezoek. De inmiddels 126 jaar oude club heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Iedereen die wel eens op de snelwegen rond Amsterdam rijdt, heeft dat van ver al kunnen zien, want het geheel vernieuwde sportpark Goed Genoeg ligt naast snelweg A10. Het ligt te fonkelen op een van de duurste stukjes Nederland. Daar hoort een vlaggenschip bij dat ook van de buitencategorie is. Nou, dat is aardig gelukt, maar dat wisten we al. Een aantal seizoenen geleden, zo ongeveer vanaf het kampioenschap van de topklasse zondag in 2014, is AFC aangehaakt bij de top en is er niet meer weggegaan. Status verdien je niet alleen vanwege je verleden. En dat heeft AFC zeker verdiend.

Een weerzien met vrienden

Een wedstrijd tegen AFC kunnen we onmogelijk voorbij laten gaan zonder twee spelers van AFC te noemen. Twee spelers die als nummer 5 en 6 op de topscorerslijst aller tijden van Rijnsburgse Boys staan. We kennen ze allemaal van haver tot gort en het zijn nog steeds graag geziene mannen op de Middelmors. We hebben het natuurlijk over Joël Tillema en Raily Ignacio, die samen liefst 130 keer doel troffen voor onze Uien. Dat zijn er veel, zeker gezien het feit dat ze er in totaal maar acht seizoenen (Joël vijf, Raily drie) voor nodig hadden. En daar zaten uiterst fraaie goals bij. Die topvorm mogen ze dinsdag natuurlijk wel een keer thuis laten, dat begrijpt u. Tillema was er in het begin van het seizoen even uit en maakte ruim een maand geleden zijn rentree. Ignacio daarentegen ging door met zaken doen zoals hij al jaren doet: hij maakte dit seizoen alweer acht goals. Desondanks maakt AFC een vrij wisselvallig seizoen door. De toto’s variëren nogal, met als voorlopig laatste toto een 3, afgelopen zaterdag tegen HHC Hardenberg, een wedstrijd waarin Tillema en Ignacio beiden basisklant waren. De wedstrijd eindigde in 0-0, een doelpuntloos gelijkspel wat zowel AFC als Rijnsburgse Boys maar zeer zelden spelen. Inmiddels staat AFC ook op grote afstand van de gedoodverfde kampioen Katwijk: het gat bedraagt inmiddels negen verliespunten. De focus kan dus voorlopig van plek één af, iets wat sowieso wijzer is als het allemaal nog niet zo soepel draait.

Op zoek naar de vorm

Rijnsburgse Boys is ook nog op zoek naar een soepel draaiend team. De fases waarin de Uien in de laatste maanden goed spel laten zien zijn schaars. En dat is gewoon niet fijn om te constateren, maar wel realiteit. Teveel balverlies en miscommunicatie lijken aan de orde van de dag. Dan zit er maar één ding op; met het mes tussen de tanden het veld op. Op de wijze manier. Uiteindelijk zal alleen volledige toewijding en de neuzen allemaal dezelfde kant op het team uit de mindere fase redden. Moet gezegd dat het ook niet helemaal mee zit. Als de ene blessure over is komt de andere wel weer voorbij, waardoor echte consistentie in de basiself onmogelijk is. En dan komen er ook nog eens rode kaarten of disciplinaire zaken overheen. Het tij zal keren, maar wanneer? Op dinsdag komt er in ieder geval een grote golf aan. We zijn allemaal benieuwd of we die kunnen breken.

De laatste editie van Rijnsburgse Boys – AFC was trouwens een vermakelijke. AFC was beter, maar de Uien verdedigden taai en hadden mazzel dat AFC een penalty miste. Het werd 2-0 en dat was toen een enorme opsteker. Kom maar op met die volgende opsteker!

Clubgegevens AFC 
Oprichtingsdatum: 18 januari 1895

Sportpark
Sportpark Goed GenoegDe Boelelaan 50 1082 LR  Amsterdam

Website 
www.afc.nl

Erelijst
Kampioen tweede divisie in 2019
Kampioen topklasse zondag in 2014
Kampioen hoofdklasse A zondag in 2010

Tenue 
Shirt: rood  
Broek: zwart
Kousen: rood

Trainer 
Ulrich Landvreugd

Topscorer 
Raily Ignacio met acht treffers

Wapenfeiten AFC in tweede divisie en topklasse zondag
2018 – 2019 1e plaats tweede divisie
2017 – 2018  12e plaats tweede divisie
2016 – 2017  11e plaats tweede divisie 
2015 – 2016 6e plaats topklasse zo 
2014 – 2015  10e plaats topklasse zo
2013 – 2014 1e plaats topklasse zo 
2012 – 2013  11e plaats topklasse zo
2011 – 2012  10e plaats topklasse zo
2010 – 2011 4e plaats topklasse zo

Onderlinge resultaten in tweede divisie
2019-2020 
Rijnsburgse Boys – AFC: 2-0 AFC – Rijnsburgse Boys: 6-3

2018-2019 
Rijnsburgse Boys – AFC: 2-6 AFC – Rijnsburgse Boys: 2-0

2017-2018 
Rijnsburgse Boys – AFC: 1-0 AFC – Rijnsburgse Boys: 1-1

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie
6 wedstrijden
2 overwinningen
1 gelijk
3 nederlagen
Doelsaldo: 9 voor en 15 tegen

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie in Rijnsburg
3 wedstrijden
2 overwinningen
0 gelijk
1 nederlaag
Doelsaldo: 5 voor en 6 tegen

Programma dinsdag 23 november 2021
Rijnsburgse Boys – AFC (20.00 uur)

Overige inhaalwedstrijd
De Treffers – IJsselmeervogels

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen via een livestream en op www.twitter.com/vvrbb
RTV Katwijk verzorgt vanaf 20.00 uur een extra uitzending die tot 22.00 uur duurt.

Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – AFC is woensdagmorgen te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.