Piet Hemminga

Voorbeschouwing OFC – Rijnsburgse Boys

Voor de tweede competitiewedstrijd in 2023 gaat Rijnsburgse Boys op bezoek bij de Oostzaanse Football Club (OFC). Het wordt het eerste bezoek ever in competitieverband aan sportpark OFC. Maar wordt het ook een weekend met een clean sheet voor Wesley Zonneveld. En gaat deze wedstrijd wél drie punten opleveren?

O.F.C.
De geschiedenis vermeldt niet waarom in 1932 voor een Engels naam voor de voetbalclub gekozen werd. Wel waren er diverse fusies en splitsingen in het verleden. Vooral de laatste jaren ging het bergopwaarts. Van de vijfde klasse in 2007 naar de derde divisie in 2015. Rinus Israël kwam vervolgens aan het roer te staan. Vorig jaar promoveerde de club in het 2e seizoen met Pieter Mulders naar de 2e divisie. Waar het op dit moment op de laatste plaats van de ranglijst bivakkeert.

Defensieve problemen
Het grootste probleem voor trainer Pieter Mulders ligt – op basis van een stukje scorebordjournalistiek – bij de verdediging. Met 48 tegentreffers heeft OFC de meest gepasseerde verdediging in de Jack’s League:  meer dan 2,5 tegentreffers per wedstrijd. Niels Butter is momenteel topscorer van de ook in geel-zwart opererende Oostzaaners. Hij heeft er inmiddels 8 gescoord, iets wat ook de scouts van IJsselmeervogels niet ontgaan is. Gelet op het huidige competitieverloop is het uiteraard nog wel de vraag of de in Oostzaan geboren en getogen Butter volgend jaar ook nog in de 2e Divisie te bewonderen is.

Oefenwedstrijden
OFC oefende na de winterstop tegen Jong-Volendam (1-1), de amateurs van Ajax (1-1) en dacht afgelopen weekeinde de eerste competitiewedstrijd van dit jaar tegen TEC in Tiel te spelen. Maar in plaats van voetballen rolden er sneeuwballen in Tiel. Ook de Rijnsburgers oefenden in de aanloop naar de herstart van de competitie. In Spanje werd een lokale tegenstander met 0-9 aan de zegekar gebonden terwijl op vaderlandse bodem ARC in Alphen aan den Rijn met 1-2 werd verslagen. Om vervolgens in 2023 te starten met een thuiswedstrijd tegen Quick Boys….

Zeg het maar…
Als één ding afgelopen zaterdag weer eens bevestigd werd is het dat voetbal zich weinig aantrekt van mathematische berekeningen. Beide ploegen noteren twee verliespunten maar zullen beide (terecht) vinden dat ze zichzelf tekort hebben gedaan. Tegelijkertijd roept het wedstrijdverloop ook andere vragen op. Is er een verband met de wissels in de 83e minuut en het doelpunt een paar minuten later. Wat als Anthony van Dongen twee keer zoveel speeltijd had gekregen, zou hij dan twee keer gescoord hebben? Van achteren kijk je een koe in de kont.

Tussenstand
Er is nog niets verloren alhoewel AFC en Hardenberg uiteraard wel uitliepen. Maar er zijn nog 45 punten te verdienen. De geschiedenis laat zich nu eenmaal niet meer veranderen. Maar kan wel leiden tot inspiratie. Zoals bijvoorbeeld de 3-0 overwinning in de thuiswedstrijd tegen OFC met Van der Moot, Asante en Jongeneelen als doelpuntenmakers. Voor scheidsrechter Stef Veekamp wordt het de derde wedstrijd in Jack’s League dit seizoen. Daarnaast kwam hij zeven keer in actie bij een wedstrijd in de derde divisie.

Clubgegevens OFC
Oprichtingsdatum: 1 juli 1932

Sportpark
Sportpark OFC
Twiskeweg 8
1511 BZ  Oostzaan

Website
ofc-oostzaan.nl

Tenue
Shirt: geel-zwart verticaal gestreept  
Broek: zwart
Kousen: zwart

Trainer
Pieter Mulders

Topscorer
Niels Butter met acht treffers

Wapenfeiten OFC laatste zes seizoenen
2021 – 20221e plaats derde divisie zondag
2018 – 20193e plaats derde divisie zondag 
2017 – 20186e plaats derde divisie zondag
2016 – 2017 10e plaats derde divisie zondag  
2015 – 2016 4e plaats hoofdklasse zondag 
2014 – 2015 4e plaats hoofdklasse zondag

Onderlinge resultaten in de tweede divisie  
2022-2023
OFC – Rijnsburgse Boys: ?-? Rijnsburgse Boys – OFC: 3-0

Onderlinge oefenresultaten 
2021-2022
Rijnsburgse Boys – OFC: 3-0
2016-2017 
Rijnsburgse Boys – OFC: 3-0 
2015-2016
OFC – Rijnsburgse Boys: 3-4

Programma zaterdag 28 januari 2023
OFC – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)

Overige wedstrijden
Excelsior Maasssluis – FC Lisse
Quick Boys – HHC Hardenberg
Spakenburg – Kozakken Boys
De Treffers – IJsselmeervogels
Scheveningen – Katwijk
Noordwijk – Koninklijke HFC
Jong FC Volendam – Jong Sparta
AFC – TEC

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd OFC – Rijnsburgse Boys  is zaterdagavond te lezen hier op de website.