Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Noordwijk – Rijnsburgse Boys

Aanstaande zaterdag, 16 oktober 2021, zal het precies 637 dagen geleden zijn dat Noordwijk en Rijnsburgse Boys voor het laatste de degens kruisten. Toen ook op Sportpark de Duinwetering. Het lijkt aan de ene kant heel lang geleden, aan de andere kant weten veel supporters zich deze wedstrijd nog als de dag van gisteren te herinneren. Het was namelijk een uiterst memorabel treffen, waarin er voor geel-zwart lang geen vuiltje aan de lucht was. Totdat de inmiddels bij Noordwijk vertrokken Tjeerd Westdijk besloot een bal stijf in de kruising te peren en de aansluitingstreffer te maken. In de blessuretijd voltrok zich wat we aan zagen komen. Noordwijk maakte de 3-3, vierde de gelijkmaker uiteraard uitbundig en liet een luid scheldend Rijnsburgs ensemble gedesillusioneerd achter. Het was een spetterend slot van een zeer vermakelijke wedstrijd. “Das war einmal”… geen slechte droom, maar de harde realiteit.

Inmiddels zijn we bij speelronde negen van de wondere wereld van de tweede divisie aangekomen. De trainers van toen zitten er nog steeds, namelijk Kees Zethof en Henk Wisman. Maar bij de Noordwijkers is het mutatiecijfer wel wat hoger. De voetballoze periode had zijn weerslag. En zeker op de selectie die trainer Zethof tot zijn beschikking heeft.

Oost west Noordwijk thuis best
Natuurlijk pakken we even de cijfertjes erbij om te zien wat de ‘Noortukkers’ er tot nu toe van gebakken hebben. Daar kan je steevast veel uithalen. Noordwijk won bijvoorbeeld drie van zijn vier thuiswedstrijden, allemaal met één goal verschil. Uit wist het nog niet te winnen. En dat verschilt erg weinig met de resultaten van Henks strijders. Die wisten alle thuiswedstrijden te winnen, echter maar één wedstrijd uit. Daar zit dus wel een sterke overeenkomst. Moet er wel bij gezegd worden dat de Uien het uit bij Jong Sparta en bij IJsselmeervogels louter aan zichzelf te danken hadden dat er niet gewonnen werd. Vijftien doelrijpe kansen in deze wedstrijden, dat is niet eens overdreven. Naar verluidt speelde Noordwijk ook zo’n type wedstrijd bij Jong FC Volendam. Weer een gelijkenis. Ach, in wezen verschillen Noordwijk en Rijnsburgse Boys niet zoveel van elkaar. Twee stabiele clubs die geen groot trainerskerkhof hebben. Een stabiele supportersschare en altijd de positieve voetbalgedachte. Dan zitten Kees Zethof en Henk Wisman wel op hun plek natuurlijk.

Maar wel met één verschil. Waar Zethof met een flink leeg getrokken en weer aangevulde selectie aan het seizoen begon, daar zag Henk Wisman al op 1 januari het kordate optreden van ons bestuurslid voetbalzaken Gerrit Paauw terug. Zijn selectie was toen al op een haar na rond. Het maakt het des te knapper wat Noordwijk presteert. Behept met zeker geen torenhoog budget weet het met uitstekende scouting en steeds vaker doorstromende jeugd toch een prima elftal te formeren. Dat verdient respect. Maar dat respect heeft de v.v. Noordwijk van ons Rijnsburgers altijd wel gehad. Van heel veel Uien zal je nooit een kwaad woord horen over onze noorderburen.

Verbeterslag
Ondanks de behoorlijke positie op de ranglijst zal Henk Wisman nog niet tevreden zijn. Dat mag ook niet, want zijn elftal heeft nog wel wat slagen te maken. Kansen creëren is over het algemeen niet zo’n probleem, maar het aantal kansen wat er daadwerkelijk ingaat is voorlopig echt te laag. En dat onze mannen in een wedstrijd plots weg kunnen zakken baart ook zorgen. Zoals afgelopen zaterdag, waarin het delen van de wedstrijd moest leunen op de verdediging. Met name in de tweede helft, waarin Rijnsburgse Boys zeker in enkele individuele gevallen bijzonder slordig was en veel te veel balverlies leed. Dat weten de heren zelf ook wel. Maar, het moet natuurlijk wel een keer gaan gebeuren. Voordat u denkt dat er een donderwolk boven het elftal geplaatst moet worden: nee. Er gaan ook genoeg dingen wel goed. Anders had Rijnsburgse Boys wel lager gestaan. Een paar dikke punten op de i dus voordat het vrije voetbalweekend begint, want volgende week spelen de Boys niet.

Aanstaande zaterdag hebben ze in ieder geval de steun van – zoals de vlag er nu voorstaat – rond de 130 kinderen en hun begeleiders. Een uitstekende actie van supportersgroep HKR, die het initiatief heeft genomen om met een stoet kinderen naar Noordwijk te gaan fietsen aanstaande zaterdag.En weer terug uiteraard. Aan hun support zal het dus niet liggen. We zetten nog een droge middag en twee elftallen die er voor honderd procent voor gaan op de verlanglijst. Dan ligt er een voetbalmiddag zoals die door velen gewenst is in het verschiet. En dan maar duimen dat wij Uien aan het langste eind trekken…

Ticketinformatie: Koop je kaartje online

Clubgegevens Noordwijk
Opgericht: 4 maart 1933

Erelijst
Kampioen Eerste klasse in 1973, 1976, 1978, 1980, 1981 en 1983
Zaterdagkampioen in 1973 en 1980
Algeheel Amateurkampioen in 1973 en 1980
Kampioen Hoofdklasse in 1999, 2011 en 2018
Kampioen Derde Divisie in 2019

Tenue
Shirt: wit
Broek: rood
Kousen: wit

Trainer
Kees Zethof

Topscorers
Sem van Oosten en Youri de Winter met twee treffers

Wapenfeiten Noordwijk laatste tien seizoenen
2018 – 2019 1e plaats Derde Divisie
2017 – 2018 1e plaats Hoofdklasse
2016 – 2017 3e plaats Hoofdklasse
2015 – 2016 2e plaats Hoofdklasse
2014 – 2015 7e plaats Hoofdklasse
2013 – 2014 13e plaats Topklasse (nacompetitie en degradatie)
2012 – 2013 9e plaats Topklasse
2011 – 2012 4e plaats Topklasse
2010 – 2011 1e plaats Hoofdklasse
2009 – 2010 7e plaats Hoofdklasse

Totaal score onderlinge resultaten in tweede divisie en topklasse
8 wedstrijden
2 overwinningen
4 gelijk spelen
2 nederlagen
15 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen

Totaal score onderlinge resultaten in tweede divisie en topklasse in Noordwijk
4 wedstrijden
2 overwinningen
2 gelijk spelen
0 nederlagen
11 doelpunten voor en 5 doelpunten tegen

Programma zaterdag 16 oktober 2021
Noordwijk – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)

Overige wedstrijden
AFC – Jong FC Volendam
IJsselmeervogels – Jong Sparta
Excelsior Maassluis – Kozakken Boys
ASWH – Quick Boys
Katwijk – GVVV
Koninklijke HFC – Scheveningen
HHC Hardenberg – Spakenburg TEC – De Treffers (op 17 oktober)

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Noordwijk – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.