Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys


Op onze website stond de aankondiging al vroeg: de HKR-bus gaat weer rijden. Net als vorig seizoen doen onze vaste supporters, zowel de wat ouderen met eigen vervoer als de jeugd met de bus, het roemruchte sportpark de Zwaaier weer aan. Een sportpark waar in het (vrij) recente verleden veel legendarische wedstrijden zijn gespeeld. Zowel voor de KNVB-beker, waarin Kozakken Boys zich altijd een bijzonder lastige tegenstander toonde, als voor de competitie. Vorig seizoen nog, op de laatste speeldag, toen de VV Katwijk met kunst- en vliegwerk en de nodige mazzel de titel wegsleepte uit Werkendam. Het scheelde toen allemaal verdomd weinig of de Kozakken hadden de titel (weer) gepakt. Het doet niks af aan het palmares van de Werkendammers. Met twee tweede plaatsen en één titel in de laatste vier seizoenen heeft Kozakken Boys de status van grootmacht. In naam zijn wij het ook, maar onze topprestaties dateren (helaas) alweer van wat langer geleden. Het maakt het affiche er niet minder om. Niemand komt graag naar de Zwaaier, maar ook niemand speelt graag tegen ons Uien.

De trein rolt weer
Ondanks de geduchte reputatie van Kozakken Boys ging het in de eerste competitiehelft maar stroef met de Werkendammers. De aan het seizoen begonnen trainer Jasper de Muynck kreeg de boel niet op de rails en ondanks een effectief meegepikte overwinning (1-3) op de Middelmors haalde rood-wit maar bar weinig punten. Te weinig punten, net als Rijnsburgse Boys. Een trainerswissel pakt nogal eens goed uit en mede daarom mocht oude bekende Michel Langerak het gaan proberen. Niet zonder succes. Hij deed het in zijn eerste periode bij Kozakken Boys al niet onaardig (2010-2013) en ook nu gaan de prestaties de groene zone in. De ooit bij DS’79 aan het betaalde voetbal begonnen Langerak zag zijn ploeg in de laatste vier wedstrijden niet meer verliezen. Er werd zelfs twee keer gewonnen, van GVVV en van Katwijk. Kortom, geen bevroren seinen meer voor de rood-witte Werkendamse trein. Met een doelsaldo van 33-32 is Kozakken Boys een stuk zuiniger dan de Uien, die zich weer eens uitsloven (zowel in positieve als in negatieve zin) met een doelsaldo van 45-45.
De trein rolt weer (2)
Wat voor Kozakken Boys geldt, geldt ook voor Rijnsburgse Boys, met dien verstande dat bij ons de trainer nog rustig en stevig op zijn plek zit. Wilfred van Leeuwen ziet geen blaadjes meer op het spoor, maar een soepeler intercity, die na de winterstop al vijf stations voorbij zag komen, maar daarin weinig (im)materiële schade opliep. Wat personele wijzigingen doen het elftal goed, maar wat het meeste goed doet, is niet verliezen. Met name winst is een goed medicijn tegen een haperende locomotief. Zo lang geleden is het niet (vijf maanden) maar sinds de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys op 15 september 2018 zijn er vijf spelers gestopt of vertrokken die in die wedstrijd de gehele tijd of gedeeltelijk mee deden. Zo kan het gaan. Een matige wedstrijd was dat trouwens, op de Middelmors. Kozakken Boys besliste die wedstrijd vliegensvlug vlak voor de rust en strafte toen – ja het kwam nogal eens voor – matig verdedigen af. Als we de keuze hadden, zouden we eerder voor de wedstrijd van vorig seizoen op de Zwaaier gaan. Toen gingen de Uien er als een dief in de nacht met de winst vandoor (1-2, de winnende van Jongeneelen), onterecht, maar wat boeit het. Onze publieksheld Raily Ignacio streek die middag zijn hand over zijn hart en miste een paar opgelegde kansen. Tsja, soms zit het wel eens heel erg mee…

Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)
Sportpark
Sportpark De Zwaaier
Lange Wiep 1
4251 XZ Werkendam
Erelijst Kampioen
Topklasse in 2015
Winnaar KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012
Tenue
Shirt: rood / wit verticaal gestreept
Broek: rood
Kousen: rood
Trainer
Michel Langerak
Topscorer
Ahmed el Azzouti met tien treffers
Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2017 – 2018 2e plaats tweede divisie
2016 – 2017 2e plaats tweede divisie
2015 – 2016 4e plaats topklasse
2014 – 2015 1e plaats topklasse
2013 – 2014 7e plaats topklasse
2012 – 2013 8e plaats topklasse
Onderlinge resultaten in de topklasse en tweede divisie
11 wedstrijden
3 overwinningen
0 gelijk spelen
8 nederlagen
15 doelpunten voor en 26 doelpunten tegen
Onderlinge duels in topklasse en tweede divisie in Werkendam
5 wedstrijden
2 overwinningen
0 gelijk spelen
3 nederlagen
8 doelpunten voor en 10 doelpunten tegen
Programma zaterdag 16 februari 2019
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys (aanvang: 15.00 uur)
Overige wedstrijden
Excelsior Maassluis – HHC Hardenberg
Jong Almere City FC – GVVV
Jong Sparta – IJsselmeervogels
Koninklijke HFC – Jong Vitesse
Scheveningen – Barendrecht
Spakenburg – FC Lienden
VVSB – Katwijk
De Treffers – AFC (op 17 februari)
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.