IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys


Na de broodnodige thuiszege op Jong Sparta en de van te voren niet ingecalculeerde, en daarom juist heerlijke uitoverwinning op HHC Hardenberg, wacht Rijnsburgse Boys een mooie uitdaging. Zou er in Werkendam, op bezoek bij Kozakken Boys, een derde kraal op rij aan het geelzwarte overwinningssnoer toegevoegd kunnen worden? Wanneer clubtopscorer Joël Tillema daar alle vertrouwen in zegt te hebben, waarom dan ook de rest van de selectie, technische staf en supporters niet?!
Prestaties
De Rijnsburgse spelersbus doet zaterdag dus sportpark De Zwaaier aan. De thuisploeg wordt dit seizoen geacht, qua selectie en prestaties van de afgelopen jaren, om de titel mee te spelen. Vorig jaar immers mocht Kozakken Boys zich, achter kampioen Jong AZ, kronen tot de beste amateurclub van Nederland. Het jaar daarvoor werd plaatsing voor de tweede divisie afgedwongen door middel van een vierde plaats in de eindstand. En het jaar daarvoor, het debuutjaar van trainer Danny Buijs, werden de Werkendammers kampioen in de topklasse. Opvallend vroeg, namelijk al begin september, heeft Danny Buijs aangekondigd dat het huidige vierde seizoen ook zijn laatste als hoofdtrainer van Kozakken Boys zal zijn. De ex-prof van Feyenoord en ADO Den Haag heeft aangegeven aan het einde van dit seizoen op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Teleurstellend
Ondanks de favorietenrol was de start van de huidige competitie ronduit teleurstellend. Na drie competitieronden deelden de Werkendammers zelfs de laatste plaats op de ranglijst met Jong Sparta. Twee zure nederlagen – uit tegen IJsselmeervogels en uit tegen HHC Hardenberg – en een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger AFC, leverden in totaal slechts één winstpunt op. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de nederlagen wel uiterst ongelukkig waren. Op de Westmaat was het, tot aan de beslissende 1-0 van IJsselmeervogels halverwege de tweede helft, een eenrichtingsverkeer geweest de andere kant op. En de 4-3 nederlaag in Hardenberg had niet nodig geweest indien de 0-3 (!) voorsprong zakelijk was uitgespeeld.
Ommekeer
Halverwege september kwam de ommekeer. In de laatste zes wedstrijden werd niet meer verloren. Met vier overwinningen – De Treffers, VVSB, De Dijk en Jong Sparta – en twee gelijke spelen is Kozakken Boys naar de derde plaats gestegen. De twee gelijke spelen waren wel uiterst zuur. In het duel met Excelsior Maassluis werd twee minuten voor het einde door de Maassluizenaren gescoord (1-1). En een week later scoorde GVVV zelfs in de vijfde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker (2-2). Hoe lekker was het daarom dat vorige week, tegen Jong Sparta, een dreigende derde remise op rij in de tweede minuut van de extra tijd in een overwinning werd omgebogen. Raily Ignacio, vorig seizoen met vijftien treffers de topscorer van Kozakken Boys, werd gekroond tot matchwinnaar. En dat de publiekslieveling van de Rijnsburgse fans nog steeds feest kan vieren, bleek afgelopen mei wel bij de wedstrijd Spakenburg – Rijnsburgse Boys. Zowel ’s middags tussen de supporters achter het doel als ‘s avond op Middelmors bij de huldiging van de nieuwe tweede divisionist, liet hij zijn geelzwarte hart spreken en nam het voortouw in de toejuichingen. Je zou toch echt denken: scoort hij zaterdag voor zijn nieuwe werkgever dan komt hij flink in gewetensnood…. 

Foto Hans Heemskerk


KNVB beker
Terwijl Rijnsburgse Boys zich de afgelopen week op een normale wijze naar de wedstrijd van  zaterdag heeft kunnen toewerken, had Kozakken Boys verplichtingen in het KNVB bekertoernooi. Voor ruim 12.000 toeschouwers wisten de Werkendammers het PEC Zwolle in het eigen Mac3Park stadion behoorlijk lastig te maken. De nummer vier uit de Eredivisie kwam vroeg op voorsprong maar liep zich vervolgens stuk op het compact spelende Kozakken Boys. Clubtopscorer Ahmed el Azzouti wist zowaar de gelijkmaker te scoren waarna de eredivisionist opnieuw aan de bak moest. Een tweede treffer van PEC Zwolle, een kwartier voor het einde, leek de beslissing te brengen. Maar een vlammend schot van Gwaeron Stout bracht twee minuten voor tijd de supporters uit Werkendam in extase. In de verlenging kon het zelfs twee kanten op met kansen voor beide ploegen. In de extra tijd van de eerste verlenging benutte PEC Zwolle een strafschop die uiteindelijk het verschil maakte. Na de bekerstunt uit de eerste ronde – eerstedivisionist De Graafschap werd na verlenging en penalty’s verslagen – kwam daarmee een einde aan het bekeravontuur van Kozakken Boys. Of de extra inspanningen na 120 minuten voetbal consequenties hebben voor het duel van zaterdagmiddag, rond 17.15 uur zullen we het weten…. 
Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)
Sportpark
Sportpark De Zwaaier
Lange Wiep 1
4251 XZ  Werkendam
Erelijst
Kampioen Topklasse in 2015
Winnaar KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012 
Tenue
Shirt: wit
Broek: rood
Kousen: rood
Trainer
Danny Buijs
Topscorer
Ahmed el Azzouti met zes treffers
Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2016 – 2017  2e plaats tweede divisie 
2015 – 2016  4e plaats topklasse 
2014 – 2015  1e plaats topklasse
2013 – 2014  7e plaats topklasse 
2012 – 2013  8e plaats topklasse
Onderlinge resultaten in de topklasse
8 wedstrijden
2 overwinningen
0 gelijk spelen
6 nederlagen
12 doelpunten voor en 20 doelpunten tegen
Onderlinge duels in topklasse in Werkendam
4 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijk spelen
3 nederlagen
6 doelpunten voor en 9 doelpunten tegen
Programma zaterdag 28 oktober 2017
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys (aanvang: 15.30 uur)
Overige wedstrijden
Achilles ’29 – FC Lisse
Barendrecht – HHC Hardenberg
Excelsior Maassluis – Katwijk
GVVV – IJsselmeervogels
Jong Sparta – De Treffers
Koninklijke HFC – VVSB
AFC – FC Lienden (op 29 oktober)
De Dijk – TEC (op 29 oktober)
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Kozakken Boys –  Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.