IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys

kozakkenboys

Slechts drie weken na de afgelasting staat voor komende zaterdag opnieuw de uitwedstrijd tegen de trotse koploper op het programma: Kozakken Boys. Hoewel de ploeg van Danny Buijs, met zijn 32 jaar de jongste trainer van de Topklasse, dit seizoen ten doel had gesteld te eindigen tussen plek zes en negen, is het totaal anders gelopen. Vanwege een meer dan prima seizoensstart is de ploeg uitgegroeid tot titelkandidaat nummer één. Vanaf speelronde zes staan de Werkendammers op de eerste plaats in de rangschikking. Na een zeldzame uitglijder tegen GVVV (in Veenendaal werd met maar liefst 5-0 verloren) zakte de ploeg twee weken later tijdelijk naar de tweede positie. Maar één week later werd de koppositie weer heroverd. Het veroveren van de eerste periodetitel was vervolgens het eerste succes dit seizoen.
De tweede periode leverde voor Kozakken Boys een aaneenschakeling van overwinningen op. Maar ook Spakenburg deed volledig mee in het scoren van driepunters. Totdat de winterstop zich aandiende en Kozakken Boys in de laatste wedstrijd van 2014 onderuit ging (thuis werd met 1-3 van Capelle verloren) en Spakenburg in de eerste wedstrijd van 2015 een halve misstap maakte (een doelpuntloos gelijkspel tegen SC Genemuiden). Kozakken Boys won wel het eerste duel in het nieuwe jaar (0-4 tegen ONS Boso Sneek) en liep dus weer uit op de Spakenburgers. Vervolgens kwamen zowel Kozakken Boys als Spakenburg maar liefst drie achtereenvolgende weken niet aan spelen toe. Voor de Werkendammers werden de duels tegen Rijnsburgse Boys, de topper tegen Spakenburg en het thuisduel tegen GVVV wegens onbespeelbare velden afgelast.
De afgelopen weken kreeg de koploper een gevoelige klap te verwerken. Nasser El Khayati, die dit seizoen een openbaring was in de Topklasse, vertrok per direct naar het Engelse Burton Albion. De formatie uit de League Two, het vierde niveau in Engeland, strijdt om de titel en El Khayati moet daar aan gaan bijdragen. In de Topklasse kwam de smaakmaker van Kozakken Boys tot zeventien duels en twaalf doelpunten. Daarnaast noteerde hij een groot aantal assists. De koploper slaagde erin om binnen enkele dagen zijn vervanger te presenteren: Hermon Xavi. Het afgelopen half jaar maakte hij deel uit van het Dutch Soccer Team Eritrea. Willem II wilde hem eerst contracteren, maar kwam in de knoop door de regelgeving. Daarop hapte Kozakken Boys toe. Omdat in de winterstop ook Michael Potkamp besloten had te vetrekken uit Werkendam (naar Australië) werd ook de 21-jarige Davi Lizardo, een aanvaller met Nederlands en Portugese roots en spelend in Portugal, aan de selectie toegevoegd. Wie wel bleef was de topscoorder, Berry Powel met dertien treffers. De spits kwam afgelopen zomer naar Werkendam en is de belangrijke spil in het spel van de koploper. Het goede spel van de voormalig speler van onder meer ADO Den Haag, FC Groningen, Heracles Almelo en Roda JC zorgde ervoor dat andere clubs uit de Topklasse interesse toonden. Zo voerde Powel een gesprek met IJsselmeervogels, voor hem als inwoner van Amersfoort om de hoek. Uiteindelijk besloot Powel zijn contract met een jaar te verlengen.

kozakkenboys-rbb (2)

Rijnsburgse Boys tankte de afgelopen twee weken het nodige zelfvertrouwen voor het duel tegen het sterk en uitgebalanceerde Werkendamse team dat uit elke minimale mogelijkheid een serieuze doelkans kan maken. Met twee fortuinlijke overwinningen in blessuretijd (Sparta Nijkerk) en slotfase (IJsselmeervogels), duels ook waarin de verdediging geen goals weggaf, gaan de Rijnsburgers volgens Niek Oosterlee hun huid zo duur mogelijk verkopen. Feit is echter wel dat de vijf ontmoetingen in de Topklasse tussen Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys alleen maar overwinningen voor de roodwitten hebben opgeleverd. En eerlijk is eerlijk: de Rijnsburgers wisten eigenlijk geen enkele keer voetballend iets te brengen tegen de Werkendammers die gewoon de meerdere waren. De laatste twee ontmoetingen leverden overigens ook betwiste rode kaarten op voor Jordy Strooker (in de uitwedstrijd van vorig seizoen) en Resham Sardar (in de thuiswedstrijd van dit seizoen).
Vanwege haar positie op de ranglijst heeft Kozakken Boys zich moeten uitspreken over mogelijke promotie naar de Jupiler League. De club liet weten niet te willen promoveren naar het betaalde voetbal. Het bestuur was van mening dat er op dit moment nog geen goede basis zou liggen voor promotie. Ook zouden de gevolgen die dit zou hebben voor de club qua organisatie, speeldagen en accommodatie niet opwegen tegen de voordelen.
Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)
Shirt: wit
Broek: rood
Kousen: rood
Sportpark De Zwaaier
Lange Wiep 1
4251 XZ  Werkendam
Telefoon: 0183-501770
Website: www.kozakkenboys.nl
Wapenfeiten Kozakken Boys in de Topklasse
2013 – 2014  7e plaats Topklasse
2012 – 2013  8e plaats Topklasse
Onderlinge resultaten in de Topklasse
2014-2015
Rijnsb.Boys-Kozakken Boys: 1-5
Kozakken Boys-Rijnsb.Boys: ?-?
2013-2014
Rijnsb.Boys-Kozakken Boys: 1-2
Kozakken Boys-Rijnsb.Boys: 2-1
2012-2013
Rijnsb.Boys-Kozakken Boys: 2-3
Kozakken Boys-Rijnsb.Boys: 4-2
Totaalscore in de Topklasse 2012-2015
5 wedstrijden
0 overwinningen
0 gelijk spelen
5 nederlagen
7 doelpunten voor en 16 doelpunten tegen
Programma zaterdag 14 februari 2015
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys (aanvang: 14.30 uur)
Overige wedstrijden:
Capelle – ONS Boso Sneek
FC Lisse – HHC Hardenberg
SC Genemuiden – Ajax
Scheveningen – Spakenburg
Sparta Nijkerk – Barendrecht
IJsselmeervogels – Excelsior Maassluis
Stand Topklasse
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Kozakken Boys –  Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.