Piet Hemminga

Voorbeschouwing Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys

Met een bezoek aan Werkendam hervat Rijnsburgse Boys komende zaterdag de competitie in Jack’s League met de wedstrijd tegen Kozakken Boys. Oorspronkelijk op het programma voor 4 december 2021. Na een verplichte tussenstop van elf weken wordt de draad – mét publiek – weer opgepakt.

Winst bij herstart
Kozakken Boys startte afgelopen zaterdag al weer. Met een 2-1 overwinning op De Treffers pakte het broodnodige punten. Wie herinnert zich niet die zenuwslopende wedstrijd van Kozakken Boys tegen Katwijk, een paar seizoenen geleden. Vooralsnog staat de ploeg op plaats nummer 15 met 14 punten uit evenveel wedstrijden. In de wetenschap dat alleen GVVV mijlenver achterligt. Maar IJsselmeervogels en ASWH hebben de komende weken nog mogelijkheden om via inhaalwedstrijden langszij te komen. Of erger. De laatste overwinning dateerde van 25 september vorig jaar, nog uit de tijd dat Rick Adjei aan het roer stond. Daarna volgenden vijf nederlagen en twee gelijke spelen op rij. Lange tijd leek het ook tegen De Treffers een “draw” te worden maar in blessuretijd was het Tarik Fagrach die de winnende wist te scoren.

Trainerswissel
In de winterstop werd Adjei de wacht aan gezegd en de kroonprins van het trainersgilde vertrok uit Werkendam. Michel Langerak – zijn voorganger – is nu tijdelijk als interim trainer aan de slag. Wellicht is het nog te vroeg om nu al van het Langerak-effect te spreken, hij moest zaterdag wegens corona verstek laten gaan. Assistent André Hoekstra (éénmalig international) was zijn vervanger op de bank. Hij verruilde afgelopen zomer Excelsior Rotterdam na 22 jaar en mag dus ook gepokt en gemazeld in het vak genoemd worden.   

Bekende namen
Kozakken Boys heeft een aantal bekende namen in de selectie zoals doelman Ricardo Kieboom (Katwijk) en Gwaeron Stout (IJsselmeervogels). Bekendste naam in de Bollenstreek is wellicht die van Yordi Teijsse (oa Quick Boys en AFC). Hij speelde dit seizoen naast een aantal invalbeurten één volledige wedstrijd in het rood-witte shirt van die andere Boys en wist uiteindelijk twee keer te scoren. De laatste vier wedstrijden van Kozakken Boys was hij niet in beeld.

Foto Hans Heemskerk

Tussenbalans
Rijnsburgse Boys speelde 27 november voor het laatste een officiële wedstrijd, eveneens tegen De Treffers. Een overwinning van 4-0 waar weinig aan af was te dingen. Dat geldt ook voor de 2-5 winst in de Betuwe bij TEC alhoewel een rode kaart bij de tegenstander wel in het voordeel van de Uien werkte. Resteren twee nederlagen waarvan die tegen AFC een bittere nasmaak opleverde en de verliespartij tegen Koninklijke HFC zonder morren geaccepteerd moest worden. En in november was er nog het gelijkspel in Katwijk tegen Quick Boys….

Stoelendans
Ondertussen worden er op de Middelmors ook kaarten geschud: wie blijft, wie gaat weg. Keuzes óf vanuit de club óf vanuit de speler. Hoe dan ook, zij die volgend seizoen in een ander shirt spelen zullen het seizoen zo goed mogelijk af willen sluiten. Sanny Monteiro is de enige speler die in de winter al overstapte (naar Spakenburg). Inmiddels is het medio februari maar nog te vroeg om van een seizoen afsluiting te spreken. Met nog 20 van de 34 wedstrijden op de kalender is de strijd nog lang niet gestreden. Voor scheidsrecht Stan Teuben is het de vijfde wedstrijd in Jack’s League dit seizoen, de derde in een wedstrijd van Kozakken Boys.

Clubgegevens Kozakken Boys
Opgericht: 13 april 1932 (als Steeds Voorwaarts Werkendam, na naamswijziging in 1935 Kozakken Boys)

Erelijst  Kampioen topklasse in 2015Winnaar KNVB-Districtsbeker Zuid I in 2012 

Tenue
Shirt: wit met rode blokken
Broek: rood
Kousen: rood

Trainer
Michel Langerak

Topscorer
Thomas Marijnissen met vijf treffers

Wapenfeiten Kozakken Boys in de tweede divisie en de topklasse
2018 – 2019  7e plaats tweede divisie 
2017 – 2018  2e plaats tweede divisie 
2016 – 2017  2e plaats tweede divisie 
2015 – 2016  4e plaats topklasse 
2014 – 2015  1e plaats topklasse
2013 – 2014  7e plaats topklasse 
2012 – 2013  8e plaats topklasse            

Onderlinge resultaten in de tweede divisie en topklasse
14 wedstrijden
4 overwinningen
0 gelijk spelen
10 nederlagen
20 doelpunten voor en 31 doelpunten tegen

Onderlinge duels in tweede divisie en topklasse in Werkendam
6 wedstrijden
2 overwinningen
0 gelijk spelen
4 nederlagen
9 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen

Programma zaterdag 19 februari 2022
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys (aanvang: 15.00 uur)

Overige wedstrijden 
Excelsior Maassluis – AFC
IJsselmeervogels – HHC Hardenberg
Noordwijk – ASWH
Scheveningen – Jong FC Volendam
De Treffers – Spakenburg
TEC – GVVV  Koninklijke HFC – Jong Sparta (op 20 februari)

Stand tweede divisie

Hoe te volgen Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.