IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys


Op de allerlaatste speeldag staat er nog veel op het spel. Natuurlijk gaat de grootste aandacht uit naar de gedroomde seizoensapotheose, het onderlinge duel tussen Kozakken Boys en Katwijk. Maar ook is nog niet bekend welke twee clubs veroordeeld zijn tot het spelen van p/d-wedstrijden. De Treffers, FC Lienden, FC Lisse en TEC zullen alles uit de kast halen om het huidige seizoen al komende zaterdag te kunnen afsluiten. Maar ook de winnaar van de derde periode is nog niet bekend. AFC en Barendrecht zijn de grootste kanshebbers. Maar ook Rijnsburgse Boys is absoluut nog niet kansloos! Bij puntverlies van AFC en Barendrecht en een Rijnsburgse overwinning zou Pieter Mulders, op de valreep, ook dit seizoen een prijs kunnen pakken. Mogelijk kan in dit scenario een beter doelsaldo van AFC, en wellicht ook van HHC Hardenberg, roet in het Rijnsburgse eten gooien. Feit is echter dat teammanager Jaco Heemskerk bossen bloemen zal moeten meenemen naar sportpark Spanjaardslaan waar Rijnsburgse Boys hartelijk ontvangen zal worden door Koninklijke HFC. De beloning voor het winnen van een periodetitel is interessant: vrijstelling voor de kwalificatieronde KNVB beker en dus directe plaatsing voor de eerste ronde.
Oudste voetbalclub
Koninklijke HFC (Haarlemsche Football Club) is de oudste voetbalclub van Nederland. De club werd in 1879 opgericht als HFC en kreeg in 1959 het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend door koningin Juliana. Koninklijke HFC is één van de grootste voetbalverenigingen in ons land met bijna 2.000 leden. In de historie werd de ploeg driemaal landskampioen en won het ook drie keer de nationale voetbalbeker. Successen uit een ver verleden waarna een lange periode van anonimiteit aanbrak. Tot in 2011 de ploeg uit Haarlem, via een kampioenschap in de eerste klasse, voor het eerst in de geschiedenis de hoofdklasse zondag bereikte. Gewenning aan het hogere niveau was nauwelijks nodig want drie jaar later werd, opnieuw via een kampioenschap, de topklasse bereikt. Koninklijke HFC was niet af te stoppen en denderde door. Via een zesde en derde positie werd de tweede divisie bereikt.

Weerzien
De recente successen van Koninklijke HFC geschiedden onder leiding van Pieter Mulders. De resultaten van Mulders bleven niet onopgemerkt en Rijnsburgse Boys kaapte de coach voor aanvang van het vorige seizoen weg. Het wordt voor de trainer dus een hartelijk weerzien met zijn oude werkgever op een voor hem zo bekend sportpark. En dat geldt natuurlijk ook voor Carlos Opoku en Hidde Prijs die de oversteek naar Middelmors maakten. Natuurlijk wordt het ook voor Ted Verdonkschot, die het trainersstokje van Pieter Mulders overnam, opnieuw een weerzien met zijn oude club waar hij, vanwege de vele prijzen, uitgroeide tot gouddelver. Na de wedstrijden die hij als trainer van HHC Hardenberg tegen Rijnsburgse Boys speelde, zal hij zaterdag voor de tweede keer met Koninklijke HFC tegen de Uien spelen. Daar blijft het voorlopig bij. Na de zomer gaat hij immers aan de slag bij IJsselmeervogels, de ploeg waar ook Pieter Mulders graag als trainer aangesteld had willen worden. Wellicht dat deze ‘verloren wedstrijd’ Pieter Mulders zo prikkelt dat hij, met zijn team, Ted Verdonkschot met een nederlaag van sportpark Spanjaardslaan wil laten vertrekken….
Prestaties
Eindigde Koninklijke HFC in het eerste seizoen van de tweede divisie op een dertiende plaats, dit seizoen wordt sowieso een beter resultaat behaald. De vraag is alleen of de huidige tiende positie – aanvoerder van het rechterrijtje – wordt ingeruild voor een negende positie – dus hekkensluiter van het linkerrijtje. Voorwaarde is dan wel dat Rijnsburgse Boys wordt verslagen en IJsselmeervogels niet wint. De basis van deze prima prestatie werd gelegd in de eerste seizoenshelft. Tot verrassing van iedereen binnen en buiten de club stonden de Haarlemmers toen terecht in de subtop. Maar na de winterstop ging het allemaal veel stroever met een serie van vijf nederlagen op rij als absoluut dieptepunt. Nadat ook nog eens in maart clubtopscorer Roy Castien, tijdens een training, zijn voorste kruisband van zijn rechterknie afscheurde en veroordeeld werd om negen tot twaalf maanden te revalideren, leek het behoorlijk lastig te worden voor de ploeg van Ted Verdonkschot. Maar zie daar, een prima serie van zeven wedstrijden op rij waarin niet werd verloren, liet de zon weer schijnen in Haarlem. Er zat zelfs een 1-2 uitoverwinning tegen de mogelijke kampioen Kozakken Boys bij. Het betekende de tweede, en voorlopig laatste, thuisnederlaag voor de Werkendammers na de eerdere 1-2 uitglijder tegen Rijnsburgse Boys. Dat het wat Koninklijke HFC betreft geen uitschieter was, bleek vorige week toen ook Katwijk met 1-2 werd verslagen. Katwijk kon de bloemen voor de tweede achtereenvolgende week in de prullenbak gooien. Hopelijk zal Jaco Heemskerk dat komende zaterdag namens Rijnsburgse Boys niet hoeven doen….

Clubgegevens Koninklijke HFC
Oprichtingsdatum: 15 september 1879
Sportpark
Sportpark Spanjaardslaan
Emauslaan 2
2012 PH Haarlem
Erelijst
Landskampioen in 1890, 1893 en 1895
Winnaar Holdertbeker (voorloper van de KNVB-beker) in 1904, 1913 en 1915
Tenue
Shirt: wit met blauwe kraag
Broek: blauw
Kousen: blauw
Trainer
Ted Verdonkschot
Topscorer
Roy Castien met vijftien treffers
Wapenfeiten Koninklijke HFC in tweede divisie en topklasse zondag
2016-2017 13e plaats tweede divisie
2015-2016 3e plaats topklasse zondag
2014-2015 6e plaats topklasse zondag
Onderlinge resultaten in tweede divisie
2017-2018 Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: ?-?
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 1-1
Programma zaterdag 26 mei 2018
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys (15.30 uur)
Overige wedstrijden
Achilles ’29 – FC Lienden
Barendrecht – IJsselmeervogels
De Dijk – De Treffers
Excelsior Maassluis – AFC
FC Lisse – Jong Sparta
GVVV – VVSB
Kozakken Boys – Katwijk
TEC – HHC Hardenberg
Stand Tweede Divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.