Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys

De blaadjes gaan vallen, de dagen worden korter. Het weer zal niet meer zo mooi zijn als het in de afgelopen twee maanden was. Dat klinkt allemaal wat treurig. Tel je de resultaten van Rijnsburgse Boys in de laatste maand erbij op, dan zou je je bijna gaan aanmelden bij het Curium. Dat gaan we natuurlijk niet doen, maar reden tot zorg is er zeker wel. Met zes punten uit drie wedstrijden begonnen de Uien nog heel aanvaardbaar, maar daarna nam kopieergedrag het over. Wat lijkt deze seizoenstart namelijk op die van vorig seizoen. Toen stonden de Boys namelijk ook op 7 uit 7. En ook toen dachten we: oh jee. Het vervolg is bekend. Er volgde een ongekende serie, die op een haar na naar de titel leidde. Een titel die zelfs had moeten volgen, als er in Volendam normaal gedaan werd. Zo’n serie mogen we nu in alle redelijkheid niet verwachten. Vorig seizoen vielen de meeste supporters bijkans van hun stoel, toen na die 7 uit 7 met 1-6 bij HHC Hardenberg gewonnen werd. Daar hoeven we nu bij HFC niet op te rekenen, alleen al omdat de Haarlemmers niet de ploeg hebben om überhaupt met zulke cijfers te verliezen. Ze zijn namelijk altijd al taai gebleken voor geel-zwart. Blijkbaar is het in de laatste twee seizoenen in de onderlinge wedstrijden tussen de Koninklijke HFC en Rijnsburgse Boys geen voordeel om thuis te spelen. In die wedstrijden won namelijk steevast de uitploeg.

Foto: Cor Spruijt

Metamorfose zonder schade
Het is een vast gegeven voor de Koninklijke: jaarlijks worden ze beroofd van hun briljanten. Het lot van de club met een beperkt budget, die zijn prestaties op een andere manier levert. Deze zomer trokken Sietse Brandsma en Koen Tros (naar Katwijk), Zakaria Eddahchouri (naar Telstar) en Guus Offerhaus (naar Quick Boys) de deur achter zich dicht in Haarlem. En oudgediende Oscar Wilffert is zijn geluk gaan beproeven op de Duinwetering in Noordwijk. Om er maar een aantal te noemen. Heeft dat HFC een knauw gegeven ? Het lijkt er niet op. En dat is knap. Met een op veel plaatsen aangepast elftal halen ze tot nu toe ‘gewoon’ veertien punten uit acht wedstrijden. En hebben ze uit gewonnen bij Quick Boys en wonnen ze thuis van het sterke Spakenburg. Een geduchte opponent dus, die de zoveelste strooptocht uit de Bollenstreek parmantig heeft overleefd. Nog steeds onder aanvoering van trainer Gertjan Tamerus, die al sinds 2018 de lakens uitdeelt. Los van dit alles, voor het Rijnsburgse Boys in de huidige vorm bestaan er geen makkelijke tegenstanders. Het zal eerst zijn eigen zaakjes op orde moeten krijgen.

Foto: Cor Spruijt

Seriemoorden
En dan onze eigen favorieten. Gaan we nu een zeikzang houden ? Nee. Is niet nodig. Van geouwehoer gaan ze  niet beter spelen. En ze weten zelf wat er beter kan. Alleen is het uitvoeren lastiger dan het bedenken. En dan is er nog zoiets als de neuzen dezelfde kant op hebben. Ook belangrijk. Niemand kan me vertellen dat deze jongens niet meer kunnen voetballen. Vijf maanden terug was het nog hosanna, met nagenoeg dezelfde spelers. Het moet dus kunnen. Het is alleen wat irreëel om te denken dat de komende weken een serie wordt neergezet waarin de ene na de andere tegenstander wordt omgelegd. Daar heb je killers voor nodig, alleen zitten die nog even in de spelonken. Ze zijn er wel, maar ze komen hun hol nog niet uit. Het is te hopen dat dat in de komende weken wel lukt, want na HFC wachten onze blauwwitte rivalen van de andere kant van het kanaal, waarna AFC, FC Groningen (beker) en Katwijk op het menu staan. Toevallig drie tegenstanders die ook in de kwakkelmodus zitten. Leuke odds voor Betnation, want zet daar maar eens een quotering op. Laat die legale moorden maar zo snel mogelijk komen. Uit de loopgraven met die geel-zwarte sluipschutters!

Clubgegevens Koninklijke HFC
Oprichtingsdatum: 15 september 1879

Sportpark
Sportpark Spanjaardslaan
Emauslaan 2
2012 PH Haarlem

Website
www.konhfc.nl

Erelijst
Landskampioen in 1890, 1893 en 1895.
Winnaar Holdertbeker (voorloper van de KNVB-beker) in 1904, 1913 en 1915

Tenue
Shirt: wit met blauwe kraag
Broek: blauw
Kousen: blauw

Trainer
Gertjan Tamerus

Topscorer
Niels Springer met vier treffers

Wapenfeiten Koninklijke HFC in tweede divisie en topklasse zondag
2022-2023 7e plaats tweede divisie 
2021-2022 3e plaats tweede divisie
2018-2019 4e plaats tweede divisie
2017-2018 10e plaats tweede divisie
2016-2017 13e plaats tweede divisie
2015-2016 3e plaats topklasse zondag
2014-2015 6e plaats topklasse zondag

Onderlinge resultaten in tweede divisie 
2022-2023Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 2-3
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-3
2021-2022
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 0-2
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 0-1
2019-2020
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 2-1
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 2-1
2018-2019
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 0-1
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 4-1
2017-2018
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 1-1
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-1

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie 
10 wedstrijden
3 overwinningen
2 gelijke spelen
5 nederlagen 
12 doelpunten voor en 16 doelpunten tegen

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie in Haarlem
5 wedstrijden
2 overwinningen
1 gelijkspel
2 nederlagen
 7 doelpunten voor en 8 doelpunten tegen

Programma zaterdag 14 oktober 2023
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys (15.30 uur)

Overige wedstrijden
HHC Hardenberg – Quick Boys
FC Lisse – Spakenburg
Noordwijk – Jong Sparta
Excelsior Maassluis – ADO ‘20
ACV – GVVV  AFC – Scheveningen
Jong Almere City – Kozakken Boys
Katwijk – De Treffers

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen van deze wedstrijd zijn live te volgen via twitter.com/vvrbb en instagram.com/rijnsburgse_boys.

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen op de website