Piet Hemminga

Voorbeschouwing Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys


Regeren is vooruitzien, het maken van de planning op een televisiezender is ook een vak apart. Twee weken geleden leek het Fox Sports een goed idee om vanuit Haarlem de wedstrijd tussen de Koninklijke HFC en Rijnsburgse Boys rechtstreeks op tv te brengen. Theoretisch gezien had dat zomaar de wedstrijd tussen de nummers één en twee van de Tweede Divisie kunnen zijn. Als… HFC de uitwedstrijd bij De Treffers afgelopen weekend in winst had weten om te zetten. Maar het verloor met 4-1. En de Uien de 2-3 ruststand bij Excelsior Maassluis tot het einde hadden weten vast te houden. De praktijk was echter anders en zo kunnen we ons opmaken voor een sportief partijtje ravotten tussen ploegen die de vierde en vijfde plaats op de ranglijst innemen.

Spanjaard
‘Ravotten’’, het woordgebruik van Pim Mulier in 1879, oprichter van de Koninklijke HFC, de oudste voetbalclub van Nederland. Met één uitgangspunt: een doelpuntje meer maken dan de tegenstander. Is het inboeten aan traditie of is het meegaan met de realiteit van de 21e eeuw: de ballotage om lid te worden van de vereniging is in 1977 afgeschaft. En ook al speelt Rijnsburgse Boys dan tegen Zondag 1, de wedstrijd staat wel voor zaterdag op het programma. Ook de traditionele wedstrijd tegen ex-internationals is van Nieuwjaarsdag verhuisd naar de eerste zaterdag van het jaar. Traditie in optima forma: op 16 november – de dag dat Sinterklaas weer terugkeert in Nederland -wordt er in Haarlem aan de Spanjaardslaan gevoetbald.
Vriendschappelijk
Het is min of meer een trend aan het worden: clubs uit eenzelfde competitie oefen ook gewoon tegen elkaar. In de voorbereiding op het lopende seizoen speelden Koninklijke HFC en Rijnsburgse Boys ook zo’n oefenduel. De eerste editie van dit seizoen – voor spek en bonen – eindigde op 17 augustus jl. op 2-2 (na een 0-2 ruststand). Een blik op de onderlinge resultaten leert dat Rijnsburgse Boys nog steeds in de wachtkamer zit voor de eerste overwinning op de Koninklijke HFC. Afgelopen seizoen trokken de Haarlemmers twee keer aan het langste eind. En in het eerste seizoen dat de clubs elkaar tegenkwamen stond er na afloop beide keren 1-1 op het scorebord. Een geruststellende gedachte is dat de Rijnsburgers dit seizoen in uitwedstrijden nog ongeslagen zijn. Daarbij was het goed om te zien dat zowel Jeffrey Jongeneelen als Furghill Zeldenrust afgelopen zaterdag het laatste kwartier van de wedstrijd meespeelden. Wellicht niet direct spelers om als pinchhitter in te zetten maar voor een langere wedstrijdperiode als meer dan bruikbaar te bestempelen.

Telstar
De leukste wedstrijd voor de Koninklijke HFC werd wellicht enkele weken geleden al gespeeld in de eerste ronde van de KNVB beker: op het eigen sportpark werd ‘buurman’ Telstar ontvangen. In een gelijk opgaande strijd waren het uiteinde de betaalde spelers die in blessuretijd de 1-2 lieten aantekenen. Met een thuiswedstrijd tegen Ajax in de volgende ronde als beloning. Saillant detail daarbij is dat HFC-trainer Gertjan Tamerus een week later bekend maakte ook in dienst van Telstar te treden, als assistent trainer in dit geval. De Koninklijke HFC wist tot dusver vier van de vijf thuiswedstrijden in winst om te zetten, alleen Excelsior Maassluis mocht met drie punt in de bus naar huis. In de wetenschap dat IJsselmeervogels inmiddels ook weet wat verliezen is, staat er een meer dan interessante ontmoeting op het programma. Tussen twee ploegen die op hooguit drie punten van de koploper op de ranglijst staan.
Clubgegevens Koninklijke HFC
Oprichtingsdatum: 15 september 1879
Sportpark Spanjaardslaan
Emauslaan 2
2012 PH Haarlem
Website
www.konhfc.nl
Erelijst
Landskampioen in 1890, 1893 en 1895
Winnaar Holdertbeker (voorloper van de KNVB-beker) in 1904, 1913 en 1915
Tenue
Shirt: wit met blauwe kraag  
Broek: blauw
Kousen: blauw
Trainer
Gertjan Tamerus   
Topscorer
Floris van der Linden met negen treffers
Wapenfeiten Koninklijke HFC in tweede divisie en topklasse zondag
2018-2019    4e plaats tweede divisie
2017-2018  10e plaats tweede divisie
2016-2017  13e plaats tweede divisie
2015-2016    3e plaats topklasse zondag
2014-2015    6e plaats topklasse zondag
Onderlinge resultaten in tweede divisie
2018-2019
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 0-1
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 4-1
2017-2018
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 1-1
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-1
Programma zaterdag 16 november 2019
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys (15.30 uur)
Overige wedstrijden
ASWH – Quick Boys
Katwijk – De Treffers
Kozakken Boys – IJsselmeervogels
Noordwijk – HHC Hardenberg
Scheveningen – Jong FC Volendam
Spakenburg – Excelsior Maassluis
TEC – GVVV
AFC – Jong Sparta (op 17 november)
Hoe te volgen
FOX Sports zal het duel rechtstreeks uitzenden op televisie. Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag 
Het verslag van de wedstrijd Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.