Bram van Egmond

Voorbeschouwing Katwijk – Rijnsburgse Boys

katwijk rijnsburgseboys-klein

De spanning in de Topklasse bereikt een ongekende hoogte en komt steeds dichter bij een climax. Er is volop strijd, zowel om de titel als om degradatie te ontlopen. Daar waar Rijnsburgse Boys, hoe gek ook, sinds enkele weken zich pas echt veilig weet, nu zelfs als serieuze titelkandidaat wordt bestempeld, is het buurman Katwijk maar niet gelukt om de negatieve spiraal te doorbreken waarin het dit seizoen is beland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide trainers afgelopen zaterdagmiddag dezelfde uitspraak deden nadat gevraagd was hoe het dit seizoen verder moet: ‘‘de vier laatste wedstrijden moeten gewonnen worden!’’ In zo’n situatie zouden de Rijnsburgers zomaar een kampioensschaal in handen gedrukt kunnen krijgen. En wellicht kan Katwijk met zo’n overwinningenserie toch nog de p/d plek kunnen afdwingen.
Maar twee winnende ploegen op sportpark de Krom zit er natuurlijk niet in. Na de sensationele zevenklapper van Rijnsburgse Boys tegen Spakenburg en het opnieuw afknappen van de steeds schaarser wordende Katwijkse strohalmen, dit keer op de Westmaat bij IJsselmeervogels, is de ploeg van Niek Oosterlee de grote favoriet komende zaterdagmiddag. Voor de derde keer in haar bestaan dreigt Katwijk dus te gaan degraderen. De laatste keer was Rijnsburgse Boys daar verantwoordelijk voor. We moeten daarvoor terug naar 2 juni 1979. Na een 0-4 overwinning werd Rijnsburgse Boys kampioen en promoveerde naar de eerste klasse, de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal op dat moment. Katwijk daalde door deze nederlaag af naar de derde klasse. Overigens is directe degradatie komende zaterdag afhankelijk van de uitslagen op de andere velden. Alleen indien Katwijk verliest, Noordwijk wint (in en tegen Scheveningen) en Capelle (thuis tegen IJsselmeervogels) en Barendrecht (op bezoek bij Spakenburg) beide minimaal een gelijkspel weten te noteren, is degradatie een feit. Mocht dit gebeuren dan zouden er, naast de nodige Katwijkse tranen, ook zomaar Rijnsburgse vreugdetranen aanwezig kunnen zijn. Want mocht Barendrecht niet met een gelijkspel maar met een overwinning van het veld stappen en GVVV op eigen veld onderuit gaan tegen FC Lisse, dan bereikt Rijnsburgse Boys zowaar de (gedeelde) eerste plaats. Terwijl met name Kozakken Boys en IJsselmeervogels, en in mindere mate GVVV en Spakenburg, elkaar al het hele seizoen aflossen voor wat betreft de koppositie, hebben de Rijnsburgers juist het hele seizoen een flinke kluif gehad aan het inhalen van (bijna alle) clubs op de ranglijst. Zaterdagmiddag zal blijken of de actualiteit van dat moment deze dagdroom (vooralsnog) ontzenuwt heeft….
Absoluut geen dagdroom maar keiharde realiteit is dat Katwijk, als regerend algeheel amateurkampioen, een dramatisch seizoen doormaakt. Ondanks het inpassen van (slechts) een paar nieuwe krachten, maar met een gebrek aan hiërarchie in de spelersgroep, vele schorsingen na zes rode kaarten (de meeste in de Topklasse), heel wat blessures, een onverklaarbare vormcrisis van de voorhoede en de onbegrijpelijke kwetsbaarheid van de verdediging, staat Katwijk de laatste vijftien (!) competitieronden op een degradatieplaats. Daarnaast heeft voorzitter Willem Guijt na een roerige periode zijn conclusies getrokken en stapt op. Binnen de vereniging waren strubbelingen ontstaan toen Katwijk en zondagkampioen Achilles’29 in mei vorig jaar van de KNVB het aanbod kregen om onder soepele voorwaarden toe te treden tot de Jupiler League. Achilles’29 hapte toe, Katwijk liet de eer aan zich voorbijgaan. Dat leek toen gedragen door alle geledingen binnen de club. Achteraf bleek dat Willem Guijt en de technische commissie wel brood zagen in het avontuur, maar dat hoofdsponsor Diek Parlevliet en trainer Cees Bruinink fel tegen waren. Het zure is dat een onderdeel uit het voorstel van de KNVB was dat degradatie vanuit de Jupiler League niet mogelijk zou zijn. De keus van Katwijk om dit seizoen toch in de Topklasse te blijven leverde niet het gewenste resultaat op. In plaats van zich te mengen in de titelstrijd strijdt het tegen degradatie. In het nieuwe seizoen zullen de Krombewoners, naar het zich laat aanzien, in de Hoofdklasse spelen terwijl dat ‘gewoon’ de Jupiler League had kunnen zijn….
Marcel Roeleveld uit Vinkeveen, afgelopen zaterdag de vierde official in de thuiswedstrijd tegen Spakenburg, zal als arbiter de wedstrijd in goede banen leiden. Eerder dit  seizoen floot hij de thuiswedstrijd tegen Noordwijk.

foto (22)

Clubgegevens Katwijk
Opgericht: 17 februari 1939
Sportcomplex De Krom
De Krom 57
2221 KK  Katwijk
Telefoon: 071-4027085
Website: www.vvkatwijk.nl
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje
Erelijst van Katwijk
Kampioen Topklasse: 2013
Afdelingskampioen: 1993, 1994, 1995 en 2000
Zaterdagkampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Algeheel Kampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Wapenfeiten Katwijk in de Topklasse
2012 – 2013  1e plaats Topklasse
2011 – 2012  3e plaats Topklasse
2010 – 2011  4e plaats Topklasse
Onderlinge resultaten in de Topklasse
2013-2014
Katwijk-Rijnsb.Boys: ?-?
Rijnsb.Boys-Katwijk: 3-3
2012-2013
Katwijk-Rijnsb.Boys: 2-1
Rijnsb.Boys-Katwijk: 2-2
2011-2012
Katwijk-Rijnsb.Boys: 1-1
Rijnsb.Boys-Katwijk: 2-1
2010-2011
Katwijk-Rijnsb.Boys: 1-2
Rijnsb.Boys-Katwijk: 2-2
Totaalscore in Topklasse 2010-2014
7 wedstrijden
2 overwinningen
4 gelijke spelen
1 nederlaag
13 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen
Programma zaterdag 12 april 2014
Katwijk – Rijnsburgse Boys (aanvang: 14.30 uur)
Overige wedstrijden:
Capelle – IJsselmeervogels
Excelsior ’31 – Kozakken Boys
Excelsior M. – HHC Hardenberg
GVVV – FC Lisse
Scheveningen – Noordwijk
Spakenburg – Barendrecht
Ter Leede – ONS Boso Sneek
Stand Topklasse
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op onze website en op www.twitter.com/vvrbb (ook via deze pagina).
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Katwijk – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.