Marylène Hogewoning

Voorbeschouwing Katwijk – Rijnsburgse Boys

Zaterdag is het zover: derbyday. Rijnsburgse Boys bezoekt voetbalbuurman VV Katwijk. Rijnsburg gaat met opgeheven hoofd naar De Krom, want de wedstrijd tegen TEC dinsdagavond was een succes. Er werd gewonnen met maar liefst 3-0. Ook zaterdag werd gewonnen, van IJsselmeervogels met 1-0. Zes punten in drie dagen dus, dat moet toch hoop geven voor deze belangrijke derby. Nu is de vraag, trekt Rijnsburgse Boys deze lijn door of stuit het op koploper Katwijk?

Tikki-takka-voetbal
Eerst even terug naar de wedstrijd tegen TEC waarin Rijnsburgse Boys vooral in de eerste helft goed voetbal liet zien. De doelpunten van Jeroen Spruijt, Bert Koomen en Delano Asante waren aanvallen uit het boekje. Het tikki-takka-voetbal dat bij tijd en wijle werd gespeeld, is zeker waar je als voetbalsupporter voor naar Rijnsburgse Boys komt. Daaruit blijkt dat Rijnsburgse Boys kwaliteit genoeg heeft. Het lijkt erop dat de Boys uit de onverklaarbare negatieve spiraal zijn gekomen die ontstaan was na de herstart. Of het nu het nieuwe centrale duo, de teruggevonden vorm van de meeste spelers of de terugkeer van Zonneveld op doel is: Rijnsburgse Boys lijkt zijn draai weer gevonden te hebben.

Uitgerust?
Terwijl Rijnsburgse Boys aan het zelfvertrouwen heeft gewerkt, lijkt Katwijk iets van zijn vorm kwijt te zijn. Ja natuurlijk, ze staan nog steeds onbedreigd bovenaan maar afgelopen weken waren de oranjehemden ongelukkig. De derby tegen Quick Boys van twee weken geleden eindigde in 2-2, waarin Katwijk niet zijn beste pot speelde. Natuurlijk is een derby altijd anders dan een normale wedstrijd, maar toch werd er meer verwacht van Katwijk. En daarna afgelopen weekend de wedstrijd tegen HHC Hardenberg, de club die zich knap in de top 5 van de tweede divisie heeft genesteld. Ook deze wedstrijd werd niet gewonnen, het duel eindigde in een 1-0 verlies voor Katwijk.

Afgelopen dinsdag speelde Katwijk in tegenstelling tot Rijnsburgse Boys niet vanwege een ziektegolf in de selectie. Dit betekende dus geen eventuele overwinning om aan het vertrouwen te werken. Maar de selectie is nu wel beter uitgerust dan de geel-zwarten. Of dat voordelig of nadelig gaat zijn, is de grote vraag. Feit is dat Katwijk een sterke ploeg is met veel kwaliteit in elke linie. In de eerste helft van seizoen 2021/2022 was Rijnsburgse Boys de enige die punten af kon snoepen van de winterkampioen: 2-0 winst. Maar negen punten los van de rest van de ranglijst, 42 doelpunten gemaakt en maar 17 tegen, zorgt toch voor de nodige zorgen bij menig Rijnsburg-supporter.

Derby’s blijven derby’s
Dus nu op naar zaterdag. We weten één ding zeker: Rijnsburg is zeker niet kansloos. Dat weten de spelers na de geslaagde afgelopen twee wedstrijden, terwijl ook de supporters er weer vertrouwen in hebben. Dat bleek wel uit de prachtige sfeeractie van de HKR na de wedstrijd tegen TEC. Ook Katwijk weet dat ze op zijn hoede moet zijn ondanks de uitgeruste spelers. Want een derby blijft een derby, onvoorspelbaar tot de laatste minuut. Doorbreekt Dani van der Moot eindelijk de ban en scoort hij weer. Misschien wel twee keer zoals in de thuiswedstrijd tegen Katwijk? Dan wordt het voor 538 DJ Ivo van Breukelen niet moeilijk om de feestsfeer erin te krijgen en blijft het nog lang onrustig in de kantine van Rijnsburgse Boys.

Clubgegevens Katwijk
Opgericht: 17 februari 1939

Tenue
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje

Trainer
Anthony Correia

Topscorer 
Ahmed el Azzoutimet elf treffers

Erelijst
Kampioen tweede divisie: 2018
Kampioen topklasse: 2013
Afdelingskampioen: 1993, 1994, 1995 en 2000
Zaterdagkampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Algeheel kampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013

Wapenfeiten Katwijk in tweede divisie, topklasse en hoofdklasse
2018-2019 5e plaats tweede divisie
2017-2018 1e plaats tweede divisie
2016-2017 3e plaats tweede divisie
2015-2016 3e plaats topklasse 
2014-2015 1e plaats hoofdklasse
2013-2014  14e plaats topklasse (degradatie naar hoofdklasse)
2012-2013 1e plaats topklasse
2011-2012 3e plaats topklasse2010-2011 4e plaats topklasse

Totaalscore onderlinge duels in topklasse en tweede divisie
16 wedstrijden
3 overwinningen
6 gelijke spelen
7 nederlagen
21 doelpunten voor en 30 doelpunten tegen

Totaalscore onderlinge duels in topklasse en tweede divisie in Katwijk
7 wedstrijden
1 overwinning
2 gelijke spelen
4 nederlagen
6 doelpunten voor en 13 doelpunten tegen

Programma zaterdag 26 maart 2022
Katwijk – Rijnsburgse Boys (aanvang: 15.30 uur)

Overige wedstrijden:
IJsselmeervogels – Jong FC Volendam
De Treffers – Quick Boys
GVVV – Koninklijke HFC
Noordwijk – Spakenburg
ASWH – Scheveningen
Excelsior Maassluis – HHC Hardenberg
TEC – Kozakken Boys AFC – Jong Sparta (op 27 maart)

Stand tweede divisie

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag  
Het verslag van de wedstrijd Katwijk – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.