Piet Hemminga

Voorbeschouwing Jong Sparta – Rijnsburgse Boys

Voor de tweede keer dit seizoen zal Rijnsburgse Boys een bezoek brengen aan sportpark Dijkpolder in Maassluis. Jong Sparta Rotterdam speelt zijn thuiswedstrijden niet meer in Rotterdam. De reden daarvoor is dat op het eigen Kasteel weer natuurlijk gras is te vinden. En dus minder intensief bespeeld kan worden. Vanaf volgend seizoen zal Sportcomplex Nieuw Terbregge de thuisbasis van Jong Sparta Rotterdam worden. Het belooft zaterdag in ieder geval een echte “Jong” wedstrijd te worden. Diezelfde avond wordt in Spangen de eredivisiewedstrijd van Sparta 1 tegen SC Heerenveen gespeeld.

Amusementswaarde
Bij Rijnsburgse Boys ontbrak afgelopen weekeinde de juiste spirit. Een mogelijkheid om AFC op de ranglijst te passeren werd niet benut. De opdracht voor deze week is vervolgens vrij simpel: toon aan dat de wedstrijd tegen de Koninklijke HFC een uitzondering was. Een keer niet kunnen brengen wat noodzakelijk is om een rol van betekenis in de top van het klassement te kunnen spelen. Het is van cruciaal, zeker in deze competitie die als één van de leukste en spannendste van de afgelopen jaren bestempeld mag worden. Aan de andere kant is de competitie nog niet gespeeld. En wat de uitkomst in mei ook mag zijn: de Uien dragen wel degelijk aan de hoge amusementswaarde van deze jaargang bij.

Foto: Hans Heemskerk

Degradatie en nacompetitie
Voor Jong Sparta is de competitie nagenoeg voorbij. De beloftenteams hebben een beperkte rol in de promotie-degradatieregeling van de Tweede Divisie. Het laagste eindigende beloften team zal een promotie-/degradatiewedstrijd tegen een Onder-21 moeten spelen. Evenals vorig seizoen lijkt dat een wedstrijd tussen Jong Volendam en Jong Almere City te gaan worden. Tenzij Jong Volendam op de (voor)laatste plaats van de ranglijst eindigt. Dan volgt rechtstreekse degradatie en reizen we volgend seizoen weer naar Almere. En om het verhaal compleet te maken: van de 1e (amateur)elftallen degradeert nummer 16, de nummers 14 en 15 spelen p-/d-wedstrijden.

Kweekvijver
Met enige regelmaat rijst de vraag of een beloftenteam daadwerkelijk een kweekvijver is voor het eerste elftal. Oordeel zelf. Verdediger Jeremy van Mullem speelde dit seizoen evenveel wedstrijden in Sparta 1 als de afgelopen jaren in Jong Sparta. In de achterhoede vinden we ook Bart Vriends die inmiddels vier seizoenen eredivisie-ervaring op de mat legt maar zeven jaar geleden op het hoogste amateurniveau voor Jong Sparta uitkwam. Omgekeerd zijn er een aantal spelers die dit seizoen veelal voor Jong Sparta aan de aftrap stonden maar ook hun wedstrijd in de eredivisie meepikten. Dat geldt o.a. naast topscorer Mohammed Tahiri voor aanvaller Elias Hoff Melkersen en de middenvelders Patrick Brouwer en Pedro Alemañ. Op een A-selectie van 19 spelers geen slechte score. Met de kanttekening dat voormalige trainers van Jong Sparta, Nourdin Boukhari en Jeroen Rijsdijk, tegenwoordig Maurice Steijn assisteren.

Programma
Bij aanvang van Jong Sparta tegen Rijnsburgse Boys (17.00) zijn de wedstrijden van de concurrentie (nagenoeg) afgerond. Het programma van AFC (op bezoek in en bij Volendam) en Katwijk (thuis tegen Excelsior Maassluis) geeft op voorhand geen aanleiding tot extra spanning. Daarvoor moet waarschijnlijk nog een week extra gewacht worden. Reden genoeg om vanuit Maassluis met drie noodzakelijke punten naar Rijnsburg terug te reizen. Want nogmaals drie punten verliezen is voor Rijnsburgse Boys fataal in deze fase van de competitie.

Clubgegevens Jong Sparta Rotterdam 
Oprichtingsdatum: 1 april 1888

Website 
sparta-rotterdam.nl

Tenue 
Shirt: rood-witte verticale strepen  
Broek: zwart
Kousen: rood-witte horizontale strepen

Trainer
Geert Arend Roorda  

Topscorer 
Mohammed Tahiri met tien treffers

Wapenfeiten Jong Sparta in tweede divisie
2021-2022 5e plaats tweede divisie
2018-2019  12e plaats tweede divisie
2017-2018  11e plaats tweede divisie
2016-2017 7e plaats tweede divisie 

Onderlinge resultaten in tweede divisie
2022-2023
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 2-2
Jong Sparta – Rijnsburgse Boys:  ? 
2021-2022
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 2-1
Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 3-1 
2019-2020 
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 2-1
Jong Sparta – Rijnsburgse Boys:  X 
2018-2019
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 3-0
Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 1-2 
2017-2018
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 3-1
Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 6-0

Totaalscore onderlinge resultaten in tweede divisie
8 wedstrijden
5 overwinningen
1 gelijk spel
2 nederlagen
15 doelpunten voor en 15 doelpunten tegen

Totaalscore onderlinge resultaten in tweede divisie in Rotterdam
3 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijke spelen
2 nederlagen
3 doelpunten voor en 10 doelpunten tegen

Programma zaterdag 15 april 2023
Jong Sparta – Rijnsburgse Boys (17.00 uur)

Overige wedstrijden
Noordwijk – OFC
Katwijk – Excelsior Maassluis  
FC Lisse – IJsselmeervogels
Koninklijke HFC – HHC Hardenberg  
Kozakken Boys – TEC
Scheveningen – Quick Boys
Spakenburg – De Treffers
Jong FC Volendam – AFC  

Stand tweede divisie

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb.
RTV Katwijk verzorgt een extra lange uitzending die tot 19.00 uur duurt.

Wedstrijdverslag   
Het verslag van de wedstrijd Jong Sparta – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.