Piet Hemminga

Voorbeschouwing Jong FC Volendam – Rijnsburgse Boys

Voor Rijnsburgse Boys staan twee wedstrijden tegen de zogenaamde Jong-teams op het programma. Voordat de competitie 2021-2022 in en tegen Spakenburg afgesloten wordt. Nog drie competitiewedstrijden te gaan waarin de achterstand op de nummer twee van de ranglijst “maar” drie punten is. In de wetenschap dat de Rijnsburgers vooralsnog het beste doelsaldo hebben. Er is een mogelijkheid om “the best of the rest” te worden. Of – zoals de Duitsers dat zo fraai kunnen zeggen: “Vize-Meister”.

Heen en weer
Maar drie punten ophalen in Volendam is zeker nog een uitdaging. Zowel in de derde als in de tweede divisie kwamen beide teams elkaar tegen en slechts éénmaal trokken de Uien aan het langste eind. Een 3-0 overwinning was ruim twee jaar geleden de eerste en enige keer dat er van de jongens in het oranje gewonnen werd. Daarbij moet ook opgemerkt worden dat de wedstrijd in Volendam bijna zes jaar geleden voor het laatste gespeeld werd. Bij promoties van het eerste elftal wordt er in een vissersboot op de platte kar “Heen en weer” gereden. Voor Jong Volendam zal het wellicht nog wel even duren voordat het schip weer in positie gebracht moet worden. Alhoewel, het komend seizoen biedt wel meer perspectief. Promotie naar de eerste divisie is voor Jong Volendam een optie nu het vlaggenschip naar de eredivisie is gepromoveerd. Daarbij is er echter ook sprake van een grote “maar…”.

Geen Jong Feyenoord in Jack’s League
Maar afgezien van het resultaat van dinsdagavond is het de vraag of we Jong Volendam volgend seizoen überhaupt terug gaan zien in de 2e Divisie. Afgelopen zaterdag speelden Feyenoord O21 tegen Almere O21. De wedstrijd werd door Almere City FC  gewonnen (0-1) – het winnende team zal in twee wedstrijden tegen Jong Volendam op 8 en 11 juni uitmaken wie volgend jaar in Jack’s League gaat spelen. Voor Feyenoord was het dé weg om naar de Keuken Kampioen Divisie te promoveren. Om zo te herstellen wat een aantal jaren geleden niet noodzakelijk werd geacht. Met een beloftenelftal in het betaalde voetbal spelen. En de strijd met Jong Ajax en Jong PSV aan te kunnen gaan. Die weg werd op sportieve gronden voorlopig even afgesloten.

Déjà vu
Voor Dani van der Moot zal het wellicht en hopelijk een déjà vu-moment opleveren. In 2019 was hij met een karrevracht doelpunten medeverantwoordelijk voor promotie van Jong Volendam naar de tweede divisie. Voor hem zou het mooi zijn het aantal doelpunten gemaakt “aan de Dijk” te vergoten. De huidige “Dani” bij Jong Volendam heet Koen Blommestijn (22). Hij was niet alleen verantwoordelijke voor de winnende 0-1 in Rijnsburg in maart jl. In totaal was hij 20 keer trefzeker. Opmerkelijk detail is verder dat hij tot dusver slechts twee assists op zijn naam heeft staan.

Effect Jong Volendam en Jong Sparta
De rol en positie van de beloftenteams in het amateurvoetbal heeft al tot de nodige discussie geleid. Alhoewel de volledige balans nog niet opgemaakt kan worden liet Katwijk bijvoorbeeld twee punten liggen op het Kasteel. De Koninklijke HFC overkwam hetzelfde in het Kras-stadion. Rijnsburgse Boys verloor de tot dusver beide gespeelde wedstijden tegen de jeugdige professionals. In september werd met 3-1 van Jong Sparta Rotterdam verloren. Op de eigen Middelmors was Jong Volendam dus met 0-1 de winnaar. De conclusie dat het zichzelf daarmee zes punten te kort deed is wellicht wat overtrokken. En het maakt de afstand tot Katwijk wel iets kleiner maar nog steeds onoverbrugbaar. De voorgaande rekensommetjes mogen overigens tot de scorebordjournalistiek worden gerekend. De constatering dat je aan het eind van het seizoen op die plaats staat waar je thuishoort doet waarschijnlijk meer recht aan de huidige plaats op de ranglijst. Waarbij een tweede plaats over een paar jaar zeker tot meer tevredenheid zal leiden dat de huidige plaats vijf. Dus wie weet…

Clubgegevens Jong FC Volendam
Opgericht: 1 juni 1977

Sportpark
Sportpark Kras Stadion 
Sportlaan 10
1131 BK  Volendam 

Tenue
Shirt: oranje 
Broek: zwart
Kousen: oranje

Trainer
Kiki Musampa

Clubtopscorer
Koen Blommestijn met twintig treffers 

Erelijst
Kampioen derde divisie zondag in 2019

Wapenfeiten Jong FC Volendam
2018 – 2019  1e plaats derde divisie zo 
2017 – 2018  7e plaats derde divisie za 
2016 – 2017  6e plaats derde divisie za 

Onderlinge wedstrijden in tweede en derde divisie 
5 wedstrijden
1 overwinning
3 gelijk spelen
1 nederlaag
8 doelpunten voor en 6 doelpunten tegen

Onderlinge wedstrijden in Volendam in tweede en derde divisie 
1 wedstrijden
0 overwinningen
1 gelijke spel
0 nederlagen
3 doelpunten voor en 3 doelpunten tegen

Programma dinsdag 24 mei 2022
Jong FC Volendam – Rijnsburgse Boys (aanvang:19.30 uur)

Overige wedstrijden: GVVV – De Treffers                                                                                          
Katwijk – IJsselmeervogels
Jong Sparta – Koninklijke HFC
AFC – Excelsior Maassluis
Kozakken Boys – Quick Boys (op 26 mei)
HHC Hardenberg – ASWH (op 26 mei)
Noordwijk – TEC (op 26 mei)
Spakenburg – Scheveningen (op 26 mei)

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
RTV Katwijk verzorgt vanaf 19.00 uur een extra uitzending die tot 22.00 uur duurt.

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Jong FC Volendam – Rijnsburgse Boys is woensdagmorgen te lezen hier op de website.