outhands

Voorbeschouwing Harkemase Boys en IJsselmeervogels

 Zaterdag a.s. gaat Rijnsburgse Boys op bezoek bij Harkemase Boys. De ploeg uit het dorp Harkema (vlak boven Drachten, ruim 4.000 inwoners) werd dit jaar kampioen in de Hoofdklasse C en speelde Hemelvaartsdag zijn eerste wedstrijd om het Algemeen Zaterdag Amateurkampioenschap van Nederland. In de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels werd het 1-4. Waarmee de ploeg uit het hoge noorden een duidelijk en fraai visitekaartje afgeeft.

Tien jaar achtereen speelde Harkemase Boys op het hoogste amateurniveau en werd in die tijd 1 keer kampioen in de Hoofdklasse C. Twee jaar geleden degradeerde de ploeg onder leiding van Fritz Korbach. Het verblijf in de eerste klasse duurde slechts 1 jaar. In de zomer van 2008 werd derhalve de basis voor de onlangs behaalde kampioenstitel in de Hoofdklasse C gelegd. Via 18 overwinningen en 3 gelijk spelen werden 57 punten verzameld. Het afgelopen seizoen werd 5 keer verloren. Twee keer eerder ontmoeten de Boys uit deze kampioenscompetitie elkaar. In het seizoen 1979-1980 wonnen de Rijnsburgers beide wedstrijden in de toenmalige eersteklasse B (3-2 en 0-2). Tussendoor is alleen de Flora Band nog eens op visite op sportpark De Bosk geweest – voor een taptoe, maar dat terzijde. Topscorer in het team van de Harkieten is Martijn Barto (ex SC Heerenveen) met 15 treffers (en 6 gele kaarten). Samen met Oebele Schokker (11 goals) en Jelmer Slager (7 treffers) zorgde hij voor meer dan de helft van de 52 competitietreffers. Doelman Jacob de Vries werd in zijn eerste seizoen voor de club 28 keer gepasseerd.

Het team van trainer Ted Verdonkschot zal hem graag een verlaat huwelijkscadeau meegeven. De doelstelling voor de 2e wedstrijd van de Boys – het behalen van de volle winst – laat zich dus gemakkelijk raden. Bij winst mag het immers als koploper naar Spakenburg afreizen en is het de te kloppen ploeg. Na een seizoen waarin menig record sneuveld is de honger naar de bal nog steeds niet gestild. Een overwinning zou de uitgangspositie voor het duel van dinsdag a.s. bijzonder fraai maken. Voor de supporters uit Rijnsburg aan Zee ligt er de uitdaging een bijdrage te leveren aan een sportieve en gezellige voetbalmiddag. De Sipels winskje fuotballers en oanhingers fan Harkemase Boys in moaie fuotbalmiddei mar nimme graach wol trije punten mei nei hûs (“ De Uien wensen voetballers en supporters van Harkemase Boys een mooie voetbalmiddag maar nemen wel graag drie punten mee naar huis” ).

 De competitie om het landskampioenschap voor zaterdagamateurs krijgt dinsdagavond om 20.00 een vervolg in Spakenburg. Het koffiedik kijken heeft sinds de invoering van de Senseo een andere dimensie gekregen en is in deze kampioenscompetitie al helemaal niet van toepassing. Onafhankelijk van het resultaat in de eerste uitwedstrijd zal ook in de tweede uitwedstrijd tegen IJsselmervogels voor de winst gespeeld worden. Wie er bij was zal zich de laatste uitwedstrijd op Sportpark De Westmaat nog helder op het netvlies hebben staan. Op 26 mei 2007, exact twee jaar geleden, zette Peter Freke de Boys al vroeg op voorsprong. Jeffrey Winter maakte vlak voor rust gelijk en draaide even na de pauze de rollen om. En de laatste 10 minuten van de wedstrijd moest Tim Orlowski nog twee treffers incasseren. De uitslag was enigszins geflatteerd maar de wedstrijd was een absolute reclame voor het zaterdagamateurvoetbal. Van de toenmalige basisspelers is hooguit de helft ook twee jaar na dato van de partij. Dat de uitslag van twee jaar geleden om een sportieve revanche vraagt moge duidelijk zijn. Na dinsdag zullen we ook weten hoe de kaarten min of meer geschud zijn. De uitgangspositie voor de Rijnsburgse slotwedstrijd op 6 juni, wanneer Harkemase Boys op bezoek komt op de Middelmors, is dan hopelijk duidelijk.