Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys


Met allebei een nederlaag op zak, in de vorige wedstrijd, mogen Excelsior Maassluis en Rijnsburgse Boys het elkaar moeilijk gaan maken. Lekker ouderwets om 14:30 uur zonder live inmenging van Fox, zodat supporters geen extra redenen hebben om thuis te blijven of de wedstrijd in de kantine te gaan volgen. Geen live uitzending van Fox is beter voor de sfeer! Dat kunnen we wel constateren voorafgaand aan een affiche waar je gerust het predikaat ‘ontloopt elkaar zeer weinig’ op kan plakken. Ga maar na: in de laatste acht edities van Excelsior Maassluis-Rijnsburgse Boys en vice versa werd het maar liefst zes keer een gelijkspel. En in de laatste drie edities op sportpark Dijkpolder werd het 1-1. Degelijk en best saai eigenlijk. In het vorig seizoen kwamen de Uien goed weg. Omdat Excelsior Maassluis achterin blunderde kon Tillema profiteren, anders had het een zekere overwinning voor de tricolores geworden.Toen stonden de Maassluizenaren al onder het bewind van ex-Noordwijk en ex-IJsselmeervogels trainer Dogan Corneille.

Slow starters
Excelsior Maassluis maakt er al een aantal seizoenen lang een gewoonte van niet al te soepel te starten. Meestal wordt de motor na pakweg een wedstrijd of tien warm, waarna de weg omhoog wordt gevonden. De start is dit seizoen overigens zo rampzalig niet. Het is wel eens slechter geweest, al zijn de tricolores vlak na aanvang van het seizoen zelden bovenin te vinden. Aan de consistentie in de selectie ligt het niet. Met een hoog gehalte (gedeeltelijk) zelf opgeleide jeugd en veel jongens die de club al jaren trouw zijn hebben de tricolores een duidelijk rood-wit-blauw gezicht. In Maassluis zit niet het grote geld, maar ze hebben wel een uitstekend jeugdplan met een jaarlijkse doorstroom naar de A-selectie. Een beetje à la Koninklijke HFC. Beide zijn het voorbeelden van clubs die bewijzen dat een dikke beurs helemaal niet nodig is om op dit niveau mee te draaien. En met trainer Dogan Corneille hebben ze een ervaren oefenmeester in huis, die eigenlijk overal presteerde en leuk voetbal wilde spelen met zijn mannen. Anders dan zijn voorganger Rijsdijk, die de defensieve zekerheid predikte. Corneille heeft al aangegeven graag te willen blijven, dus de contractverlenging is een kwestie van tijd.

Mini-dip
Rijnsburgse Boys is al een tijdje heel aardig bezig. De laatste twee wedstrijden eindigden weliswaar in een nederlaag, maar dat was in beide gevallen niet vanwege een kwalitatief (veel) betere tegenstander. Nee, zowel tegen FC Eindhoven als tegen de Kozakken Boys was het een mix van gogme en scherpte in de duels die de Uien nekten. Kozakken Boys was dodelijk effectief, daar waar het Rijnsburgse Boys niet zo mee zat. En juist in sommige verdedigende situaties moet je soms heel scherp en dan weer juist niet fel ingrijpen. Laten we het leermomentjes noemen. En om wat positiefs te noemen: onze aanvallende kanonnen Zeldenrust en Jongeneelen zijn op de weg terug. Dus zoveel valt er niet te zeiken, zeker niet vanwege de huidige stand op de ranglijst.
Potjes op sportpark Dijkpolder zijn eigenlijk altijd wel spannend. Misschien niet qua spektakel, want Excelsior Maassluis heeft nooit een ploeg gehad die de poort open zet. Maar dat in de laatste acht edities geen van de twee teams meer dan twee goals heeft gemaakt, zegt voldoende. Of kijkt u onderstaand eens naar de statistieken uit en thuis van Rijnsburgse Boys. Hoezo in balans ? Compleet in balans! Het is degelijkheid troef, daar waar de Uien tegen sommige tegenstanders compleet uit de band springen, zowel positief als negatief. Op een waarschijnlijk rustige zaterdag – qua weer dan – gaan we zien of de weegschaal een keer uit het lood gaat slaan. Als het maar in de voor ons juiste richting is dan…

Clubgegevens Excelsior Maassluis
Opgericht: 1 juni 1918
Sportpark
Sportpark Dijkpolder
Lavendelstraat 1
3142 NC Maassluis
Erelijst
Algemeen amateurkampioen in 2016
Algemeen kampioen zaterdagamateurs in 2016
Kampioen topklasse in 2016
Winnaar supercup in 2016
Winnaar districtsbeker KNVB West II in 2005
Tenue
Shirt: rood/wit/blauw verticaal gestreept
Broek: blauw
Kousen: blauw
Trainer
Dogan Corneille
Topscorer
Daan Blij met vier treffers
Website
www.excelsior-m.nl
Wapenfeiten Excelsior Maassluis in tweede divisie en topklasse
2017-2018 7e plaats tweede divisie
2016-2017 5e plaats tweede divisie
2015-2016 1e plaats topklasse
2014-2015 10e plaats topklasse
2013-2014 6e plaats topklasse
Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse
10 wedstrijden
4 overwinningen
6 gelijk spelen
0 nederlagen
16 doelpunten voor en 8 doelpunten tegen
Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse in Maassluis
5 wedstrijden
2 overwinningen
3 gelijke spelen
0 nederlagen
8 doelpunten voor en 4 doelpunten tegen
Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse in Rijnsburg
5 wedstrijden
2 overwinningen
3 gelijke spelen
0 nederlagen
8 doelpunten voor en 4 doelpunten tegen
Programma zaterdag 9 november 2019
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)
Overige wedstrijden
GVVV – ASWH
HHC Hardenberg – TEC
Jong FC Volendam – Kozakken Boys
Jong Sparta – Scheveningen
Noordwijk – AFC
Quick Boys – IJsselmeervogels
Spakenburg – Katwijk
De Treffers – Koninklijke HFC (op 10 november)
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.