IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys


Het aftellen is begonnen. Nog zeven wedstrijden te gaan en het eerste seizoen van Rijnsburgse Boys in de tweede divisie zit er op. Het streven zal zijn om zaterdag 26 mei op de huidige vijfde plaats te eindigen. De geelzwarten zouden daarmee dezelfde klassering bereiken als Excelsior Maasssluis vorig seizoen in het debuutjaar van de tweede divisie. Wat aftellen betreft: de ploeg uit Maassluis telt niet alleen af naar eind mei maar ook naar 1 juni. Dit is namelijk de dag waarop het 100-jarig bestaan gevierd zal gaan worden. Met deze zeer respectabele leeftijd komt Excelsior Maassluis op de vierde plaats van de oudste deelnemers van de huidige tweede divisie. Koninklijke HFC (1879), Jong Sparta (1888) en AFC (1895) ontlenen hun bestaansrecht nog een eeuw eerder.
Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de bijna eeuweling is ongetwijfeld 2016, het jaar na het seizoen 2014-2015 waarin net op tijd degradatie vanuit de topklasse werd voorkomen. Onder leiding van John de Wolf werd een eindsprint ingezet waarin in negen wedstrijden slechts vijf verliespunten werden geleden. Dit was ruim voldoende om boven de fatale streep te eindigen. Vervolgens voltrok zich het daaropvolgende seizoen, onder leiding van de nieuwe coach Jeroen Rijsdijk, een ongekend sprookje dat zowaar in mineur begon. Uit de eerste zes wedstrijden werden immers slechts drie punten behaald. Maar daarna bleven de Tricolores maar liefst 24 wedstrijden op rij ongeslagen. Een ongekend record, wat op de laatste speeldag het laatste kampioenschap van de topklasse opleverde. Maar daarbij bleef het niet. Ook zondagkampioen FC Lienden moest eraan geloven in de strijd om het laatste amateurlandskampioenschap Als klap op de vuurpijl werd ook nog, ten koste van Staphorst, de supercup veroverd. Drie hoofdprijzen dus in één seizoen. Eigenlijk vier, want ook de tweede divisie was daarmee bereikt. Beter kan niet en daarom staat het jaar 2016 met een gouden letters beschreven in het jubileumboek van Excelsior Maassluis.

Foto: Hans Oudwater


Wisselend
In het huidige seizoen presteert Excelsior Maassluis sinds de winterstop heel wisselend. Er werd niet alleen vier keer gewonnen maar ook vier keer gelijk gespeeld en vier keer verloren. Eén van die nederlagen betrof de thuiswedstrijd tegen Barendrecht, vijf weken geleden. Door dit verlies verloor Excelsior Maassluis ook de status van ‘enige ongeslagen thuisploeg van de tweede divisie’. Het is dan ook niet verrassend dat Excelsior Maassluis in de thuiswedstrijden 26 punten wist te behalen tegen de helft, namelijk 13 punten, in de uitwedstrijden. Onder andere in Rijnsburg trok Excelsior Maassluis aan het kortste eind. Na een snelle voorsprong voor de Tricolores profiteerde Rijnsburgse Boys maximaal van een offday van verdediger Tobias Kleijweg. Twee persoonlijke fouten van hem brachten Rijnsburgse Boys op 2-1, waarna de jeugdige speler terecht werd gewisseld. Het sterke Rijnsburgse collectief gaf de voorsprong niet meer uit handen. Scouts van diverse eredivisieclubs bleven de talentvolle Kleijweg volop volgen. Maar daar kwam abrupt een einde aan na een ongelukkig duel in een oefenwedstrijd tegen Ter Leede in de eerste week van januari. Kleijweg liep een zware knieblessure op en was daarmee voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.
Jeroen Rijsdijk
Trainer Jeroen Rijsdijk, een goede vriend van Pieter Mulders, zal na drie seizoenen Excelsior Maassluis verlaten. De ambitieuze en leergierige coach verruilt in de zomer de ploeg uit Maassluis voor een ‘dubbelfunctie’ bij Sparta. Hij krijgt daar de leiding over het beloftenteam en wordt de rechterhand van hoofdtrainer Henk Fraser. De voormalig speler van IJsselmeervogels en ASWH liep dit seizoen, in het kader van zijn stage voor de cursus Coach Betaald Voetbal, al stage bij de Kasteelclub. Rijsdijk sprak ook met Helmond Sport, maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan Sparta. Excelsior Maassluis gunt Rijsdijk, die al had toegezegd volgend seizoen coach van de Tricolores te blijven, de stap naar de profs. De zoektocht naar een nieuwe trainer is natuurlijk direct in gang gezet….

Clubgegevens Excelsior Maassluis
Opgericht: 1 juni 1918 Sportpark
Sportpark
Dijkpolder Lavendelstraat 1
3142 NC Maassluis
Erelijst
Algemeen amateurkampioen in 2016
Algemeen kampioen zaterdagamateurs in 2016
Kampioen topklasse in 2016
Winnaar supercup in 2016
Winnaar districtsbeker KNVB West II in 2005
Tenue
Shirt: rood/wit/blauw verticaal gestreept
Broek: blauw
Kousen: blauw
Trainer
Jeroen Rijsdijk
Topscorer
Vincent van den Berg met zeven treffers
Website
www.excelsior-m.nl
Wapenfeiten Excelsior Maassluis in tweede divisie en topklasse
2016-2017 5e plaats tweede divisie
2015-2016 1e plaats topklasse
2014-2015 10e plaats topklasse
2013-2014 6e plaats topklasse
Onderlinge wedstrijden in topklasse en tweede divisie
7 wedstrijden
4 overwinningen
3 gelijk spelen
0 nederlagen
12 doelpunten voor en 4 doelpunten tegen
Onderlinge wedstrijden in topklasse in Maassluis
3 wedstrijden
2 overwinningen
1 gelijke spel
0 nederlagen
6 doelpunten voor en 2 doelpunten tegen
Programma zaterdag 14 april 2018
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)
Overige wedstrijden
Achilles ’29 – Kozakken Boys
De Dijk – HHC Hardenberg
FC Lisse – Barendrecht
GVVV – FC Lienden
Koninklijke HFC – AFC
TEC – IJsselmeervogels
VVSB – De Treffers
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.