Nico Glasbergen

Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys

Toen uw voorbeschouwer afgelopen zaterdag de kantine in kwam om – net als veel anderen – zijn teleurstelling over de nederlaag tegen Jong FC Volendam weg te spoelen, hoorde hij een berg frustratie om zich heen. En terecht. Wat onze mannen lieten zien tegen de oranje wijdbroeken was gewoon ondermaats. En dan mag je als supporter je azijn even leeggieten. Voor de derde keer op rij wist geel-zwart niet te scoren. Als we iets als supporters niet gewend zijn, is het wel een blanco score aan onze kant. Ook al draait Rijnsburgse Boys niet, scoren deed het altijd. Maar nu lijkt er een extra dimensie aan de negatieve score na de winterstop te zijn toegevoegd.

Wat dan opvalt is dat de media gaan overdrijven. Als neutrale verslaggever zal het soms aanlokkelijk zijn om wat extra zout in de wonden te strooien. Niets is een mens vreemd, nietwaar ? En ja, het is al een paar weken totaal niet wat we verwachten. De vorm is er niet, de automatismen zijn er niet en het is zeker niet zoals bijvoorbeeld in de laatste thuiswedstrijden voor de winterstop. Toen speelden de Uien, helaas zonder publiek, helemaal niet verkeerd, scoorden en creëerden genoeg kansen. Om dan te concluderen, zoals ik op internet las, dat Rijnsburgse Boys elke vorm van kwaliteit ontbeert, is een lacher. Dan hadden we wel laatste gestaan, toch? Overdrijven is ook een vak.

Het jaarlijkse huzarenstukje van les tricolores

Als je liefhebber van het amateurvoetbal bent, dan springt er één aspect uit. Namelijk dat Excelsior Maassluis al seizoenen lang zijn beste spelers kwijt raakt, maar altijd weer de juiste aanvulling weet te vinden. De jeugdopleiding is de levensader van de club, die ook jonge talenten aan de betaald voetbal organisaties in de wijde omgeving levert. En die jongens willen na een professioneel avontuur nog wel eens terug komen. In de afgelopen jaren vertrokken de basisspelers Milan van Ewijk (naar ADO, nu bij SC Heerenveen), Sekou Sylla (TOP Oss) en de jonge topscorer Marius van Mil (ADO). Het lijkt amper effect te hebben op de prestaties van de ploeg. Trainer Dogan Corneille, die al eerder goed wist te presteren bij VV Noordwijk en Kozakken Boys, weet er altijd weer een team van te smeden, waarna de prestaties vanzelf komen. Zo ook dit seizoen, want Excelsior Maassluis staat op slechts twee punten van de Uien en kan bij winst dus zelfs over ons heen springen.

Is een overwinning van één van de ploegen waarschijnlijk ? Statistisch gezien niet. De laatste vijf edities van Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys eindigden namelijk in een gelijkspel en dat was vrijwel elke keer terecht. De tricolores zijn taai, spelen vanuit een goed georganiseerde verdediging en hebben altijd wel jongens die wat extra’s kunnen. De Uien zullen er, zeker in de huidige vorm, een zware kluif aan hebben.

Zorgen bestrijden met arbeid

Wat doe je als het even niet loopt ? Juist, vrij vertaald vanuit het Engels: je reet eraf werken. Er is geen plaats voor verzakers. En ook niet voor negatief denken. Daar gaan we ons niet mee redden. Alleen, voor wie denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen… de p-d plekken liggen helemaal niet zo ver achter ons. Er is geen reden voor paniek, maar al helemaal niet voor een lichtzinnige houding. Gelukkig bevinden we ons in een groot gezelschap. Het ligt allemaal weer eens heel dicht bij elkaar in de tweede divisie. Een paar overwinningen kunnen een hoop lucht geven, maar met een programma tegen bijvoorbeeld Katwijk, IJsselmeervogels en HHC Hardenberg in de komende weken is opperste concentratie en toewijding geboden. Natuurlijk baart de zeer zeldzame periode van improductiviteit waarin de Uien nu zitten zorgen. Maar neemt u maar van mij aan: ze zijn het scoren niet verleerd. Dani niet, Jeroen niet, Furhgill niet, allemaal niet.

Maassluis is niet ver, je schiet de A4 op, rijdt de veilingroute voorbij en bent er al bijna. Hopelijk zijn er weer veel Uien om onze mannen te steunen. In ruil voor die steun gaan zij er keihard tegenaan !

Clubgegevens Excelsior Maassluis
Opgericht: 1 juni 1918      

Sportpark
Sportpark Dijkpolder
Lavendelstraat 1
3142 NC  Maassluis                                                                                                                                                                                                                          

Erelijst
Algemeen amateurkampioen in 2016 Algemeen kampioen zaterdagamateurs in 2016
Kampioen topklasse in 2016
Winnaar supercup in 2016
Winnaar districtsbeker KNVB West II in 2005

Tenue
Shirt: rood/wit/blauw verticaal gestreept 
Broek: blauw
Kousen: blauw

Trainer
Dogan Corneille

Topscorer
Bram Wennekers met vijf treffers                                                                                                                                       

Website
www.excelsior-m.nl

Wapenfeiten Excelsior Maassluis in tweede divisie en topklasse
2018-2019    2e plaats tweede divisie
2017-2018    7e plaats tweede divisie
2016-2017    5e plaats tweede divisie
2015-2016    1e plaats topklasse
2014-2015  10e plaats topklasse    

Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse
14 wedstrijden
6 overwinningen
8 gelijk spelen
0 nederlagen
28 doelpunten voor en 16 doelpunten tegen

Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse in Maassluis
7 wedstrijden
2 overwinningen
5 gelijke spelen
0 nederlagen
13 doelpunten voor en 9 doelpunten tegen

Programma zaterdag 12 maart 2022
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys (15.00 uur)

Overige wedstrijden
IJsselmeervogels – De Treffers
Katwijk – Jong FC Volendam
HHC Hardenberg – Kozakken Boys
GVVV – Spakenburg
Noordwijk – Scheveningen
ASWH – Koninklijke HFC
TEC – Jong Sparta
AFC – Quick Boys

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.