IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys

Na twee achtereenvolgende nederlagen tegen AFC (2-0) en TEC (0-1) zal Rijnsburgse Boys zaterdagmiddag uit zijn op eerherstel. Op sportpark Dijkpolder zal de ploeg van Henk Wisman tegen Excelsior Maassluis niet alleen doelpunten maar ook competitiepunten willen gaan ophalen. Opvallend genoeg herhaalt zich daarmee hetzelfde scenario als begin dit kalenderjaar, bij de start van de tweede seizoenshelft van vorig seizoen. Ook toen ging een 0-2 nederlaag (tegen Scheveningen) en een 0-1 nederlaag (tegen Jong FC Volendam) aan deze ontmoeting vooraf. Het werd toen een pijnlijke exercitie: na een 0-2 ruststand werd op kinderlijke wijze de doelpunten weggegeven en won Excelsior Maassluis met 3-2. Niet alleen vanwege het scoreverloop maar ook in historisch perspectief was het een opmerkelijke uitslag: de vijf voorgaande onderlinge duels in Maassluis waren allemaal in een gelijkspel geëindigd. Maar goed, het zijn maar statistieken welke natuurlijk niets zeggen over het duel van komende zaterdag.

Gelijke spelen
Net als Rijnsburgse Boys heeft ook Excelsior Maassluis in de laatste twee wedstrijden eenzelfde, maar wel beter, resultaat geboekt: twee gelijke spelen. Niet alleen het resultaat maar ook de uitslag was hetzelfde: 2-2. De wijze waarop de eindstand tot stand kwam was wel anders. Thuis tegen IJsselmeervogels werd vlak voor tijd een riante 2-0 voorsprong uit handen gegeven terwijl vorige week tegen Jong FC Volendam, in de absolute slotfase, een 2-0 achterstand werd goed gemaakt. De aansluitingstreffer in Volendam viel vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd terwijl de gelijkmaker diep in de blessuretijd, in minuut 96, werd gescoord. Het betekende de vierde wedstrijd op rij waarin niet werd verloren. En dat voelde weer lekker na de slechte competitiestart waarin eerst van Kozakken Boys (3-0) en vervolgens van De Treffers (0-2) werd verloren. Het herstel diende zich aan middels een gelijkspel tegen FC Lisse (1-1) en een overwinning op TEC (3-0). Feit blijft wel dat de gelijke spelen niet veel punten opleveren. Terwijl bijvoorbeeld Quick Boys met twee verloren wedstrijden op de derde plaats staat komt Excelsior Maassluis met twee verloren wedstrijden niet verder dan plek 13 op de ranglijst….

Selectie
Afgelopen zomer hebben twee gezichtsbepalende spelers Excelsior Maassluis verlaten. Keeper Jean Paul van Leeuwen maakte na tien seizoenen de overstap naar Katwijk. Zijn opvolger is de boomlange Tom Boks, eerder actief bij onder meer Koninklijke HFC en Scheveningen. Aanvaller Vincent van den Berg speelde dertien seizoenen in de hoofdmacht maar zit sinds dit seizoen op de bank als assistent-trainer. Vorig seizoen werd hij met tien doelpunten nog clubtopscorer. Degene die momenteel voor de meeste doelpunten zorgt is Pieter Langedijk, overgekomen van IJsselmeervogels. Excelsior Maassluis, dat veel investeert in de eigen jeugdopleiding om zo talenten te laten doorstromen naar het eerste elftal, ziet daarmee een oud-jeugdspeler terugkeren. Langedijk begon zijn loopbaan in de jeugdopleiding van Excelsior Maassluis en stapte op zijn elfde over naar de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Daar maakte de voormalig Onder 15-international zijn debuut in het profvoetbal in 2013. Na drie seizoenen stapte de aanvaller over naar RKC Waalwijk en via Go Ahead Eagles en TOP Oss kwam Langedijk in 2020 bij FK Pardubice in Tsjechië terecht. Dat werd geen succes en daarom keerde hij vorig jaar terug in Nederland waar hij het voor één seizoen bij IJsselmeervogels probeerde.                

Voor de rest kende Excelsior Maassluis weinig mutaties in de selectie zodat Dogan Corneille de beschikking heeft over een op elkaar ingespeeld elftal. De wedstrijd op sportpark Dijkpolder begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Jorn te Kloeze. Vorig jaar floot hij de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior Maasluis. De meest recente wedstrijd onder zijn leiding betrof de met 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg.

Clubgegevens Excelsior Maassluis
Opgericht: 1 juni 1918      

Sportpark 
Sportpark Dijkpolder 
Lavendelstraat 1 
3142 NC  Maassluis

Erelijst 
Algemeen kampioen zaterdagamateurs in 2016 
Kampioen topklasse in 2016  
Winnaar supercup in 2016   
Winnaar districtsbeker KNVB West II in 2005

Tenue  
Shirt: rood/wit/blauw verticaal gestreept 
Broek: blauw
Kousen: blauw

Trainer
Dogan Corneille

Topscorer
Pieter Langedijk met drie treffers

Website
www.excelsior-m.nl

Wapenfeiten Excelsior Maassluis in tweede divisie en topklasse
2021-2022  10e plaats tweede divisie   
2018-2019    2e plaats tweede divisie 
2017-2018    7e plaats tweede divisie     
2016-2017    5e plaats tweede divisie  
2015-2016    1e plaats topklasse 
2014-2015  10e plaats topklasse  
2013-2014    6e plaats topklasse  

Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse
15 wedstrijden
6 overwinningen
8 gelijk spelen
1 nederlaag
30 doelpunten voor en 19 doelpunten tegen

Onderlinge wedstrijden in tweede divisie en topklasse in Maassluis
8 wedstrijden
2 overwinningen
5 gelijke spelen
1 nederlaag
15 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen

Programma zaterdag 24 september 2022
Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)

Overige wedstrijden
IJsselmeervogels – Katwijk
Noordwijk – Jong FC Volendam
OFC – Kozakken Boys
TEC – HHC Hardenberg
Scheveningen – Spakenburg
De Treffers – Koninklijke HFC
AFC – Jong Sparta
Quick Boys – FC Lisse

Stand tweede divisie

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.