outhands

Voorbeschouwing Excelsior

 Het lijkt al haast een eeuwigheid geleden, 21 augustus 2010. De eerste wedstrijd in de Topklasse zou voor wat Rijnsburgse Boys betreft gaan tegen Excelsior ’31. En zo togen we met velen naar Overijssel waar Harley door de lucht giert om het scheidsrechtersfluitje naar de middenstip te vliegen. We speelden 2-2 tegen de thuisploeg en niemand wist eigenlijk of dat nou goed of slecht was, het ging indertijd wel om een wedstrijd tegen de voormalige kampioen van de Hoofdklasse C. Verder scheen de zon en was daarnaast de gastvrijheid op Sportpark De Koerbelt hartverwarmend. Gerard Cox zou er haast zo een “Toen was geluk” van kunnen schrijven.

Anno 2011 zijn we in de harde werkelijkheid beland. Rijnsburgse Boys bivakkeert momenteel in het tweede seizoen van de hoogste amateurafdeling in Nederland op een zevende plaats. In een competitie waarin 16 teams meedoen is dat de middenmoot is de nuchtere constatering. Een nuchtere constatering omdat de kater tegen Spakenburg van afgelopen zaterdag verwerkt moet worden. Excelsior ’31 zit voor komende zaterdag met hetzelfde probleem. Het team speelde de streekderby tegen SVZW in Wierden, verloor met 3-1 en is terug te vinden op de negende plaats. Ook voor Rijssense begrippen is dat laag want afgelopen seizoen eindigde de ploeg van trainer Dennis Demmers (@dennisdemmers) op de 5e plaats.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor een succesvol vervolg. In de voorbereiding behaalde Excelsior ’31 een gelijkspel tegen RKC Waalwijk, een knappe prestatie met de wetenschap van nu. Vervolgens werd Veendam ook nog met een 4-2 nederlaag naar huis gestuurd. In de drie thuiswedstrijden bleef Excelsior ’31 tot dusver ongeslagen. Alleen Barendrecht ging met een (0-0) puntje naar huis. De streekgenoten FC Lisse (1-0) en ARC (4-2) moesten het onderspit delven. Rijnsburgse Boys stelt daar in uitwedstrijden een overwinning bij Montfoort (0-3) tegenover. Bij Katwijk en Genemuiden werden de punten gedeeld met telkens een 1-1 eindstand. Maar wie naar het programma – en dat van volgende week – kijkt en een blik op de stand werpt zal ook tot de conclusie komen dat er nog veel mogelijk is.

Aan het eind van vorig seizoen verlieten 10 spelers Excelsior ’31. Terwijl er zes nieuwe gezichten te bewonderen waren. Of eigenlijk 5 want Christian Cicek kon na zijn komst van FC Lienden alsnog een contract tekenen bij FC Zwolle. Waarvoor FC Zwolle een transfersom moest betalen omdat hij een contract bij de amateurs had getekend. Gradus Hempenius en Robert Wilens, beide midden twintigers met aanvallende bedoelingen, hebben zich van de nieuwkomers uit het amateurvoetbal vooralsnog het meest in de kijker gespeeld. Voor zover bekend kan Niek Oosterlee bijna met dezelfde spelerspassen patience spelen als vorige week. Behalve dan dat Benito Olenski weer terug is van zijn wedstrijd schorsing na de rode kaart tegen Katwijk.

 Afgelopen maandag werd Paul Bryant in dagblad De Pers geciteerd. “Met aanvallen verkoop je toegangskaarten, met verdedigen win je titels.” Aan de hand van het citaat en het huidige aantal tegendoelpunten werd geanalyseerd waarom Ajax dit jaar geen kampioen zal worden. Uit de eindstanden uit de Hoofdklasse blijkt dat de kampioen inderdaad de minste tegendoelpunten moest incasseren. Behalve in één van de jaren dat de Uien kampioen werden. En wat blijkt: in de Topklasse gelden kennelijk andere regels want IJsselmeervogels werd vorig jaar kampioen terwijl maar liefst drie teams minder tegendoelpunten hadden geïncasseerd.  De verdediging blijkt de beste aanval van Carl von Clausewitz kan dus ook gewoon de prullenbak in. We houden het dus gewoon maar bij een aanvallend Rijnsburgse Boys met de vorm en inzet van Katwijk of GVVV.

Scheidsrechter deze keer is de heer Louis Duarte die voor de vierde keer dit seizoen een wedstrijd in de topklasse zal fluiten.

Afgelopen woensdag overleed de heer Willem Manenschijn, lid van verdienste van Excelsior ’31. Voorafgaand aan de wedstrijd Excelsior ’31 – Rijnsburgse Boys zal daarom 1 minuut stilte worden gehouden.  Uit respect voor de overledene is er voor aanvang en na afloop van de wedstrijd ook geen muziek.

Clubgegevens Excelsior ‘31
Opgericht: 31 mei 1931

Erelijst:
Afdelingskampioen: 2005 en 2010

Shirt: rood
Broek: wit
Kousen: rood

Sportpark de Koerbelt
Arend Baanstraat 102
7461 DX Rijssen
Telefoon: 0548 – 541939
Website: www.excelsior31.nl

Wapenfeiten van Excelsior ’31 van de laatste 10 seizoenen
2010 – 2011 5de plaats Topklasse
2009 – 2010 Kampioen Hoofdklasse C
2008 – 2009 10e plaats Hoofdklasse C
2007 – 2008 4e plaats Hoofdklasse C
2006 – 2007 6e plaats Hoofdklasse C
2005 – 2006 3e plaats Hoofdklasse C
2004 – 2005 Kampioen Hoofdklasse C
2003 – 2004 Kampioen 1e klasse D
2002 – 2003 6e plaats 1e Klasse D
2001 – 2002 6e plaats 1e Klasse D
2000 – 2001 14e plaats Hoofdklasse C (degradatie)

Onderlinge resultaten in competitieverband (statistieken)
Seizoen 2010-2011 Rijnsburgse Boys – Excelsior ’31: 4-0 Excelsior ’31 – Rijnsburgse Boys: 2-2

 Programma zaterdag15 januari 2011
Rijnsburgse Boys – Excelsior ’31 (aanvang: 14.30 uur)

Overige wedstrijden
GVVV-SVZW
Katwijk-IJsselmeervogels
Capelle-Montfoort
Genemuiden-Hardenberg
Harkemase Boys-ARC
Barendrecht-FC Lisse
Spakenburg-Noordwijk

Stand Topklasse

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op onze website en op www.twitter.com/vvrbb (ook via deze pagina)
Voor informatie over verslaggeving op Radio en TV verwijzen wij u naar deze pagina.

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd  Excelsior ‘31 – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond vóór 20.30 uur te lezen hier op de website.