IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing ASWH – Rijnsburgse Boys


Stond vorig weekend nog in het teken van aanhaken of afhaken, na de afgetekende nederlaag tegen vv Katwijk is het volgens trainer Henk Wisman nu tijd voor het sprokkelen van de punten. Dat zal de komende wedstrijden moeten gebeuren tegen twee debutanten voor wie het punten sprokkelen ook niet vreemd is. Zo heeft ASWH in de laatste zes competitiewedstrijden slechts één punt gepakt terwijl TEC, de tegenstander van volgende week op Middelmors, zelfs de laatste vijf competitiewedstrijden verloren heeft. Toch zal van onderschatting geen sprake mogen zijn. Met twee overwinningen (Scheveningen en Jong FC Volendam), twee gelijke spelen (Spakenburg en De Treffers) en twee nederlagen (IJsselmeervogels en Quick Boys) presteert ASWH op het eigen sportpark meer dan verdienstelijk. Rijnsburgse Boys heeft inmiddels al drie thuisnederlagen moeten incasseren… ASWH is daarentegen wel de enige ploeg in de tweede divisie die alle uitwedstrijden – zeven tot nu toe – verloren heeft en dus alleen na thuiswedstrijden de punten wist bij te schrijven.

Periodetitel
ASWH, Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido Ambacht, deed vorig seizoen zijn naam volledig eer aan. De Ambachters eindigden in de eindrangschikking van de derde divisie op een bescheiden zevende plaats. Een sterke eindsprint leverde in de derde periode een tweede plaats op achter kampioen Noordwijk dat ook al de eerste periode had gewonnen. Daardoor viel de laatst te verdienen periodetitel toe aan ASWH en daarna ging het op een heel speciale manier helemaal los bij de Amabchters. In het openingsduel van de playoffs was OFC de betere ploeg, maar na negentig minuten stond er een 2-1 eindstand op het scorebord in het voordeel van ASWH. In Oostzaan had de thuisclub al vlot een winnende 2-0 voorsprong te pakken, maar Nick Slotboom maakte in blessuretijd de beslissende gelijkmaker (2-2). In de dubbelfinale met FC Lienden, herkanser van de tweede divisie, liep het nog een graadje doller. ASWH was op eigen veld dominant maar verloor met 0-1 door een zondagsschot van Salim Mansouri. Na de 0-1 ruststand in Lienden bleef het lang ongewis naar welke kant het muntje uiteindelijk zou rollen. Wederom viel de winnende goal voor ASWH in de blessuretijd – na zes minuten – toen invaller Sam van de Kreeke, de huidige topscorer, een vrije schop verzilverde. Na in 2010 de boot naar de nieuw ingevoerde topklasse te hebben gemist en vervolgens telkens te kort kwam om via een kampioenschap of via een periodetitel en nacompetitie alsnog promotie af te dwingen, werd daarmee eindelijk de hoogste trede van het amateurvoetbal weer bereikt.

Trainer
Coach Cesco Agterberg had het dus weer geflikt, zoals hij bij veel clubs waar hij actief was als trainer succes geboekt had. Niet de beste spelers maar wel een schier onbreekbare teamspirit duidde ook deze reis op de hand van de meester. Vanwege veranderde werkomstandigheden verlengde Agterberg zijn aflopende contract niet. Als opvolger kwam Rogier Veenstra, betrekkelijk onbekend in het zaterdagamateurvoetbal, naar Hendrik-Ido-Ambacht. Hij werd eindverantwoordelijk van een ploeg waar een fiks aantal spelersmutaties hadden plaatsgevonden. Hoewel de resultaten nog achterblijven heeft de pas 32-jarige Veenstra – de jongste trainer in de tweede divisie – zijn contract bij ASWH met één jaar verlengd. Zowel het bestuur als de technische commissie gelooft in zijn manier van werken en ziet ruimte voor progressie in de resultaten en de ontwikkeling van de spelers voor de toekomst. Dat ook de spelersgroep enthousiast is over zijn aanpak zal bij de contractverlenging zeker hebben meegewogen.

Onderlinge resultaten
Uit de onderlinge resultaten sinds 1971 tussen ASWH en Rijnsburgse Boys blijkt dat een gelijk spel de favoriete uitslag is. Van de twaalf ontmoetingen op sportpark Schildman leverden zeven competitiewedstrijden een puntendeling op: drie keer 0-0 en vier keer 1-1. De laatste ontmoeting, drie seizoenen geleden in de derde divisie, eindigde in 3-0. ASWH was eigenlijk al snel klaar met Rijnsburgse Boys door binnen zes minuten 2-0 te scoren. Vervolgens kwam ASWH nooit in problemen en besliste in de slotfase de wedstrijd met een derde goal. Sportieve revanche volgde een aantal maanden later op Middelmors toen een ijzersterk spelend Rijnsburgse Boys, met prima en aantrekkelijk voetbal, ASWH het nakijken gaf: 4-2.
Clubgegevens ASWH
Oprichtingsdatum: 1 augustus 1929
Complex
Sportpark Schildman (kunstgras)
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht
Website
www.aswh.nl
Erelijst
Afdelingskampioen op hoogste amateurniveau in 2001, 2002 en 2005
Zaterdagkampioen in 2005
Algeheel amateurkampioen in 2005
Amateursupercup in 2005 en 2014
Districtsbeker in 2006, 2014 en 2016
Tenue
Shirt: wit
Broek: zwart
Kousen: zwart
Trainer
Rogier Veenstra
Topscorer
Sam van de Kreeke met drie treffers
Wapenfeiten ASWH laatste tien seizoenen
2018 – 2019 7e plaats derde divisie
2017 – 2018 11e plaats derde divisie
2016 – 2017 4e plaats derde divisie
2015 – 2016 3e plaats hoofdklasse
2014 – 2015 4e plaats hoofdklasse
2013 – 2014 7e plaats hoofdklasse
2012 – 2013 2e plaats hoofdklasse
2011 – 2012 3e plaats hoofdklasse
2010 – 2011 4e plaats hoofdklasse
2009 – 2010 8e plaats hoofdklasse
Onderlinge resultaten in competitieverband
Totaalscore 1971-2019
24 wedstrijden
7 overwinningen
11 gelijke spelen
6 nederlagen
33 doelpunten voor en 32 doelpunten tegen
Totaal score in Hendrik-Ido-Ambacht 1971-2019
12 wedstrijden
3 overwinningen
7 gelijke spelen
2 nederlagen
12 doelpunten voor en 10 doelpunten tegen
Onderlinge resultaten in derde divisie
2016-2017 ASWH – Rijnsburgse Boys: 3-0 Rijnsburgse Boys – ASWH: 4-2
Programma zaterdag 30 november 2019
ASWH – Rijnsburgse Boys (15.00 uur)
Overige wedstrijden
AFC – Kozakken Boys
GVVV – Jong FC Volendam
HHC Hardenberg – Excelsior Maassluis
Katwijk – Jong Sparta
Noordwijk – De Treffers
Scheveningen – IJsselmeervogels
Spakenburg – Quick Boys
TEC – Koninklijke HFC (op 1 december)
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd ASWH – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.