IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing AFC – Rijnsburgse Boys

Komende zaterdag staat voor Rijnsburgse Boys een bezoek aan het nieuwe sportpark Goed Genoeg en het nieuwe clubhuis van AFC op het programma. Bij de oudste voetbalvereniging van Amsterdam, ontstaan in 1895, zijn de velden een stukje noordwaarts opgeschoven om ruimte te maken voor de nieuwe woonbuurt Ravel. Het bijna zestig jaar oude clubhuis van AFC was ernstig aan vervanging toe. In het nieuw ontworpen clubhuis is oog voor de rijke historie van de vereniging, waaronder de successen uit de afgelopen twaalf seizoenen waarin maar liefst drie kampioenschappen werden behaald (in de hoofdklasse, de topklasse en de tweede divisie). Het nieuwe gebouw bestaat, naast ruime kleedkamers met douche- en massageruimtes, ook uit professionele sportfaciliteiten zoals een fysiotherapiepraktijk en een gym. Voor de opkomst van de elftallen is een spelerstunnel aangelegd die vanuit het clubhuis direct toegang biedt tot het hoofdveld. De nieuwe, deels overdekte tribune biedt plek aan 600 toeschouwers. Op de eerste etage bevindt zich het publiek toegankelijke clubrestaurant met royale buitenterrassen met goed uitzicht op de voetbalvelden.

Kantelpunt De laatste keer dat Rijnsburgse Boys de uitwedstrijd tegen AFC speelde was ruim twee jaar geleden, op 8 februari 2020. Op feestelijke wijze nam het toen 125-jarige AFC afscheid van het heilige gras van het hoofdveld. In de wedstrijd zelf was een rode kaart voor Masies Artien het kantelpunt. Na een heerlijke eerste helft, welke met 2-2 werd afgesloten, ging het in de 50ste minuut mis. Masies Artien, die meerdere boeiende duels had uitgevochten met Raily Ignacio, stapte verkeerd in. De Amsterdamse sneltrein kreeg vrij baan en Artien kon de situatie alleen herstellen met een overtreding. Met tien tegen elf was er voor de Rijnsburgers geen houden meer aan en AFC wist wel raad met de overtalsituatie en liep gemakkelijk uit naar 6-3. Een maand later legde het coronavirus de competitie stil waardoor AFC, na ook de snelle coronastop van het vorige seizoen, nog altijd de laatste ploeg is die officieel kampioen werd op het hoogste amateurniveau.

Stroef In het huidige seizoen opende AFC met een thuiswedstrijd tegen Katwijk welke met 1-4 werd verloren. Vervolgens werd in de tweede en vierde wedstrijd gelijk gespeeld zodat de start van de competitie als stroef bestempeld kan worden. Een tegenvaller derhalve voor de ploeg van Ulrich Landvreugd die vooraf als titelkandidaat werd bestempeld. Met in de herfst van vorig jaar een serie van vier overwinningen op rij kwam er weer iets van het Amsterdamse bravoure terug. Maar daar hield het vervolgens wel bij op. In het vervolg van de competitie lukte het de Amsterdammers niet om twee opeenvolgende wedstrijden te winnen. De laatste zeven wedstrijden leverden zelfs vier nederlagen, één gelijkspel en slechts twee overwinningen op. Het ene gelijke spel was wel een hele bijzondere. Vorige week zaterdag kwam AFC tegen Koninklijke HFC tien minuten voor tijd op een 0-3 achterstand. In de 88ste minuut betekende een eigen goal van Koninklijke HFC de start van een heus WKE-horrorscenario voor de ploeg uit Haarlem. Met twee treffers van Raily Ignacio in blessuretijd kwam AFC toch nog op gelijke hoogte: 3-3.

Aantrekkelijk Eerder dit seizoen werd de thuiswedstrijd tegen AFC op een dinsdagavond gespeeld. Het duel op een – vanwege de coronabeperkingen – lege Middelmors verdiende echter dikke rijen toeschouwers. De aantrekkelijke wedstrijd boeide vanaf de eerste minuut. Rijnsburgse Boys speelde zeer gedisciplineerd en zette de Amsterdammers lange fases met de rug tegen de muur. Tweemaal kwam de ploeg van Henk Wisman op voorsprong maar deze werd ook tweemaal uit handen gegeven. Toen iedereen zich verzoend had met een gelijkspel kreeg Bert Koomen, diep in de blessuretijd, de bal in een scrimmage tegen zijn hand. Ondanks een aarzeling kende scheidsrechter Cairo toch aan AFC een strafschop toe. Joël Tillema dompelde zijn oude ploegmaten in de 95ste minuut in mineurstemming: 2-3. Komende zaterdag dus tijd voor revanche!

Kaartverkoop
Let op er kunnen alleen online een kaarten gekocht worden voor deze wedstrijd. Er is geen kaartverkoop bij de ingang van het sportpark.
Een e-ticket kopen kan via deze link.

Clubgegevens AFC
Oprichtingsdatum: 18 januari 1895

Sportpark
Sportpark Goed Genoeg
De Boelelaan 50
1082 LR Amsterdam

Website
www.afc.nl

Erelijst
Kampioen tweede divisie in 2019
Kampioen topklasse zondag in 2014
Kampioen hoofdklasse A zondag in 2010

Tenue
Shirt: rood
Broek: zwart
Kousen: rood

Trainer
Ulrich Landvreugd

Topscorer
Raily Ignacio met zestien treffers

Wapenfeiten AFC in tweede divisie en topklasse zondag
2018 – 2019 1e plaats tweede divisie
2017 – 2018 12e plaats tweede divisie
2016 – 2017 11e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse zo
2014 – 2015 10e plaats topklasse zo
2013 – 2014 1e plaats topklasse zo
2012 – 2013 11e plaats topklasse zo
2011 – 2012 10e plaats topklasse zo
2010 – 2011 4e plaats topklasse zo

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie
7 wedstrijden
2 overwinningen
1 gelijk
4 nederlagen
Doelsaldo: 11 voor en 18 tegen

Totaalscore onderlinge duels in tweede divisie in Amsterdam
3 wedstrijden
0 overwinningen
1 gelijk
2 nederlagen
Doelsaldo: 4 voor en 9 tegen

Programma zaterdag 23 april 2022
AFC – Rijnsburgse Boys (15.30 uur)

Overige wedstrijden
GVVV – Scheveningen
Noordwijk – Katwijk
ASWH – Jong Sparta
IJsselmeervogels – Kozakken Boys
Jong Volendam – HHC Hardenberg
Quick Boys – Koninklijke HFC
TEC – Spakenburg
De Treffers – Excelsior Maassluis

Stand Jack’s League

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd AFC – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.