IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing AFC – Rijnsburgse Boys


Voor de tweede keer dit seizoen speelt Rijnsburgse Boys twee uitwedstrijden achter elkaar. Op zich niet bijzonder, maar wel opmerkelijk dit keer zijn de festiviteiten van de twee gastheren waar Rijnsburgse Boys op bezoek gaat. Betrof het vorige week het eeuwfeest van Quick Boys, komende zaterdag zal het 125-jarige AFC op feestelijke wijze afscheid nemen van het hoofdveld. Zo worden de jeugdleden voorzien van gratis broodjes knakworst met natuurlijk een flesje drinken. De Amsterdamse club verhuist naar een modern onderkomen op ruim honderd meter van het huidige clubhuis met haar ouderwetse gezelligheid. Het bijbehorende nieuwe kunstgras-hoofdveld is vanaf de volgende thuiswedstrijd bespeelbaar, het nieuwe clubhuis zal wel iets langer op zich laten wachten. De Amsterdamse club neemt daarmee afscheid van het heilige gras waar de afgelopen tien seizoenen maar liefst drie kampioenschappen op werden behaald (in de hoofdklasse, de topklasse en de tweede divisie). Feestelijk of niet, de ploeg van Henk Wisman heeft na afgelopen zaterdag de smaak te pakken in het verstoren van feestjes….

Clubrecord
Om nog even na te genieten: voor de vijfde maal op rij won Rijnsburgse Boys een competitiewedstrijd van Quick Boys en voor de zesde achtereenvolgende keer werd Nieuw-Zuid met een overwinning verlaten. Het leverde ook een evenaring van het clubrecord in de tweede divisie op: zeven wedstrijden op rij zonder nederlaag. En dan nu de lastige uitwedstrijd tegen regerend kampioen AFC. Maar ook daar hebben we een geruststellende statistiek voor: van alle clubs in de tweede divisie heeft Rijnsburgse Boys de minste nederlagen in uitwedstrijden. Alleen de wedstrijd in Haarlem tegen Koninklijke HFC werd – volkomen onterecht overigens – verloren. Alle andere clubs in de tweede divisie hebben tot nu toe minstens twee uitduels verloren, zoals bijvoorbeeld AFC. Opvallend bij AFC is dat het zowel thuis als uit volkomen gelijkwaardig presteert: vijf overwinningen, drie gelijke spelen en dus twee nederlagen.

Gewaagd
De regerend kampioen van de tweede divisie loopt nog steeds over van kwaliteit, maar maakt een wisselvalliger seizoen door dan vorig jaar. De ploeg krijgt te maken met tegenstanders die een goed resultaat willen pakken tegen de landskampioen en daardoor een extra stapje zetten. Het automatisme waarmee vorig seizoen een achterstand in de laatste fase van de wedstrijd werd weggewerkt is verdwenen. De ploeg van coach Ulrich Landvreugd kende zelfs een winterdip met slechts twee punten uit drie wedstrijden. De laatste twee wedstrijden tegen Spakenburg en Excelsior Maassluis leverden echter weer het volle pond van zes punten op. Overigens, een dip is Rijnsburgse Boys niet vreemd. Uitgerekend na een één van de betere wedstrijden van dit seizoen, de 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen AFC, pakten de Rijnsburgers in een serie van vier wedstrijden slechts één punt. En zo kan het gebeuren dat AFC en Rijnsburgse Boys na twintig wedstrijden volkomen aan elkaar gewaagd zijn. Beide ploegen wonnen tien keer, speelden zes keer gelijk en verloren vier keer. Alleen het doelsaldo van AFC is met +11 net iets beter dan de +9 van Rijnsburgse Boys. Beide ploegen maken deel uit van de kopgroep van zes ploegen in de tweede divisie die vermoedelijk zullen gaan strijden om het kampioenschap. Het enige verschil is: AFC spreekt het openlijk uit en Rijnsburgse Boys (nog?) niet……

Clubgegevens AFC
Oprichtingsdatum: 18 januari 1895
Sportpark
Sportpark Goed Genoeg
De Boelelaan 50
1082 LR Amsterdam
Website
www.afc.nl
Erelijst
Kampioen tweede divisie in 2019
Kampioen topklasse zondag in 2014
Kampioen hoofdklasse A zondag in 2010
Tenue
Shirt: rood
Broek: zwart
Kousen: rood
Trainer
Ulrich Landvreugd
Topscorers
Raily Ignacio en Yordi Teijsse met twaalf treffers
Wapenfeiten AFC in tweede divisie en topklasse zondag
2018 – 2019 1e plaats tweede divisie
2017 – 2018 12e plaats tweede divisie
2016 – 2017 11e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse zo
2014 – 2015 10e plaats topklasse zo
2013 – 2014 1e plaats topklasse zo
2012 – 2013 11e plaats topklasse zo
2011 – 2012 10e plaats topklasse zo
2010 – 2011 4e plaats topklasse zo
Onderlinge resultaten in tweede divisie
2019-2020 Rijnsburgse Boys – AFC: 2-0 AFC – Rijnsburgse Boys: ?-?
2018-2019 Rijnsburgse Boys – AFC: 2-6 AFC – Rijnsburgse Boys: 2-0
2017-2018 Rijnsburgse Boys – AFC: 1-0 AFC – Rijnsburgse Boys: 1-1
Programma zaterdag 8 februari 2020
AFC – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)
Overige wedstrijden
ASWH – GVVV
Katwijk – Excelsior Maassluis
Koninklijke HFC – Jong FC Volendam
Kozakken Boys – Jong Sparta
Noordwijk – Quick Boys
Scheveningen – De Treffers
Spakenburg – HHC Hardenberg
TEC – IJsselmeervogels
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd AFC – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.