Nico Glasbergen

Voorbeschouwing ADO’20 – Rijnsburgse Boys

Op 16 september 2023 zag de wereld er heel anders uit. De wereld van Rijnsburgse Boys. De Boys begonnen wisselvallig aan het seizoen en dachten de tweede promovendus die ze in dit seizoen tegen kwamen even te slachten. Gechargeerd gezegd dan. Ze zullen ze niet onderschat hebben, maar kwamen toch van een koude kermis thuis. ADO’20 ontpopte zich in die maanden tot een gevaarlijke tegenstander, die aardig wat punten binnen haalde. Dat ondervond geel-zwart dus ook, want het kon de 0-1 achterstand na ruim een half uur niet meer goed maken. Het was ondanks het mooie weer een teleurstellende middag en wat vooral bleef hangen: Rijnsburgse Boys maakte een wat lome indruk.

Inmiddels zijn we vijf maanden verder en de Uien hebben het diepe sportieve dal waar ze ongeveer vanaf toen in kwamen behoorlijk achter zich weten te laten. Dat had wel wat voeten in de aarde, want tot twee maanden na die wedstrijd tegen ADO’20 was het harken geblazen. En dan wel met een hark met drie tenen in plaats van met pakweg tien. Totdat het ineens wel wat beter begon te lopen. Rijnsburgse Boys begon wat meer vertrouwen uit te stralen en de zak aardappels werd van de rug gegooid. Het is stom toeval, maar eigenlijk vanaf dat moment kon men de punten op sportpark de Vlotter niet meer zo driftig vieren. Het ging bergafwaarts voor blauw-wit. Gelukkig voor hen wonnen ze op 3 februari uit bij Scheveningen, anders had ADO’20 nog geen punt behaald na de winterstop. En zo was een lange reeks van nederlagen ten einde. Wel met als gevolg dat Rijnsburgse Boys voor de wedstrijd in Heemskerk zelfs vijf verliespunten minder heeft dan ADO ’20.

Foto: Cor Spruijt

Vlot trekken
Er wacht de Heemskerkers dus een schone taak om het tij echt te doen keren. Voor zowel hen als de Uien geldt dat het gat naar de onderste plaatsen behoorlijk groot is, maar met de levensgevaarlijke degradatieregeling in de tweede divisie kun je maar beter vroegtijdig het pleit in je voordeel beslechten. Het succesverhaal dat ADO’20 in de eerste maanden van dit seizoen schreef kon natuurlijk niet zonder negatieve gevolgen blijven. Zo maakte Spakenburg zijn reputatie waar als club die keivroeg in het seizoen toeslaat. En dus hengelde men de doelpuntenmaker op de Middelmors, Ian Beelen, binnen. En talentvolle spits Milan Zonneveld besloot dat een blauw-wit shirt met een zwarte broek toch echt het mooiste is en verkast vanaf aanstaande zomer naar Quick Boys. Een speler bij wie Rijnsburgse Boys overigens misgreep, want Zonneveld had meer opties om te vertrekken. Dat is het lot van een promovendus, die het vooral met jonge talenten doet. En ook al is de klad er een beetje in gekomen, dat doen ze goed.

Met 63 teams is Aanhouden Doet Overwinnen overigens een behoorlijk grote club, met een zaterdagtak die op derde klasse niveau speelt. De Super Ezels (geweldige bijnaam) hebben net als wij ook een pracht van een tribune. Dat zullen de vast weer ruim meereizende Uien aanstaande zaterdag wel gaan zien.

De weg naar boven?
Het is te hopen dat die ingeslagen is. Tegen Excelsior Maassluis was het in ieder geval overtuigend. Met swingende aanvallen dwongen de Boys het arme Maassluis al voor de thee (tegenwoordig natuurlijk vooral sportdrank) op de knieën. Dat zullen de scouts van ADO’20 ook gezien hebben, dus het is een interessant vraagstuk wat trainer Roy van der Mije er tegenover gaat stellen. In het wedstrijdverslag van de Heemskerkers over de wedstrijd op de Middelmors was een interessante passage te lezen: de Uien werden vooral tussen de linies pijn gedaan. Het zal waarschijnlijk wel een tactisch schaakspel worden, met de vorm van de dag als doorslaggevende factor. Heuglijk is wel dat de Rijnsburgse ziekenboeg leeg is gelopen. Trainer Leliveld heeft weer keuzes, in plaats van bijvoorbeeld Delano Asante rechtsback te moeten zetten. Die treurige dagen zijn gelukkig voorbij. In dat kader is het heerlijk om te zien dat echte Ui Rob Zandbergen ook weer moeiteloos is aangeschoven aan het bal. Die kunnen we er natuurlijk wel bij hebben. We gaan het allemaal beleven zaterdag met, let op, 14:00 uur als aanvangstijd. Dat is sowieso fijn, lekker op tijd beginnen. Volgens google is het 46 minuten rijden naar de Vlotter. Schuif om 12 uur uw broodjes met soep naar binnen en rijd om half 1 naar Heemskerk, zou ik zeggen. Elke positieve steun kunnen de Leliveldleeuwen wel gebruiken….

Clubgegevens ADO’20 (Aanhouden Doet Overwinnen 1920)

Opgericht: 15 mei 1920 

Sportpark
Sportpark De Vlotter
Oosterweg 4C
1968 KN Heemskerk 

Erelijst
Kampioen Derde Divisie Zondag: 2023
Kampioen Hoofdklasse: 2012, 2017
Winnaar Super Cup amateurs: 2001
Winnaar KNVB beker voor amateurs: 2001
Winnaar Districtsbeker West I/II: 1989 (I), 1999, 2001 (II)

Tenue
Shirt: wit met blauwe verticale streep 
Broek: zwart
Kousen: blauw-wit gestreept

Trainer
Roy van der Mije

Topscorer
Milan Zonneveld met acht treffers

Wapenfeiten ADO’20 in derde divisie en hoofdklasse
2022 – 2023   1e plaats derde divisie zondag
2021 – 2022   3e plaats derde divisie zondag 
2018 – 2019   8e plaats derde divisie zondag
2017 – 2018   7e plaats derde divisie zondag 
2016 – 2017   1e plaats hoofdklasse zondag 
2015 – 2016   6e plaats hoofdklasse zondag 
2014 – 2015 14e plaats derde divisie zondag
2013 – 2014   8e plaats derde divisie zondag
2012 – 2013   2e plaats derde divisie zondag

Onderlinge resultaten in tweede divisie
2023-2024
ADO‘20 – Rijnsb.Boys:   ?
Rijnsb.Boys – ADO’’20: 0-1

Programma zaterdag 17 februari 2024
ADO’20 – Rijnsburgse Boys (14.00 uur)

Overige wedstrijden
Jong Almere City – HHC Hardenberg
Jong Sparta – FC Lisse
De Treffers – Scheveningen
Kozakken Boys – Excelsior Maassluis  
Noordwijk – ACV
Quick Boys – AFC  
GVVV – Koninklijke HFC
Spakenburg – Katwijk

Stand Betnation Divisie

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen van deze wedstrijd zijn live te volgen via twitter.com/vvrbb en instagram.com/rijnsburgse_boys

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd ADO’20 – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.