Nico Glasbergen

Voorbeschouwing ACV – Rijnsburgse Boys

Als ik de namen Hilmar de Groot, Fred Bodaan, Jaco van Delft, Léon Vonk, Wim Hooymans en Niek Oosterlee noem, dan gaat er bij de wat oudere trouwe supporter van geel-zwart best wel een belletje rinkelen. Het zijn namen van spelers die mee speelden in de laatste wedstrijd die Rijnsburgse Boys in Assen tegen ACV speelde. Ander leuk feitje: de vers aan de technische staf toegevoegde Dick Heemskerk deed destijds ook mee. De tijd vliegt, die wedstrijd was namelijk op zaterdag 12 mei 1990. Maar liefst 33 jaar en 6 maanden zijn verstreken sinds de Uien daar in Assen een punt afdwongen (1-1). Het was in het kader van de nacompetitie om het zaterdagkampioenschap van Nederland. In een vierluik met ACV en NSVV kroonden de Boys zich tot kampioen, o.a. dankzij dat gelijkspel in Assen. Het was een hele toer om te achterhalen wie in die wedstrijd scoorde, maar met dank aan IJsbrand van Tilburg en archivaris Bram van Zuijlen weten we dat het Leon Vonk was die de 1-1 maakte. Vonk scoorde trouwens ook 2 x in de thuiswedstrijd, die Rijnsburgse Boys met 3-1 won, met ook nog een Rijnsburgse goal van de al langere tijd in het oosten van het land woonachtige Jaco van Delft. Ik was er zelf bij, toen daar in Assen. Dat was een hele belevenis, want daar speelde Rijnsburgse Boys zelden en juist die lange reisjes waren leuk. Het valt te betwijfelen of de huidige selectie zit te trappelen voor een busrit van rond de drie uur. Maar klagen geeft geen pas, ACV moet dat immers bijna om de week doen.

Promotour
Sinds die tijd is er veel gebeurd. ACV miste ooit net aan de boot naar de Topklasse, bleef vervolgens langere tijd in de Hoofdklasse, promoveerde één keer en kwam met dezelfde vaart weer terug naar de Hoofdklasse. Daarna werd een gestage positieve ontwikkeling ingezet, die vorig seizoen resulteerde in een overtuigend kampioenschap. Wie dacht dat de blauw-zwarten in de tweede divisie een snuffelstage kwamen houden, heeft het voorlopig helemaal mis. ACV overtuigt en in de samenvattingen die wekelijks te zien zijn zie je dat ze kwaliteit genoeg hebben om op het hoogste niveau mee te draaien. Onder aanvoering van de levensgevaarlijke topscorer Freddy Quispel speelt ACV een energiek spel, met veel dynamiek en individuele kwaliteit. Gewoon een heel lastige tegenstander, zo ervoeren dit seizoen Jong Sparta, FC Lisse, Quick Boys, GVVV, ADO’20 en Scheveningen al. Zij dolven namelijk allemaal het onderspit tegen ACV. Waarschuwingen heeft Rijnsburgse Boys overigens niet nodig. De Boys hebben de handen vol aan zichzelf en zullen de ploeg van oud-speler (71 officiële goals voor de club!) Ruud Jalving geenszins onderschatten. Dit ACV heeft zichzelf namelijk al gepromoot. Sowieso zijn de promovendi dit seizoen sterk bezig, wat ervoor zorgt dat wat gevestigde namen onderaan bungelen.

Foto ACV

Kwakkeltour
Het verhaal is inmiddels wel bekend. De Uien zijn zichzelf niet. Meerdere factoren zorgden ervoor dat Martijn Lagendijk nu trainer af is. De technische staf zal een pittige klus hebben om de koppies weer fris te maken en de door blessures van sterkhouders uitgedunde selectie weer aan het draaien te krijgen. In dat kader is één ding erg opvallend: Rijnsburgse Boys heeft het enige team dat nog geen tien goals wist te maken in dit seizoen: 9 slechts. Dat is een statistiek die wij Uien totaal niet gewend zijn; Rijnsburgse Boys was altijd een doelpuntenmachine. Het had mooi geweest als ze na die ellendige week, vorige week, op zaterdag een frisse start hadden kunnen maken tegen Excelsior Maassluis. Dat viel door de toorn van Pluvius echter in het water. Maar, we gaan niet bij de pakken neer zitten. Poppetjes op de juiste plaats, terug naar de basis, een fris koppie en gewoon doen wat je goed kan. Want voetballen kunnen ze, dat hebben ze al zo vaak bewezen. Er is geen enkele reden voor paniek, wel voor een opgeheven hoofd, de borst vooruit en doen wat een Ui doet: anderen tranen bezorgen. De ommekeer nadert. Het zou prachtig zijn als dat uitgerekend in de verste uitwedstrijd van het seizoen zou zijn, net zoals dat vorig seizoen in het verre Hardenberg zo was. Op verplaatsing, zoals de Vlamingen zeggen. Ook in Assen zullen er Rijnsburgers zijn die hun helden komen steunen. Niemand verwacht een overwinning, wel verwachten we 100% toewijding. Dan komt het goede resultaat er gewoon aan. Want kwaliteit + strijd = punten.

Toetje
Als toetje, de opstelling van Rijnsburgse Boys in de laatste wedstrijd op Asser bodem, op 12 mei 1990: Jan Blankespoor; Hilmar de Groot, Dick Heemskerk, Wim Driebergen, Johan de Kroon; Fred Bodaan, Wim Hooymans, Arie van Dijk (Jaco van Delft); Ron Carli (Ronald van Delft), Léon Vonk en Niek Oosterlee.
Afwezig of op de bank en niet ingevallen waren Huug Aandewiel, Hennie Koet en Fred Arroyo.

Clubgegevens ACV – Asser Christelijke Voetbalvereniging
Oprichtingsdatum: 8 april 1939

Sportpark
ICT Specialist
Kortbossen 1
9405 BM Assen

Website
www.acvassen.nl

Erelijst
Landskampioen: 1978, 1986
Kampioen zaterdagamateurs: 1978, 1986, 1987
Kampioen derde divisie: 2023
Kampioen hoofdklasse: 2002, 2017
Kampioen eerste klasse: 1978, 1979, 1980, 1986, 1987, 1990, 1992, 1994, 2009
Winnaar districtsbeker noord: 1982, 1986

Tenue
Shirt: blauw met verticale zwarte strepen
Broek: zwart
Kousen: blauw

Trainer
Ruud Jalving

Topscorer
Freddy Quispel met zeven treffers

Wapenfeiten ACV laatste tien volledige seizoenen 2022-2023
1e plaats derde divisie
2021-2022 6e plaats derde divisie
2018-2019 5e plaats hoofdklasse
2017-2018 17e plaats derde divisie
2016-2017 1e plaats hoofdklasse
2015-2016 3e plaats hoofdklasse
2014-2015 5e plaats hoofdklasse
2013-2014 5e plaats hoofdklasse
2012-2013 4e plaats hoofdklasse
2011-2012 5e plaats hoofdklasse

Onderlinge resultaten in eerste klasse
1979-1980
ACV – Rijnsburgse Boys: 2-1
Rijnsburgse Boys – ACV: 0-4
1987-1988
ACV – Rijnsburgse Boys: 2-1
Rijnsburgse Boys – ACV: 2-1

Totaalscore onderlinge duels in eerste klasse
4 wedstrijden
1 overwinning
0 gelijke spelen
3 nederlagen
4 doelpunten voor en 9 doelpunten tegen

In het seizoen 1989-1990 streden beide clubs, met NSVV, in een nacompetitie om de zaterdagtitel. ACV en Rijnsburgse Boys starten deze nacompetitie met een 1-1 gelijkspel in Assen. Op Middelmors verslaat Rijnsburgse Boys ACV met 3-1. Omdat Rijnsburgse Boys thuis met 2-3 verliest van NSVV maar de uitwedstrijd in Numansdorp met 0-2 wint, beleeft Rijnsburgse Boys het grootste sportieve succes uit de clubgeschiedenis en wordt Landskampioen bij de Zaterdagamateurs.

Programma zaterdag 18 november 2023
ACV – Rijnsburgse Boys (14.30 uur)

Overige wedstrijden
Kozakken Boys – Quick Boys
HHC Hardenberg – Scheveningen
FC Lisse – De Treffers
Noordwijk – GVVV
Spakenburg – Jong Sparta
Jong Almere City – ADO ’20
Katwijk – AFC

Stand Betnation Divisie

Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen van deze wedstrijd zijn live te volgen via twitter.com/vvrbb en instagram.com/rijnsburgse_boys.

Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd ACV – Rijnsburgse Boys is zaterdagavond te lezen hier op de website.