Bram van Egmond

VIDEO: Rijnsburgse Boys zet zijn jubilarissen in het zonnetje

Rijnsburgse Boys zet zijn jubilarissen met veel plezier in het zonnetje
Dat corona ontzettend veel in onze samenleving veranderd heeft, dat weten en ervaren we allemaal. Grote evenementen, feesten, partijen en samenkomsten zijn allemaal uit den boze. De omstandigheden nopen ons creatief te zijn en te roeien met de riemen die we hebben.
Bij Rijnsburgse Boys zijn we nooit vies geweest van ‘out of the box’ denken of creatieve oplossingen te verzinnen voor problemen. En soms doemt een oplossing ineens op, uit onverwachte hoek.
Je hoeft het wiel tenslotte niet elke keer opnieuw uit te vinden. Tussen alle grote en kleine problemen op clubniveau huisde een niet te bagatelliseren punt van aandacht. Jaarlijks worden de jubilarissen namelijk op de Algemene Leden Vergadering (ALV) geëerd voor hun jarenlange lidmaatschap. Er zijn leden bij die liefst 25 jaar lid zijn, maar er zijn ook senioren onder ons die meer dan 60 jaar lid zijn. En dat is niet alleen heel bijzonder, maar mag ook niet ongemerkt voorbij gaan. Maar, hoe dat te doen als de ALV niet in zijn normale vorm kan plaatsvinden ? De ALV zou afgelopen najaar al gehouden moeten zijn. Die is verplaatst, in online vorm, naar aanstaande vrijdag 19 februari. Alleen, op een online ALV is het niet mogelijk om op gepaste wijze onze jubilarissen in het zonnetje te zetten.
DSC03470
Geen nood, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En de route die uitgestippeld werd om liefst 16 jubilea te vieren is eigenlijk creatief, leuk en nog gezellig ook. Het idee: huur een bus bij de Koninklijke Beuk, kleed die toepasselijk aan (dus met treffende tekst op de zijkant: “Trots op onze jubilarissen”), zorg voor mensen die op verschillende wijzen hun bijdrage kunnen leveren om de dag luister bij te zetten en breng een bezoek aan de mensen die in het zonnetje gezet horen te worden. Zo bedacht, een maand terug ongeveer, zo gedaan, afgelopen zaterdag 13 februari. Van tevoren had niemand gedacht dat dit een ijsweekend zou worden zoals we die jarenlang niet meer gehad hadden. Maar we zijn niet van papier, dus dik aankleden en proberen zo dicht mogelijk bij alle jubilarissen in de buurt te komen. Dat dat soms best lastig is met een behoorlijk grote bus in een dorp met smalle straten (en éénrichtingsverkeer) begrijpt iedereen wel.
DSC03497
Voordat we zover kwamen verzamelden we in de heerlijk grote kleedkamer van het eerste onder de tribune. Uiteindelijk waren we met een aardig feestcomité. Voorzitter Ad Hendriksen, teammanager Jaco Heemskerk, kantinebaas Ryan van Tilburg, kantinedames Claudia Hoogeboom  en haar dochter Britt van der Geer voor de catering en de selectiespelers Roderick Gielisse, Jeffrey Jongeneelen, Bram Ros, Jeroen Spruijt en (als cameraman) Bert Koomen. En de schrijver van dit stuk. Daar konden we wel mee aankomen! Rond half elf stapten we de bus in en gingen we alle adressen langs.
De jubilarissen waren zoveel mogelijk vooraf geïnformeerd, al lukte het bij drie van de zestien jubilarissen niet om ze persoonlijk in het zonnetje te zetten. Maar, met een score van dertien uit zestien kunnen we toch tevreden zijn.
DSC03545
De jubilarissen op een rij, met tussen haakjes de duur van zijn of haar lidmaatschap:

 • Jan Bart Heemskerk (70 jaar)
 • Teun Brussee (60 jaar)
 • Krijn van der Spijk (50 jaar)
 • Cobie Postma-van Delft (40 jaar)
 • Bert Heemskerk (40 jaar)
 • Floor van Egmond (40 jaar)
 • Arelis Star (25 jaar)
 • Nick van Dijk (25 jaar)
 • Peter Cadel (25 jaar)
 • Jan de Roode (25 jaar)
 • Ad den Hollander (25 jaar)
 • Gijs de Jong (25 jaar)
 • Adrie van Duyn (25 jaar)
 • Rick van der Mey (25 jaar)
 • Erik van Iterson (25 jaar)
 • Teammanager Jaco Heemskerk (25 jaar)

Een prachtig rijtje. De werkwijze was bij elke jubilaris als volgt. Twee selectiespelers gingen, met wat hulp bij het vinden van het juiste adres, de deuren langs om aan te bellen. De jubilaris werd uitgenodigd om bij de bus – onder het genot van koffie en gebak – zijn of haar jubileumspeld in ontvangst te nemen. En dat werd zonder uitzondering enthousiast ontvangen door de jubilaris. Soms moest er even gewandeld worden om de bus te bereiken. De oudere jubilarissen onder ons kregen daar waar nodig ondersteuning bij, het was tenslotte vrijwel overal nog glad. Die jongens van het eerste zijn niet alleen goede voetballers, maar blijken ook galante heren. Dat is wel duidelijk geworden.
DSC03567
Bij de bus aangekomen lag de gele (uiteraard niet rode) loper al klaar. In stijl, maar ook praktisch: de loper was heel wat stroever dan de gladde ondergrond eronder en eromheen. Het was soms wel even de kou trotseren bij een gevoelstemperatuur van tegen de -10, maar voor deze trouwe mensen heb je als club wel wat over. Voorzitter Ad Hendriksen sprak iedere jubilaris toe. En dat is aan Ad wel toevertrouwd. Natuurlijk hoorde er ook een schitterend geel boeket bij, want we zijn niet voor niks de club uit het bloemendorp. Het was mooi om onze jubilarissen te zien stralen. De manier waarop het gebeurde hadden zij duidelijk niet verwacht. De dankbaarheid straalde er in ieder geval vanaf. Het blijkt maar weer dat beperkingen hele leuke dingen op kunnen leveren.
Natuurlijk was het soms een hele onderneming, maar het was het absoluut waard. En zo’n tour levert een hoop lol en soms zelfs hilarische momenten op. Bijvoorbeeld toen assistent-trainer Piet van Duyn, op de schaats vlakbij de bus,  een ongewilde pirouette maakte toen hij voorbij wilde suizen op zijn noren. De selectiespelers baalden als een stekker toen zij dit moment, rijp voor een programma met bloopers, niet op film hadden. Al ontsnapte Roderick Gielisse ook aan een gipsritje, want bij terugkomst op de Middelmors ging hij op kolderieke wijze onderuit. Het gaf een grappig tintje aan een dag waarop het weliswaar ijskoud was, maar er als club veel warmte uitgestraald werd. Het mag zondermeer als geslaagd bestempeld worden. Op naar de volgende jubileumviering, zou ik zeggen.
Ook al was deze jubileumviering leuk en bijzonder, toch hopen we natuurlijk allemaal in het najaar weer zonder restricties in de kantine de ALV te houden, inclusief jubilarissen. Het zou fantastisch zijn.
Bert Koomen maakte de beelden!

Fotoserie: