IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Roda JC: 1-2 (1-2)

Het zal niet vaak voorkomen dat Rijnsburgse Boys de kans krijgt om een KNVB bekerwedstrijd tegen een eredivisieclub te winnen. Afgelopen woensdagavond was dit tegen Roda JC weldegelijk het geval. Op karakter en pure vechtlust hield Rijnsburgse Boys het tot het eindsignaal spannend. Toch moest het zijn meerdere erkennen in de (beter) betaalde profs uit Kerkrade: 1-2. Met de nederlaag deed Rijnsburgse Boys zichzelf schromelijk tekort. Een verdiende voorsprong, na twintig minuten spelen, werd in kort tijdsbestek kinderlijk eenvoudig weggegeven. Ondanks de man-meer-situatie na een rode kaart voor Roda JC verdediger Henk Dijkhuizen, ruim vijf minuten voor de rust, werden de kansen op de gelijkmaker niet benut. Maar de manier waarop Rijnsburgse Boys eindelijk de handelsnaam fresh and easy van de nieuwe shirtsponsor Heemskerk groenten eer aan deed, was hartverwarmend. De fris en gemakkelijk spelende Topklasser deed een bestuurslid van Roda JC de uitspraak ontlokken dat zijn ploeg de overwinning niet verdiende….
De wedstrijd was nog geen halve minuut oud of de toon was gezet. Een jagende Raily Ignacio noopte Wiljan Pluim tot een terugspeelbal op zijn keeper. De Rijnsburgse ophef over de niet toegekende vrije trap was meer dan terecht. Keeper Filip Kurto had immers de bal klemvast. Vervolgens leken de mannen van Niek Oosterlee een onwennige en valse start te maken. Met twee grote kansen zou zomaar een snelle 0-1 op het scorebord terecht zijn gekomen. Een gevaarlijk schot van Wiljan Pluim ging net naast en Rob Zandbergen verslikte zich wel erg opzichtig in de sterke Mitchell Donald, maar zonder negatieve gevolgen. Rijnsburgse Boys richtte zich vervolgens op een kende totaal geen ontzag voor de eredivisionist. De Rijnsburgers gingen vol de duels aan en waren allen zo gretig dat een Rijnsburgse openingstreffer een kwestie van tijd leek. De trukendoos van Martin van Eeuwijk ging volledig open en Raily Ignacio was met zijn pijlsnelle passeeracties een ware plaag voor de verdediging, in de competitie de achilleshiel van de Limburgse profclub. Nadat beide spelers met een uithaal Filip Kurto flink onder vuur hadden genomen, vervolgens Danny van der Vijver in kansrijke positie geen juiste controle over de bal had gekregen en tenslotte een verre ingooi van Benito Olenski geen Rijnsburgse voet bereikte, was het na twintig minuten wel raak. Een één-tweetje tussen Danny van der Vijver en Martin van Eeuwijk bracht laatstgenoemde vrij in de zestien. Nog doelpuntloos in vijf competitiewedstrijden, maar nu wel gelukkig in het bekerduel, scoorde hij zijn eerste officiële Rijnsburgse treffer: 1-0.
De technische staf van Roda JC, die vier wedstrijden van Rijnsburgse Boys had bezocht en van twee duels beeldanalyses had bekeken, kon verbaasd de ogen uitwrijven na de imponerende opening van Rijnsburgse Boys. Toch moest vrij snel ook Niek Oosterlee zijn ogen uitwrijven want binnen no time veranderde de Rijnsburgse voorsprong in een achterstand. ‘Doodzonde dat wij met twee individuele fouten achterin zo makkelijk de voorsprong uit handen geven’ aldus de teleurgestelde en kritische trainer na afloop. Nadat eerst Mitchell Donald op de paal had geschoten was het een diepe bal die Frank Demouge bereikte. Ivo Rottiné moest zijn meerdere erkennen in de grillige spits: 1-1. Nadat vervolgens Mitchell Donald net naast had geschoten liet de Rijnsburgse verdediging de bal zo stuiten dat Wiljan Pluim ongehinderd Frank Demouge kon aanspelen die dit buitenkansje niet aan zich voorbij liet gaan en voor de tweede maal Rick van den Burg passeerde: 1-2. Of hier, volgens velen, sprake was van buitenspel zal donderdagavond moeten blijken in de korte samenvatting op televisie.
De bekerwedstrijd kreeg een verrassende wending toen Henk Dijkhuizen in de 37ste minuut een rode kaart ontving van scheidsrechter Van de Kerkhof. Zijn actie in een duel met Raily Ignacio was immers niet gericht op de bal maar op de benen van de Rijnsburgse spits. Trainer Ruud Brood haalde direct aanvaller Wiljan Pluim naar de kant en bracht middenvelder Roly Bonevacia in zijn plaats. Benito Olenski leek direct te profiteren van de nieuwe posities bij het tiental van Roda JC en soleerde door het hart van de verdediging van Roda JC. Vrij voor doel schoot hij echter snoeihard naast de verkeerde kant van de paal. Ook snoeihard was de voorzet van Raily Ignacio die daarmee zijn fraaie rush op de linkerflank geen passend vervolg had weten te geven.
Net als in de eerste helft had waren ook in het tweede bedrijf de openingszetten voor Roda JC. Zo liet invaller Guus Hupperts van zich spreken maar zijn voorzet werd tot corner getikt. Vervolgens was het Rijnsburgse Boys dat zich heel nadrukkelijk in de vijandelijke zestien meldde. Met maar liefst drie corners in korte tijd nam de druk op het doel van Roda JC wel erg toe. Het grootste gevaar kwam uit de corner die een gevaarlijke inzet van, de opnieuw sterk spelende, Rob Zandbergen opleverde. De bal werd echter over de achterlijn weggewerkt. Roda JC begon vervolgens, heel professioneel, ver van de goal gegroepeerd te verdedigen en liet het balbezit aan Rijnsburgse Boys over. De profs gokten op de counter en kregen mogelijkheden om de score te vergroten. Een snel genomen vrije trap bracht Guus Hupperts gevaarlijk in de zestien maar werd vakkundig uitgeschakeld, een goede voorzet van Mitchell Donald werd overgetikt en Frank Demouge kwam niet tot een scoringsmogelijkheid na opnieuw een goede actie van Guus Hupperts. Aan de andere zijde van het speelveld had Danny van der Vijver geen geluk met een kopbal, zag Raily Ignacio zijn schot annex voorzet naast gaan en werd een schot van Rob Zandbergen geblokt.
De laatste twintig minuten gokte Niek Oosterlee op alles of niets met het inbrengen van Ronald Breinburg als extra vierde spits. De kopsterke verdediger gaf, in de hem toebedeelde invaltijd, in ieder geval zijn visitekaartje af door snoeihard naast te koppen. Kort daarvoor had Danny van der Vijver een voorzet van Benito Olenski naast het doel gegleden en zag Rob Zandbergen zijn kopbal, na een voorzet van Kevin Winter, tot corner getikt worden. Stuk voor stuk momenten waarop de Rijnsburgers zich hadden kunnen en moeten belonen voor hun inzet maar dat, net als in de competitie, niet deden. Nu mochten de Rijnsburgers het doen met de complimenten van Roda JC trainer Ruud Brood voor de Rijnsburgse dreiging. Maar daar win je natuurlijk geen wedstrijden mee. En dat is weer nodig om het zelfvertrouwen te laten groeien. Omdat ook de laatste pogingen in blessuretijd (Guus Hupperts namens Roda JC en Raily Ignacio voor de thuisploeg) geen net troffen, bleken de drie goals uit de eerste helft goed voor de uitslag: 1-2. Het warme en dankbare applaus van het vermaakte Rijnsburgse publiek was meer dan terecht. En de eerst volgende tegenstanders in de competitie in  ieder geval gewaarschuwd…..
20: Martin van Eeuwijk: 1-0
27: Frank Demouge: 1-1
34: Frank Demouge: 1-2
Scheidsrechter: M.B. van de Kerkhof
Toeschouwers: 1.250
Rode kaart Roda JC: Henk Dijkhuizen
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Mark van den Boogaart
Gele kaarten  Roda JC: Roly Bonevacia en Frank Demouge
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van den Burg, Olenski, Rottiné (71: Breinburg), Zandbergen, Strooker, Van den Boogaart, Winter, van der Vijver, Van Eeuwijk, Martina (61: Wijks) en Ignacio.
Opstelling Roda JC: Kurto, Biemans, Hocher (46: Hupperts), Fledderus, Demouge, Donald (87: Paulissen), Kali, Dijkhuizen, Djoum, Pluim (39: Bonevacia) en Luijckx