outhands

Verbijstering en teleurstelling na tumultueuze slotfase

SVZW kreeg de week voorafgaand aan de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys de hele landelijke pers over zich heen. In een ultieme poging dreigende degradatie af te wenden werd trainer Peter Wesselink, als eerste trainer in de Topklasse, naar huis gestuurd. Niemand minder dan Hans Kraaij jr. moest, met zijn eigen wijze van coachen, meer uit de debutant proberen te halen. Het verbaasde dan ook niemand dat de nieuwe trainer actief deelnam aan de warming-up. En eigenlijk was de beginfase van de wedstrijd niet geheel verrassend. De Wierdenaren leken door alle aandacht zich zo te willen bewijzen dat de eerste drie kansen ook voor hen waren. Boy Kamphuis presteerde het om binnen acht minuten driemaal voor Richard van Nieuwkoop te verschijnen. Maar gebrek aan schepte, goed keeperswerk van Richard van Nieuwkoop en alert wegwerken van Bennie van Noord voorkwamen een verrassende tussenstand. Eigenlijk was het hiermee gedaan wat betreft serieus gevaar van het in een behoorlijk hoog tempo startende SVZW. Rijnsburgse Boys trok volledig de wedstrijd naar zich toe. Na een kwartier was het Damiano Schet die voor het eerst probeerde om Michiel Achterhoek te testen. Zijn fraaie schot ging net naast. Twee minuten later was het wel raak. Een vrije trap van Kevin Winter werd niet goed weggewerkt waarna de mee naar voren gekomen Ronald Breinburg verwoestend kon uithalen: 0-1.

Ondanks dat SVZW op aanwijzingen van, de vrijwel gehele tijd staande, Hans Kraaij kort dekte en vooruit moesten denken (en dus ook speelde) was het Rijnsburgse Boys dat het heft in handen bleef houden. Danny van de Vijver zag tweemaal zijn inzet van richting veranderd worden zodat deze geen gevaar opleverden: een voorzet werd naast gekopt en een vrije trap verdween via de muur over de achterlijn. Vervolgens was de Rijnburger, die deze week bekend maakte ook volgend seizoen voor de Uien te spelen, na een half uur spelen de assist van de tweede Rijnsburgse treffer. Een snel en goed uitgevoerde counter leek een één-tweetje tussen Jeffrey Winter en Danny van der Vijver op te leveren. Jeffrey Winter faalde echter op de voorzet van Danny van der Vijver maar Bart Freke was goed mee gelopen en kon vrij eenvoudig de 0-2 binnen schieten. Omdat een solo van Damiano Schet toch nog in de zestien strandde en een bekeken schot van Kevin Winter net over de kruising ging werd deze stand ook meegenomen de rust in.

De tweede helft begon met een fanatiek spelend Rijnsburgse Boys. De druk die de Rijnsburgers uitoefende werd Michiel Achterhoek fataal. De keeper schoot de bal te zacht op zijn aanvoerder Marnix Smit en werd daardoor onderschept door Damiano Schet. De Rijnsburgse spits profiteerde optimaal van deze fout en schoot zijn zesde competitiegoal binnen: 0-3. Over en uit zou je denken. Zelfs de nu stil gevallen Hans Kraaij leek zich te berusten bij een meer dan terechte nederlaag. Tot de 59ste minuut. Na exact 383 minuten voetbal kreeg Rijnsburgse Boys weer eens een tegengoal op vreemde bodem te incasseren. En binnen 30 minuten zouden er nog drie volgen…. Onbegrijpelijk! De 1-3 werd ingeleid door onnodig balverlies op het middenveld. De razendsnelle Dewi Perik wist vervolgens met zijn voorzet de niet gedekte Boy Kamphuis te bereiken. Zijn treffer leek het geloof en vertrouwen volledig terug te brengen bij de debutant. Maar daar kwam toch weer een einde aan. Rijnsburgse Boys vergrootte namelijk opnieuw de marge naar drie goals. Damiano Schet wist vanaf het middenveld Jeffrey Winter te bereiken. De opnieuw hard werkende spits zag zijn inspanningen eindelijk weer eens bekroond met een treffer: 1-4. Nadat Richard van Nieuwkoop met een fraaie reflex een gevaarlijk schot van Tim Engbers had gepareerd leek Rijnsbursge Boys zonder zorgen de laatste twintig minuten uit te kunnen spelen. De net twintig seconden ingevallen wissels Jaap Molenaar en Martijn Gootjes leken de wedstrijd definitief te beslissen. Na een hakballetje van Jaap Molenaar was het Martijn Gootjes die twee man uitkapte maar, tot verbazing van iedereen, hoog over schoot. Wat dat betreft deden de twee invallers aan SVZW-zijde het beter. Na opnieuw onnodig balverlies op het middenveld bereikte Nick de Graaf met zijn voorzet Martijn Maris die volledig vrijstaand de 2-4 binnen schoot.

Gezien het vertoonde spel tot dan toe was er met deze tegentreffer eigenlijk nog niets aan de hand. Totdat de net zes minuten ingevallen Tanju Sahin samen met Bennie van Noord, na een kopduel, naar de grond ging. Scheidsrechter Fabian de Lima Schepens floot af en gaf een rode kaart aan Bennie van Noord. Wanneer zelfs de grensrechter toegaf de beslissing niet te begrijpen, was het na afloop voor iedereen duidelijk dat deze discutabele beslissing de wedstrijd op zijn kop kon zetten. Joost Kuhlmann werd tactisch gewisseld voor Mustafa Celen. In de minuten die daar aan vooraf gingen had Rijnsburgse Boys, ondanks de man-minder-situatie, gewoon moeten uitlopen. Binnen drie minuten kreeg Jaap Molenaar namelijk drie enorme mogelijkheden om te scoren. De eerste keer raakte hij de bal verkeerd, vervolgens schoot hij naast en tenslotte schoot hij in het zijnet. Hoe duur deze missers waren werd binnen twee minuten duidelijk. In een soort WKE déjà-vu scoorde SVZW tweemaal. Een volledige desorganisatie in de Rijnsburgse verdediging leverde goals van allereerst Mirko Zwiers en vervolgens Martijn Maris op. Natuurlijk, de hinkende Ronald Breinburg maakte het ook niet gemakkelijk om effectief te verdedigen, maar dit was absoluut niet nodig geweest. Omdat Ronald Breinburg direct naar de zijlijn moest en Niek Oosterlee zijn drie wissels al had laten invallen, restte Rijnsburgse Boys niet anders dan pompen of verzuipen. Drie kansen kregen de Wierdenaren om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Maar Martijn Maris schoot over, een schot van Tim Engbers werd door Richard van Nieuwkoop gepakt en Boy Kamphuis schoot in de vijfde minuut extra tijd hoog over. Een vijfde Wierdense treffer werd Rijnsburgse Boys dus bespaard….

SVZW was boven zich zelf uitgestegen. Met een gekleurde bril zou het wellicht het Hans Kraaij effect genoemd worden. Hij had in ieder geval een gelukkig hand voor wat betreft zijn wissels. Zouden zij dan echt zijn fanatisme van langs de zijlijn het veld in hebben genomen? Lag het dan aan het patatje oorlog dat hij, volgens eigen zeggen, in de rust had besteld voor zijn ploeg? Rijnsburgse Boys moest zijn wonden likken. De nederlagen van Spakenburg, IJsselmeervogels en Katwijk konden de teleurstelling absoluut niet verzachten. Hoe nu verder? De enige remedie is een revanche op zichzelf. En daar zal IJsselmeervogels het slachtoffer van moeten worden. Maar zijn er dan wel voldoende verdedigers beschikbaar? Het aanvechten van de rode kaart van Bennie van Noord zal zeker overwogen moeten worden!

SVZW – Rijnsburgse Boys: 4-4 (0-2)
16: Ronald Breinburg: 0-1
31: Bart Freke: 0-2
49: Damiano Schet: 0-3
59: Boy Kamphuis: 1-3
67: Jeffrey Winter: 1-4
72: Martijn Maris: 2-4
87: Mirko Zwiers: 3-4
88: Martijn Maris: 4-4

Scheidsrechter: de Lima Schepens
Toeschouwers: 1.000

Rode kaart Rijnsburgse Boys: 76: Bennie van Noord
Gele kaart SVZW: Boy Kamphuis 

Opstelling SVZW: Achterhoek, Zwiers, Göbel (70: Sahin), Meyerink, Smit, Ten Hoeve (59: Maris), Engbers, Van Keulen, Perik (60: De Graaf), Boy Kamphuis en Parnela
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Van Noord (t/m 76 minuut), Bart Freke, Van Beuningen, Kevin Winter, Van der Vijver, Sardar, Kuhlmann (85: Celen), Jeffrey Winter (70:Gootjes) en Schet
(70: Molenaar).