IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 2-0 (1-0)

Ondanks een druilerige regen waren er louter lachende gezichten op de Middelmors. Na een verdiende 2-0 overwinning op Scheveningen was dat ook te begrijpen. De redenen waren legio: de eerste thuisoverwinning dit seizoen in de competitie, zelfs de eerste thuiswinst in de competitie sinds zeven maanden (6 april tegen GVVV was de laatste), er werd een start gemaakt met een overwinningenreeks, voor de eerste keer werd dit seizoen de nul gehouden, op de ranglijst steeg Rijnsburgse Boys twee plaatsen, er werd revanche genomen voor de uitschakeling in de districtsbeker door hetzelfde Scheveningen, de overwinning was de 50ste van Rijnsburgse Boys in de Topklasse en de ploeg van Niek Oosterlee werd definitief eerste in de ‘ranglijst van 100 competitiewedstrijden’ in de Topklasse. Hoewel de wedstrijd tegen Scheveningen zeker geen galavoorstelling was, werd na een moeizame eerste helft, in de tweede helft door beide ploegen meer strijd geleverd. Het zichtbaar groeiende geloof in een positieve uitslag bleek bij Rijnsburgse Boys uiteindelijk geen ijdele hoop.
Na het districtsbekerduel van twee weken geleden hadden beide trainers de nodige wijzigingen toegepast in de basiself. Scheveningen speelde met drie nieuwe spelers, bij Rijnsburgse Boys waren dat er maar liefst zes. Opvallend daarbij was de keus voor het centrale verdedigingsduo Jeroen Hessing en Ivo Rottiné. Na de seizoensopener tegen Kozakken Boys konden de beide ex-Spakenburgers voor de tweede maal dit seizoen laten zien over welke kwaliteiten ze beschikten. Niek Oosterlee vond beide spelers het beste wapen tegenover de kopsterke spelers bij Scheveningen. In tegenstelling tot het districtsbekerduel liet het eerste gevaar van Scheveningen niet lang op zich wachten. Na vier minuten werd een schot van Tim Peters van richting veranderd. Ten koste van een corner werd zo een vroege tegentreffer voorkomen. De kopkans die hieruit volgde ging vervolgens naast. De eerste mogelijkheid voor Rijnsburgse Boys was voor Marvin Wijks. Na het halve speelveld te hebben overgestoken rondde de ex-prof zijn actie af met een schot op doel. De afstand was echter nog van dien aard dat Samir Beeldsnijder zonder veel moeite de bal kon pakken. De wedstrijd was nog geen kwartier oud of Scheveningen moest een fikse tegenvaller incasseren. Marvin Nieuwlaat, twee weken geleden nog goed voor de twee Scheveningse treffers, had tijdens een sprint last gekregen van zijn hamstrings. Geblesseerd moest hij nu het speelveld verlaten. De ex-speler van FC Lisse had het veld nog niet verlaten of zijn ploeg kreeg opnieuw de mogelijkheid om de score te openen. Mehmet Aldogan kreeg, natuurlijk onbedoeld aan Rijnsburg-zijde, plots alle ruimte om uit te halen. Het is dat Tim Peters vervolgens aan het  schot niet de juiste richting kon geven anders hadden de in het blauw spelende gasten kunnen juichen.
Omdat Scheveningen het veld klein hield, en daarbij ook goed verdedigde, was het uiterst moeilijk voor Rijnsburgse Boys om de opening te vinden. Standaardsituaties moesten voor gevaar zorgen zoals een vrije trap van Kevin Winter waaruit Danny van der Vijver een kopbal wist te peuren. Zowel zijn bal als een kopbal van Raily Ignacio na een half uur, waren totaal geen probleem voor de doelman van Scheveningen. Ook Scheveningen moest het doen met vrije trappen. Wesley Goeman, de vervanger van Marvin Nieuwlaat, schoot daarbij de eerste keer net over en de tweede keer naast. De wedstrijd was niet echt goed te noemen en was voor de neutrale toeschouwer absoluut saai. Totdat Marvin Wijks zijn talenten etaleerde. Uit het niets draaide hij zich, met de bal aan zijn voet, om en leverde vanaf 25 meter een schitterend schot af. Met een fraaie krul verdween de bal in de touwen: 1-0. De resterende zeven minuten tot aan de rust gebeurde er niets meer.
John Blok had zijn ploeg de opdracht mee gegeven om meer lef te gaan tonen. De tweede helft kenmerkte zich dan ook met een aanvallend Scheveningen dat op zoek ging naar de gelijkmaker. Met een verrassend schot van Wesley Goeman dat naast ging, een boogbal op het dak van het doel van Nick Brouwer, twee corners binnen drie minuten en een acterende Tim Peters, de bekende stervende zwaan die in de zestien viel maar door scheidsrechter Van den Helder op juiste waarde werd geschat, bleek de ploeg meer van zich af te bijten. Omdat daardoor voor Rijnsburgse Boys de ruimtes om te voetballen ook groter werden en er ook veel meer strijd en beleving was, steeg de amusementswaarde in de tweede helft. Ook Richard van Nieuwkoop moest vol in de strijd meegaan. Na een diepe bal op Joël Tillema elimineerde de Rijnsburgse doelman in een één-op-één duel randje zestien het dreigende gevaar. Ook op een kopbal van Samir El Moussaoui, na een vrije trap, moest hij reddend optreden. Vol vuur verdedigde hij zijn doel om deze, koste wat kost, een keer schoon te houden. Na ruim een uur spelen was het dan toch Rijnsburgse Boys dat de voorsprong verdubbelde. Een vrije trap van Jordy Strooker werd door Danny van der vijver verlengd op Raily Ignacio. Omdat de spits met zijn rug naar het doel stond kon hij niet anders dan een achterwaartse kopbal produceren. Waar het andere wedstrijden nog zo tegen zat, zat het nu dus mee. De bal verdween achter Samir Beeldsnijder in het net: 2-0.
De wedstrijd was nu ook gespeeld. De kans op de 3-0 bleek veel groter dan de 2-1. Nadat eerst Benito Olenski zijn inzet over zag gaan, kreeg invaller Javier Martina binnen drie minuten ook drie unieke mogelijkheden. De eerste kans kwam na een fraaie opening van de hardwerkende Resham Sardar. Hoewel de eerste beweging van Javier Martina goed was, bleek vervolgens zijn schot dat niet te zijn. Uit de corner die dat opleverde kopte Jeroen Hessing naast. Vervolgens kreeg Javier Martina opnieuw de kans om doeltreffend uit te halen maar wilde de bal afgeven op Marvin Wijks, die echter niet bereikt werd. Tenslotte was het een rebound, na een poeier van Marvin Wijks die door Samir Beeldsnijder gekeerd werd, die door Javier Martina over het doel gewerkt werd. In de slotfase bleken ook Jordy Strooker en Resham Sardar het vizier niet op scherp te hebben staan met hun schoten. Veel maakte dat allemaal niet meer uit. De drie punten werden eindelijk weer eens op de Middelmors in de tas gestoken. Een beter vervolg, na de overwinning op Excelsior Maassluis van een week eerder, kon de ploeg van Niek Oosterlee zich niet wensen.
Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 2-0 (1-0)
39: Marvin Wijks: 1-0
64: Raily Ignacio: 2-0
Scheidsrechter: B.B. van den Helder
Toeschouwers: 1.400
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Raily Ignacio
Gele kaarten Scheveningen: John Nieuwenburg en Tim Peters
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Olenski, Hessing, Rottiné, Strooker, Sardar, Winter, Van der Vijver, Wijks, Ignacio en Koemans (68: Martina)
Opstelling Scheveningen: Beeldsnijder, El Moussaoui, Pronk, Tillema, Nieuwenburg, Resodihardjo (68: Achterberg), Peters, Brouwer (80: Jos), Nieuwlaat (13: Goeman), Aldogan en De Jong