Bram van Egmond

Van Nieuwkoop, Tol en Hessing blijven

Centraal blok blijft intact

Deze week werd bekend dat keeper Richard van Nieuwkoop en centrale verdediger Leon Tol hun verblijf op Middelmors met een jaar hebben verlengd. Voor Richard wordt dat het zevende seizoen, voor Leon het tweede. Tijdens een dubbelinterview, dat we donderdagavond met hen hielden, kwam Jeroen Hessing even langslopen om te melden dat hij ook zojuist zijn contract met een jaar had verlengd. De drie mannen waren zichtbaar erg blij met de verlengde samenwerking!
Richard en Leon aan tafel
We vroegen aan Leon en Richard wat ze van elkaar vinden. Leon:”Richard is een prima keeper, vooral in de één-op-één-situaties erg sterk. En ook coachend vind ik ‘m erg goed. Het contact achterin is prima. Logisch dat Rijnsburgse Boys hem graag wil houden. Als je zo’n goede keeper hebt in je selectie, die ook nog eens uit je eigen dorp komt, heb je geen enkele reden om verder te zoeken”. Richard vult aan: “Met Leon achterin draait het nu prima. In het begin was het wat zoeken in de verdediging, ook om dat Leon de eerste wedstrijden moest missen. Maar het klikt prima tussen ons. Leon is altijd positief, ook op de trainingen. Een erg sterke verdediger, daar kom niet niet zomaar voorbij. En in de combinatie met Jeroen staat dat prima voor m’n goal!”.

richardvannieuwkoop

Leon heeft het enorm naar zijn zin in Rijnsburg.” Het is een prima club, ook met alles om de selectie heen. We hebben een goed team, iedereen kan het goed met elkaar vinden. Het is hier net als bij mij thuis in Volendam. Ons kent ons. Ik vind ook dat er veel supporters zijn, die ook trouw meegaan met de uitwedstrijden. Het is druk langs het veld, vergeleken met Volendam”. “Nou”, zegt Richard, ”Ik vind het dit jaar wel tegenvallen. Dat komt natuurlijk ook door de resultaten. Als we om de eerste plaatsen spelen, dan is het toch wel een stuk drukker”. “Dat ken ik van Volendam ook”, vult Leon aan, “maar daar is de kritiek  toch nog wel groter. Als je een keer slecht speelde, was het direct dramatisch. Als we een goede pot speelden, dan werden we meteen ook maar kampioen.” “Er wordt hier ook veel verwacht”, vervolgt Richard, “Meespelen voor de bovenste plaatsen is mooi, maar niet voldoende. Hier wordt altijd gesproken over het kampioenschap. En dat vind ik helemaal niet verkeerd!”.
Leon vertelt wat hem meegevallen en tegengevallen is. “Het voetbal is hier prima en ook de Topklasse bevalt me goed. Ook dit seizoen is het weer beter geworden. Er zijn zeker 7 sterke ploegen. Maar in Rijnsburg vind ik op dit moment vooral het veld erg slecht. Voor ons type voetbal heb je een goed veld nodig. Het is zonde als aanvallen worden afgebroken door een slechte mat. Wat dat betreft zou kunstgras ons veel beter passen. Ik heb daar zelf goede ervaringen mee. Maar, als we het veld beter kunnen houden, voetbal ik toch het liefste op echt gras”. Ook Richard heeft last van het veld, “Vooral bij uittrappen. De laatste weken is er in de vijf meter bijna geen goed plekje meer te vinden om de bal goed te kunnen plaatsten”.

leontol

Samen zien Richard en Leon nog belangrijke verbeteringen. “Vooral in de omschakeling van balbezit naar balverlies als we zelf in de aanval zijn”, geven beiden aan. Richard legt uit: “We hebben vier puur aanvallende spelers, die meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen man. Ze hoeven niet helemaal mee terug, maar wel net die paar meter extra om druk te zetten en dan échte druk. Dat ontlast het middenveld en de verdediging en verkleint de risico’s”. Volgens Leon staat het achterin gewoon goed, “We hebben nu een prima verdediging staan. Met Jeroen, Kevin en Ronald nu als vaste basis, met bijvoorbeeld Ali ervoor, daar is niks mis mee. Maar als we van vooruit de tegenstander de ruimte geven, krijgen wij het ook moeilijk. Elk team in de Topklasse dat je laat voetballen, kàn ook voetballen. We moeten dat bestrijden met meer inzet en discipline”. “En dat hebben we gewoon in de ploeg”, zegt Richard, “De laatste wedstrijden pakken we de punten vooral op de extra inzet die we leveren, dat maakt het verschil. We nemen ook wat minder risico. Door bijvoorbeeld Troost in te brengen als extra slot op de deur, zeker bij een voorsprong. Dat werkt goed.”
Leon en Richard kijken met vertrouwen naar de toekomst, zeker ook door de onderlinge samenwerking. Leon: “Ik blijf gewoon op mijn plek achterin, Jeroen heeft de vrije rol om naar voren te gaan”. Richard: “We weten wat we aan elkaar hebben, we houden deze basis vast”.

jeroenhessing

Jeroen sluit aan
In de afronding van het interview in de kantine op de Middelmors komt opeens Jeroen Hessing langslopen. “Ik heb net bijgetekend voor een jaar, dus dat kom ik meteen maar even vertellen!”. Richard en Leon reageren blij verrast op dat laatste nieuws en zijn er zichtbaar tevreden mee.
Na een rondje langs de rest van de voltallige selectie en staf schuift Jeroen aan de interviewtafel. “Ik heb het heel erg naar mijn zin in Rijnsburg. De club past goed bij me, zelfs beter dan verwacht. Na Spakenburg wist ik niet of ik het nog zo erg naar mijn zin zou krijgen bij een andere club, maar dat gaat hier prima!” “Het gaat ook goed met mijn fitheid”, vervolgt Jeroen, “In de voorbereiding en de eerste wedstrijden had ik nog wel wat kleine ongemakken, maar de laatste weken tot maanden heb ik geen last meer, het gaat niet meer ten koste van mijn wedstrijden”.
Jeroen gaat bij Rijnsburg straks zijn derde seizoen in. “Het is goed dat Rijnsburg een stabiele club is. Er zijn steeds kleine wijzigingen en ik verwacht dat ook nu een groot deel van de selectie intact blijft. Het staat nu achterin oom best goed. Met Ronald, Richard, Leon en Kevin loopt het lekker, we krijgen minder goals tegen  en halen punten.”
Desgevraagd geeft Jeroen aan nog niet bezig te zijn met de Landelijke Divisie. “Dat gaat nog wel even duren. Eerst nog dit seizoen en het volgende seizoen gaan we pas kijken naar de plaatsing. Over anderhalf jaar is het pas zover en voor mij is dat nog ver weg, zeker gezien mijn voetballeeftijd. Ik heb ook geen echte ambitie richting de Landelijke Divisie, maar ik verwacht wel dat het weer spannender gaat worden dan de Topklasse. Het niveau zal wel verder omhoog gaan. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de zaterdagamateurs weer verder uit elkaar worden getrokken. De zaterdagderby’s worden minder en dat zijn toch de leukste wedstrijden. Maar als club en als voetballer wil je toch het hoogst haalbare”.
De laatste weken lijkt Jeroen in het veld feller en geïrriteerder te ogen. Klopt dat? “Ja, dat denk ik wel. We hebben gewoon te weinig punten gehaald en we hebben te weinig een killersmentaliteit. Ik word daar fel van. Dat gaat in het vuur van de strijd, het is zeker niet gepeeld. Ik ben geen acteur. Ik zie soms medespelers die in het veld een praatje maken met de tegenstander. Ik kan daar niet tegen.Er wordt met de tegenstander niet gelachen, er valt in het veld niets te lachen. We hebben de punten nodig en daar hoort de absolute wil om niet te verliezen bij. Na de wedstrijd is dat bij wel meteen over, dan kan ik gewoon weer met de tegenstanders een dolletje maken”.
Het bestuur is erg verheugd met de verlenging van de contracten van deze drie spelers. Wij wensen Richard, Leon en Jeroen nog veel mooie successen toe bij Rijnsburgse Boys!