outhands

Valse start voor Rijnsburgse Boys

Bart Freke haalt verwoestend uit maar maakt helaas geen goal (foto Hans Heemskerk)

Een valse start gold ook voor de wedstrijd zelf, die ook nog eens een half uur later begon. Enigszins verrassend was dat doelman Richard van Nieuwkoop dit seizoen de voorkeur heeft gekregen boven Tim Orlowski. Uitgerekend Van Nieuwkoop ging niet vrijuit bij de snelle goal van de gasten. Nadat de wedstrijd goed en wel was begonnen en er nog geen drie minuten waren gespeeld, kwam Bart Freke mee naar voren, maar verzandde de aanval. Uiteindelijk was het doelman Beukeveld, waar Rijnsburg toch al niet zulke goede herinneringen aan heeft, aangezien hij twee jaar terug de doelman van WKE was, die de bal uit een vrije trap ver op de helft van de Rijnsburgers knalde, waarbij de uitgekomen Van Nieuwkoop verwachtte dat de bal net in de zestien zou belanden. Dit was echter niet het geval. De aanvankelijk buitenspel staande Hardenberger Renco van Eeken zag tot zijn verbazing dat de doelman aarzelend bleef staan en er geen geel-zwarte verdedigers te bekennen waren en kon daarna, hoewel hij de bal zelf ook even kwijt was, de bal in een leeg doel tikken: 0-1. Een valse start dus voor de Rijnsbugers.

Danny van der Vijver, hier in kopduel, speelde een uitstekende wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

Even moest Rijnsburgse Boys van de schrik bekomen, maar mede door de vroege voorsprong bleek al gauw dat de oranjehemden zich behoorlijk ver lieten terugdringen, het spel overlieten aan de thuisploeg en gokte op een snelle uitbraak. Rijnsburg herpakte zich en kreeg meer grip op het spel. Vooral de linkerkant, met de nieuwelingen Damiano Schet en Benito Olenski, liet van zich horen. Schet schiet eerst nog naast, maar kan even later bal op het hoofd van Joost Kuhlmann plaatsen die net over kopt. Ook Martijn Gootjes laat zien waarom hij een basisplaats waardig is. De trefzekere voorstopper kan van heel dichtbij bijna voor de gelijkmaker zorgen nadat de doelman een schot van Kevin Winter niet klemvast heeft, maar in tweede instantie is Beukeveld alsnog attent. Voor het doel van Van Nieuwkoop blijft het angstvallig stil en het is louter Rijnsburg wat de klok slaat. Na een fraaie één-twee tussen Bart Freke en Kevin Winter schiet de eerstgenoemde net naast. In een kort tijdsbestek versieren de Rijnsburgers een aantal hoekschoppen, maar Hardenberg laat zien dat het een ploeg is die achterin niet zoveel weggeeft.

Inmiddels heeft scheidsrechter Roeleveld tweemaal geel getrokken voor de bezoekers. Even later is het Schet die namens de thuisploeg tegen geel aanloopt in een verder overigens sportief duel. Hoewel het niveau van de Rijnsburgers heel behoorlijk is, lukt het maar niet om de stand in evenwicht te trekken. Na een goede actie tussen uitblinkers Olenski en Kevin Winter, schiet Winter net te hoog. Kort daarna krult de aanvoerder een vrije trap niet ver naast het doel. Vlak voor rust lijkt nummer 10 Peter Freke met een soort karatetrap de bal in de kruising te jagen, maar met een weergaloze safe van Beukeveld blijft het 0-1. De hieruit voorvloeiende corner belandt echter op het hoofd van Martijn Gootjes. Ditmaal moet zelfs de Hardenbergse goalie het antwoord schuldig blijven: op slag van rust is het dan toch 1-1 geworden.

Martijn Gootjes doet waar hij goed in is, scoren! (foto Hans Heemskerk)

Na rust gaat Rijnsburg verder met eenzelfde aanvalsdrift als in de eerste helft. Danny van der Vijver neemt aan de linkerkant de bal slim mee en bereikt Kevin Winter die met een steekbal Damiano Schet weet te bereiken. Met meer geluk dan wijsheid weet Beukeveld met de voeten ook de hierop volgende poging van Schet onschadelijk te maken. Nadat Olenski weer zijn tegenstanders te snel af is, zorgt Kevin Winter met een mooie krulpass Gootjes te bereiken, maar, hoe eentonig, op de doellijn is Beukeveld niet te passeren. Pas na een uur spelen is de eerste kans van Hardenberg te noteren. In een onoplettend moment is Lennard Mulderij er vandoor. De aanvaller is na rust collega Wesley Wakker komen aflossen, maar schiet in een één-op-één-situatie recht op de handen van Van Nieuwkoop, waarmee de eerste corner voor de bezoekers na ruim een uur een feit is. Het tempo is na een uur voetbal wat lager geworden, maar toch zijn er nog kansen voor Van der Vijver (schot losgelaten) en Bart Freke (geblokt).

Kevin Winter zorgt in blessuretijd voor de verdiende gelijkmaker (foto Hans Heemskerk)

Jaap Molenaar en Resham Sardar betreden het veld voor Joost Kuhlmann en Peter Freke. Met name de nieuwe aanwinst Molenaar geeft een visitekaartje af. Na een diepe bal van Bart Freke in de 73e minuut volgt een mooie passeeractie van de Volendammer en zijn schot verdwijnt ternauwernood aan de verkeerde kant van de buitenste paal. Even daarvoor ontstond er voor het doel van HHC een scrimmage in hoofdletters, maar 20 man in een zestienmetergebied is toch echt te veel van het goede. Naarmate de tijd vordert, neemt ook de spanning toe. Ervaren voetballiefhebbers kennen de ongeschreven wet van het missen van kansen: juist, dan vallen ze aan de andere kant. Eerst deelt HHC wat plaagstoten uit en versieren zo een tweetal corners, maar in de 78e minuut gebeurt het gevreesde. Rijnsburg is heel even niet bij de les. Lars Offringa houdt de bal uit een corner vanaf links knap voor de achterlijn binnen en bedient spits Thijs Houwing. De van Spakenburg overgevlogen speler doet waarvoor hij deze zomer is gehaald door Hardenberg en scoort van dichtbij: 1-2. Onverdiend, maar wel een feit. Houwing moet sowieso graag tegen de Uien spelen, want in dienst van de Blauwen deed hij vorig seizoen in een vergelijkbaar duel de Rijnsburgers ook al de das om met twee late goals op de Middelmors (in de latere wedstrijd in Spakenburg won Rijnsburg met 2-3, maar scoorde Houwing wel de beide goals voor de thuisploeg).

De laatste tien minuten dringt het steeds verder door hoe onverdiend een verliespartij zou zijn, maar door slim tijdrekken van de tegenstander tikt de tijd verder. Hoewel Roeleveld vijf minuten blessuretijd heeft aangegeven, wordt er door de vierde man een bord met drie minuten getoond. Gelukkig houdt de scheidsrechter zich aan zijn eigen tijdwaarneming, want in een allerlaatste wanhoopspoging van Benito Olenski (een soort back en vleugelspits in één) is het Kevin Winter die raak kopt: 2-2. Een lelijke goal, maar wel net binnen de tijd en in ieder geval iets minder onrechtvaardig dan een nederlaag.

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 2-2 (1-1)
03) Renco van Eeken 0-1
44) Martijn Gootjes 1-1
78) Thijs Houwing 1-2
90+4) Kevin Winter 2-2

Gele kaarten RBB: Schet
Gele kaarten HHC: Siekman/ Offringa/ Penterman

Scheidsrechter: de heer Roeleveld