outhands

Uitslag meer-technologie-bij-voetbal-poll

 Belgische scheidsrechters gaan na de winterstop het gebruik van zogenaamde oortjes uittesten. Op die manier wil men de communicatie tussen de scheidsrechter en zijn assistenten verbeteren. In Frankrijk gebruikt men de oortjes al en wil men tijdens wedstrijden ook gebruik gaan maken van tv-beelden.
Is het eigenlijk niet vreemd dat in een sport waar zoveel (financiële) belangen op het spel staan de scheidsrechter volledig op zichzelf is aangewezen? Er zijn sporten waar dat anders gaat. Bij American Football krijgt de hoofdscheidsrechter via een koptelefoon te horen wat er precies is gebeurt, en roept vervolgens zijn beslissing om in het stadion. Ook kan een coach aan de hoofdscheidsrechter vragen om zijn beslissing te herzien op basis van tv-beelden.
Nu zitten we bij voetbal niet te wachten op een arsenaal aan scheidsrechters die met gele vlaggetjes gaan smijten zodra ze een overtreding denken te zien. Of op coaches die 2 minuten het spel neerleggen om uitgebreid de tv-beelden te gaan bestuderen. Maar bij zwart-wit-situaties als buitenspel, of een bal al dan niet over de doellijn, kan technologie een uitkomst bieden. Een arbiter achter een beeldschermpje heeft zo’n beslissing toch binnen 10 seconde in het oortje van de hoofdscheidsrechter gefluisterd? In de NFL noemen ze zo’n iemand een ‘replayofficial’.
Volgens onze stemmers mag er best technologie ingeschakeld worden. 41% vindt oortjes een goede start terwijl 31% zelfs vindt dat het nog een stapje verder mag.
Gelukkig is er hoop. Tijdens het WK voor spelers onder de 17 in Peru werd de zogenaamde smartball getest. Dit is niet de light-versie van de gehaktbal, maar een voetbal met een microchip die een signaal afgeeft zodra de bal de doellijn passeert. We wachten af.

Uitslag poll: Wat vindt u van het gebruik van technische hulpmiddelen door scheidsrechters? 
Oortjes zou wel een verbetering zijn 41%  (46 stemmen)
Goed, zoveel mogelijk hulpmiddelen gebruiken 31%  (35 stemmen)
Ik vind het maar niks 20%  (23 stemmen)
Het maakt mij niet uit 8%  (9 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 113

Een nieuwe poll is gestart.