outhands

Twee productiefste ploegen scoren niet in onderling duel


Tijdens de warming-up bleek dat Raymond Kolder te veel last had van een hamstringblessure,
zodoende stond Erwin van der Lugt sneller dan verwacht in de basis (foto Hans Oudwater)

Ted Verdonkschot wilde starten met dezelfde basiself als een week eerder tegen SHO. André van Egmond werd dus beloond met opnieuw een basisplaats. Tijdens de warming-up bleek echter dat Raymond Kolder te veel last had van een hamstringblessure waarmee hij afgelopen week in de oefenwedstrijd tegen Jong Volendam van het veld was gestapt. Zodoende moest Erwin van der Lugt (vier weken na zijn uitvallen als gevolg van een zelfde blessure en 1½ training achter de rug hebbend) sneller dan verwacht invallen. Na een aarzelend begin (hij verslikte zich in Kevin van der Geest en leverde niet veel later een totaal mislukte pass af) herstelde de centrale verdediger zich prima en moest zelfs na ruim een half uur de aanvoerdersband overnemen van Dennis Groot. De aanvoerder, die stevige duels moest uitvechten met de gevaarlijke Celcius Grant, werd het slachtoffer van het hobbelige veld. Vanwege de overvloedige regenval was het veld immers niet gerold op donderdagavond. Na een duel waren de veldomstandigheden er de oorzaak van dat de ijverige aanvoerder ook een hamstringblessure opliep. Op bewonderingwaardige wijze wist Joey Zandbergen de vacante rechtsbackpositie in te vullen. Noordwijk trainer Hein van Heek sprak na afloop van de wedstrijd dat zijn ploeg tot nu toe niet zulke goede mandekkers tegenover zijn vleugelspitsen had zien spelen.


Ook André van Egmond kon vandaag niet tot scoren komen (foto Hans Oudwater)  

Vanwege de toestand van het veld moesten beide ploegen een andere speelwijze spelen. Voetballend was er deze middag weinig eer te behalen en dus werd veelvuldig de lange bal gehanteerd. Het was overduidelijk dat Rijnsburgse Boys vanaf het begin de wedstrijd controleerde. Na twee minuten waren de eerste kansen voor Menno van Roosmalen die eerst met een schot en vervolgens, uit de toegekende corner, doelman Peter Messemaker testte. Noordwijk kroop na tien minuten meer uit zijn schulp. Topscoorder Celcius Grant wist vanaf links snoeihard uit te halen maar nog mooier was de redding van Tim Orlowski die een perfecte wedstrijd keepte. Uit de aansluitende corner wist aanvoerder Peter Bos zo goed te koppen dat zijn inzet van de lijn gehaald moest worden. Omdat Joost Leonard daarbij hands maakte kreeg de Noordwijker een gele kaart van scheidsrechter Van Beek.

Grote kansen waren er in de tegenvallende eerste heft niet te bewonderen. Rijnsburgse Boys wist met moeite gevaar te stichten in het strafschopgebied. Halverwege de eerste helft leverden drie vrije trappen binnen vier minuten de meeste dreiging op. Noordwijk wist toch ook een aantal maal gevaarlijk door te breken. Loerend op de counter en daarbij profiterend van de Rijnsburgse foutjes die af en toe gemaakt werden, kreeg Celcius Grant daarbij de grootse mogelijkheid om de score te openen. Aan de ander kant was het André van Egmond die op weg leek naar de eerste goal in deze derby. Een diepe pass werd vol verve belopen maar Peter Messemaker had in zijn wijsheid ook maar besloten om een sprint te maken van meer dan 40 meter zodat beide spelers tegelijkertijd bij de bal waren. André van Egmond kon niet meer doen dan de bal tegen de handen van de Noordwijk goalie te schieten. Niet veel later betekende een kopkans van Martijn Gootjes, na een voorzet van de goed spelende Bart Freke, de laatste doelpoging in de eerste helft.


Aanvoerder Dennis Groot verlaat geblesseerd het veld. Joey Zandbergen wist op
bewonderingwaardige wijze de vacante rechtsbackpositie in te vullen (foto Hans Oudwater)

In de tweede helft ging Rijnsburgse Boys verder waar het na 45 minuten gebleven was: het initiatief behouden en druk op het Noordwijk doel uitoefenen. Eerst André van Egmond en vervolgens Matijn Gootjes kregen beide al snel een mooie kans. Werkelijk subliem was het hakballetje in de lucht van Peter Freke. Na een uur spelen kwam door mistasten van Peter Messemaker een vrije trap van Peter Freke voor de voeten van Djuric Ascencion die vervolgens de bal op Dick Zwarthoed speelde. Zijn snoeiharde poeier werd echter door verdediger Michael Scholten van de doellijn gehaald. Naarmate de tweede helft vorderde gooide Noordwijk meer en meer de schroom van zich af en ontstond er een echte derbysfeer. Beide ploegen merkten dat de krachten op raakten en dat dit voor beide partijen mogelijkheden zou opleveren. Nadat Erwin Verkuylen een pass op maat had afgeleverd bij Celsiu Grant moest Jelle Bouma zijn lichaam in de strijd gooien om de doelpoging tot corner te verwerken. Even later ging de Rijnsburgse verdediger de fout in door de bal knullig in te leveren bij Joost Leonard en schoot niet veel later Tim Orlowski onbedachtzaam de bal tegen Celcius Grant op.


Djuric Ascencion werd goed vastgezet door Thomas van Duyn (foto Hans Ouwater)
 

Brayton Biekman, ingevallen voor de door Thomas van Duyn goed vastgezette Djuric Ascencion, leek een wereldgoal te gaan maken toen hij een voorzet van Dick Zwarthoed met een zweefduik wilde afronden. Helaas miste hij op een haar na de bal. Direct hierop kreeg de geheel vrijstaande Noordwijk-invaller Maik van Zanten de gelegenheid om uit te halen. Tim Orlowski bewees zijn klasse en moest met zijn hele lichaam de bal uit het doel weren. Vlak voor het einde van de wedstrijd mocht André van Egmond nog een keer uithalen na de zoveelste corner. Nu was het Peter Messemaker die de bal pareerde met zijn handen. In de blessuretijd moest Jelle Bouma weer ingrijpen toen Joost Leonard de bal gevaarlijk op het Rijnsburgse doel schoot. Juist op het moment dat de wedstrijd dus alle kanten op kon gaan floot de scheidsrechter af en konden de ploegen terugkijken op een boeide tweede helft .

Omdat de gehele top vier uit de Hoofdklasse A deze middag gelijk speelde bleef de schade voor beide ploegen beperkt. Wel wisten de nummers vijf en zes (DOTO en Quick Boys) de volle winst te pakken en passeerden beide bollenclubs. Rijnsburgse Boys is nu nog duidelijker kampioen in de gelijke spelen (nu al zeven keer) en heeft ook de vijfde streekderby in een remise afgesloten. Ook wacht Rijnsburgse Boys nog steeds op de eerste uit-overwinnig van dit seizoen. Volgens Ted Verdionkschot hoeft dit absoluut geen probleem te zijn want wanneer je de uitwedstrijden gelijk speelt en de thuiswedstrijden wint wordt je gewoon kampioen!

Volgende week wacht de laatste wedstrijd voor de winterstop: de uitwedstrijd tegen DOTO. Doordat Rijnsburgse Boys de laatste vier seizoenen met een kater de winterstop inging (achtereenvolgens werd er verloren van Kloetinge, Quick Boys, Capelle en SHO) kunnen de Uien zichzelf nu een comfortabeler start van de winterstop bezorgen door met een overwinning die negatieve serie te doorbreken en tegelijkertijd voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd in een driepunter te veranderen. De supporters zijn er klaar voor……..

Noordwijk – Rijnsburgse Boys: 0-0 (0-0)
Scheidsrechter: Van Beek
Toeschouwers: 1.200
Gele Kaart Noordwijk: Joost Leonard

Opstelling Noordwijk: Messemaker, Van Duyn, Bos, Scholten, Krolis, Moen (64: Mertens), Van der Geest, De Ridder, Verkuylen (81: Van Zanten), Leonard, Grant
                                       
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (36: Joey Zandbergen), Van der Lugt, Bart Freke, Bouma, Van Roosmalen, Peter Freke (84: Van Es), Zwarthoed,
Gootjes, Ascencion (71: Biekman), Van Egmond