Bram van Egmond

Turkiyemspor – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-1)

RBB naar tweede ronde Amstel Cup
Het goede voetbal moet nog komen
Ted Verdonkschot, trainer van Rijnsburg, was het niet eens met Kistemaker, ex-trainer van onder andere De Graafschap, Volendam en DS ’79. Verdonkschots spelers hadden wel degelijk een overtreding geconstateerd van de tegenpartij, zo was de lezing van de Rijnsburgse oefenmeester. Nadat Martijn Gootjes de bal opzij had gelegd naar de inkomende Joes Blakborn (ex-AFC), hield Verschagen Blakborn ten koste van een overtreding tegen. Scheidsrechter Makkelie, die als een potentiële betaald-voetbalarbiter wordt beschouwd, kende de zwaarst mogelijke straf toe: penalty en een rode kaart.
Faam
Dat was een onverwachte opsteker voor geelzwart, dat tot dat moment de mindere was van Turkiyemspor. De Amsterdamse zondaghoofdklasser maakte zijn faam (tweemaal achter elkaar kampioen en vorig seizoen tweede met een recordaantal punten) in de eerste helft waar. De technisch vaardige ploeg speelde op de helft van de tegenstander en was met name via de vleugels vaak rapper dan Rijnsburg. Het enige wat eraan mankeerde, waren grote kansen. En als die er kwamen, bleek de nieuwe doelman van de Boys, Arjan van Heusden, een betrouwbaar slot op de deur. Bij schoten van Kenan Durmusoglu en Hursit Meric stond de keeper op de juiste plaats.
Rijnsburg was dus de mindere, maar creëerde wel minstens even veel kansen. Na twintig minuten testte Martijn Gootjes (ex-Ter Leede) doelman Sanchez voor het eerst. Op slag van rust schoot een andere nieuweling, Djuric Ascension, een vrije trap op de lat. Daarmee zette de van Turkiyemspor (!) gekomen aanvaller bijna de kroon op zijn goede eerste helft. In blessuretijd schoot Gootjes de al gememoreerde strafschop binnen.
Nieuwelingen
Met elf tegen tien leek de tweede helft een gemakkelijker opgave te worden voor geelzwart, dat met vijf nieuwelingen in de basis startte: Arjan van Heusden, Erwin van der Lugt, Joes Blakborn, Martijn Gootjes en Djuric Ascension. Maar dat pakte anders uit.
Turkiyemspor, dat nog maar twee spelers van vorig seizoen kon opstellen, zocht vanaf de 46ste minuut opnieuw de aanval en maakte het geelzwart behoorlijk lastig. Dankzij goed combinatievoetbal zocht en vond de hoofdklasser openingen in de Rijnsburgse defensie. Imdat Ilguy, invaller Marcel Oerlemans en de snelle linkerspits Germaine Levant kregen goede mogelijkheden, maar stuitten net als in de eerste helft op Van Heusden.
Fraaie pegel
Rijnsburg beperkte zich op het veld van buurman SDW (de accommodatie van Turkiyemspor was nog niet speelklaar) tot verdedigen en kon maar moeizaam overschakelen van verdediging naar aanval. Pas na twintig minuten in de tweede helft kwam Rijnsburg tot een schot, wel meteen een fraaie pegel, van middenvelder Blakborn die de lat teisterde. Vervolgens duurde het tot de slotfase voordat geelzwart weer gevaarlijk werd. Maar bij die gelegenheden verzuimden de Boys om het af te maken.
Eerst miste Gootjes een strafschop, die gegeven werd omdat Joost Kuhlmann van achteren werd aangetikt door doelman Sanchez. Even later schoot Gootjes na een handige draaibeweging net over. En in de voorlaatste minuut stuitte invaller Danny van der Vijver op de Amsterdamse doelman na een mooie aanval via Frank Zinhagel en wederom Gootjes. De aanvaller mocht van Verdonkschot de penalty’s nemen in plaats van de specialist van vorig seizoen, Peter Freke. De trainer: ‘Het is goed voor het zelfvertrouwen als een spits zijn goaltjes meepikt. Dat kan door de strafschoppen te nemen.’
Niet tevreden
Verdonkschot, na afloop: ‘We verzuimden om in de tweede helft de man-meer-situatie uit te spelen. We hebben daar nog niet op getraind. Zover zijn we nog niet. Ik ben tevreden over hoe wij hebben verdedigd: zakelijk en degelijk. De nieuwe spelers passen goed in het systeem dat we willen gaan spelen. Ze passen bovendien goed in de groep. Maar ik ben niet tevreden over hoe we speelden bij balbezit. Maar we hebben nog een maand te gaan tot de competitie. We zijn begonnen met de basis: de verdediging. Het is net als bij het bouwen van een huis. Je begint niet met het dak: de aanval. Dat volgt later.’
Henk Hogewoning
Zaterdag 6 augustus 2005, 1e ronde Amstel Cup
Turkiyemspor – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-1)

45+1. 0-1 Martijn Gootjes (strafschop)
Opstelling RBB:
Arjan van Heusden; Dennis Groot, Erwin van der Lugt, Bartjan Onderwaater (59. Justin Stuy), Bryan Simons; Joes Blakborn, Peter Freke (85. Danny van der Vijver), Raymond Kolder; Djuric Ascension (46. Frank Zinhagel), Martijn Gootjes, Joost Kuhlmann