Henk Hogewoning

Trainer René van der Kooij tekent bij Rijnsburgse Boys 

René van der Kooij, op dit moment trainer en technisch manager bij derdedivisieclub Hercules, is vanaf seizoen 2024/2025 trainer-coach van Rijnsburgse Boys. Dinsdag hebben het bestuur van de geel-zwarten en de 53-jarige oefenmeester hun handtekening gezet onder een contract van twee jaar met een optie op een derde seizoen.

“Rijnsburg is te vergelijken met clubs in het betaalde voetbal”, zegt de oefenmeester over zijn overgang. “Het is een mooie club in een streek met veel voetbalsfeer en veel publiek. In de Bollenstreek wil je gewoon zijn. Alles is er goed geregeld. Ik volg Rijnsburg al jaren en ken ze onder andere van de oefenwedstrijden tegen Hercules.”

Manier van spelen
Van der Kooij vervolgt: “Misschien is in die duels mijn manier van spelen opgevallen, met veel beweging, intensiteit en dynamiek. Natuurlijk is winnen belangrijk, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn team iets moois laat zien en verzorgd voetbal speelt. Ik heb er ontzettend veel zin in om dat ook in Rijnsburg te laten zien.” 

“Rijnsburgse Boys betekent voor mij echt een substantiële positieverbetering”, zegt René van der Kooij. “Ik had weliswaar in december een nieuw contract bij Hercules getekend, maar met een clausule dat ik bij een positieverbetering weg kon. Dat is zeker het geval. Dit jaar staat Rijnsburgse Boys wat lager op de ranglijst, maar als je het over meerdere jaren bekijkt, is Rijnsburg een topamateurclub in de top vijf van de tweede divisie.”

Reactie club
Technisch manager Peter Cadel van Rijnsburgse Boys zegt over het aantrekken van René van der Kooij: “We zochten een ervaren trainer die werkzaam is op divisieniveau. Dat was ook wat we terugkregen van de spelers, die we uiteraard om hun mening hebben gevraagd. Meteen bij het eerste gesprek was het gevoel goed.”

Snel daarna was het rond. Peter Cadel: “Het klikte meteen. We zijn er daarom van overtuigd dat we met René een goede keus hebben gemaakt. Vandaar ook dat we een tweejarig contract hebben afgesloten plus een optie. Dat geeft hem en ons de tijd om verder te bouwen aan het team en waar nodig door te selecteren. We wensen René daarbij veel succes.”

Trainersloopbaan
René van der Kooij is bezig aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer bij het Utrechtse Hercules, dat in de derde divisie uitkomt. De afgelopen seizoenen was hij met zijn ploeg dichtbij promotie naar de tweede divisie. Twee jaar geleden strandde Hercules in het zicht van de haven op de laatste wedstrijddag in de reguliere competitie, vorig seizoen was de halve finale van de nacompetitie om promotie het eindstation. GVVV was toen te sterk. Een ronde eerder maakte Hercules indruk met een 6-0 en een 5-0 winst op IJsselmeervogels.

Dit seizoen maakte Hercules furore in het KNVB-bekertoernooi, waarin de ploeg van Van der Kooij te sterk was voor Ajax (met 3-2) en daardoor de achtste finales haalde. Ook SC Cambuur had het heel lastig en maakte de beslissende 4-3 pas in de laatste minuut van de verlenging. Het zorgde ervoor dat de oefenmeesters en zijn spelers bekende Nederlanders werden en veelgevraagd in talkshows op tv.

Diverse functies bij Hercules
Behalve trainer was Van der Kooij ook hoofd jeugdopleidingen bij Hercules (van 2011 tot 2016). Sinds 2016 is hij er technisch manager. In die periode heeft hij de jeugdopleiding op poten gezet, met als mooie mijlpaal een nominatie voor de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding. De jeugd speelt op hoog niveau en veel jeugdspelers zijn de afgelopen jaren doorgestroomd naar het eerste elftal.

Voordat Van der Kooij hoofdtrainer werd bij Hercules was hij trainer bij tweedeklasser SO Soest (één seizoen) en tweedeklasser SCH ’44 in Harmelen (vier seizoenen). Vier jaar geleden haalde hij zijn UEFA-A-diploma.

Voetballoopbaan
Zijn voetballoopbaan op seniorenniveau bleef als gevolg van een heupblessure beperkt tot twee seizoenen bij de A-selectie van Excelsior Maassluis onder de toenmalige trainer Eric Gudde. Van der Kooij woont in Maasland en is behalve trainer ook docent bij de KNVB en adviseert clubs over hun technisch beleid.