outhands

Terugblik Roda JC – Rijnsburgse Boys (12 nov. 1983)

Een terugblik op de bekerwedstrijd Roda JC – Rijnsburgse Boys van 12 november 1983

In de rubriek ‘de historische wedstrijd’ blikken we terug op een wedstrijd uit het verleden van Rijnsburgse Boys. Met het oog op de komende bekerwedstrijd van woensdag 21 september tegen Roda JC grijpen we terug op de bekerwedstrijd Roda JC – Rijnsburgse Boys van 12 november 1983. Op die datum speelde Rijnsburgse Boys één van de gedenkwaardigste wedstrijden uit de 75-jarige geschiedenis van de club.

André Hazes
Rijnsburgse Boys had zich geplaatst voor het landelijke bekertoernooi in het seizoen 1983-1984 door een derde plaats in de eerste klasse A (toen het hoogste niveau van het zaterdagvoetbal) in het seizoen 1982-1983. Op 8 oktober 1983 had Rijnsburgse Boys voor een daverende bekerstunt gezorgd door in de eerste ronde eredivisionist Willem II in Rijnsburg met 3-1 te verslaan. De loting voor de tweede ronde, verricht door volkszanger André Hazes, koppelde de Rijnsburgers aan een uitwedstrijd tegen eredivisionist Roda JC.

Supportersschare
Na de stunt tegen Willem II en de goede prestaties van Rijnsburgse Boys in de competitie is de belangstelling voor de uitwedstrijd naar het verre Kerkrade groot in Rijnsburg. In clubblad ‘De Treffer’ van 31 oktober 1983 staat het volgende te lezen: ‘Het gaat goed, heel goed met de belangstelling voor de supportersreis naar Kerkrade. Van allerwege worden initiatieven ontwikkeld. De aanmeldingen voor de door de supportersvereniging georganiseerde busreis stromen binnen en ook de verkoop van toegangsbewijzen aan privé-rijders loopt goed. Ook buiten de officiële lijnen om worden hier en daar reizen naar Limburg in groter verband opgezet. Zo hoorden we van een aantal Rijnsburgse families, die tezamen met gehuurde bussen of busjes naar Roda JC gaan. Wie met de georganiseerde busreis mee gaat bestaat 35 gulden voor de busrit, een goede zitplaats en nog broodjes en koffie voor onderweg’.

Onvergetelijk
De reis naar Kerkrade wordt een onvergetelijke happening. In tegenstelling tot de wedstrijd van aankomende woensdag vindt de wedstrijd in 1983 op een zaterdagavond plaats. Ruim 1000 Rijnsburgse Boys-supporters bevolken stadion Kaalheide (de toenmalige thuishaven van Roda JC) en zorgen voor een grootse sfeer op de verwarmde hoofdtribune. Op het veld geeft Rijnsburgse Boys een wervelende show weg. Het elftal toont zonder uitzondering een bewonderingswaardige inzet en speelt op een niveau, dat de Limburgse profs van de ene in de andere verbazing doet rollen. Hoewel Roda JC over het geheel iets meer aan de bal is en in een hoger tempo speelt is het spel van de Rijnsburgers directer en gevaarlijker. In de eerste helft moet Roda-doelman Smits zich laten vervangen na een botsing met Huug Aandewiel. Reserve-doelman Dacier komt goed weg als hij een schot van Arie van Dijk niet goed verwerkt. De bal raakt de paal, tot teleurstelling van alles wat Rijnsburg is. De verdiende voorsprong voor Rijnsburgse Boys blijft uit en met 0-0 breekt de rust aan.

Voorbeeldig
Na rust is de eerste kans weer voor de Rijnsburgers, en wat voor kans! Twee minuten na rust verschijnt Huug Aandewiel vogelvrij voor het Roda-doel. De spelbepaler mist de uitgelezen mogelijkheid door de bal over het doel te lepelen. Niet veel later komt Roda JC op een 1-0 voorsprong. Martin van Geel (de huidige technisch directeur van Ajax) kopt in de 51ste minuut raak na een foutje van Rijnsburg-doelman Cees Star. De Rijnsburgse aanhang blijft vierkant achter de ploeg staan en moedigt de spelers hartstochtelijk aan. In het Limburgs Dagblad wordt het volgende over de Rijnsburgse supporters geschreven: ‘De Rijnsburgse aanhang, die zich voor het duel met de nodige potten bier al in stemming had gebracht, zorgde op de tribunes voor een cupsfeertje, maar gedroeg zich verder voorbeeldig. Elke club in Nederland mag zich een dergelijke aanhang wensen’. Rijnsburgse Boys geeft zich na het doelpunt niet gewonnen. De ploeg van trainer Arie Lagendijk blijft het spel dicteren en blijft het de profs zeer lastig maken. Pas bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter De Wit geven de amateurs zich definitief gewonnen. Hoe anders was het gelopen als spits Rob Gillissen een levensgrote kans vlak voor tijd had weten te benutten?

De teleurstelling over de onverdiende nederlaag is dan ook groot bij spelers, trainersstaf, bestuur en supporters, maar al gauw beseft iedereen dat Rijnsburgse Boys in Kerkrade een historische dag in de clubgeschiedenis heeft beleeft. De saamhorigheid is groot in het Rijnsburgse kamp. Roda JC-trainer Hans Eijkenbroek is na afloop zeer opgelucht: ‘Wat ben ik blij dat dit er opzit en dat we het hebben overleefd’.

Dominee
De Rijnsburgse supportersvereniging laat de Rijnsburgse volksverhuizing fantastisch verlopen. De heen- en terugreis in de bussen verloopt voorbeeldig en zonder enige wanklank. Dominee en Rijnsburgse Boys-supporter A.J. Damsma schrijft het volgende stukje over de gedenkwaardige dag in clubblad De Treffer:  ‘Het zal niet vaak voorkomen, dat een predikant een stukje schrijft voor De Treffer, gewend als hij is stukjes in de Kerkbode te schrijven. Het wordt dan ook geen preek, alleen maar even zeggen wat een geweldige dag ik zaterdag j.l. heb gehad. Onderweg hebben we liederen geleerd, welke je tevergeefs in het Liedboek der Kerken zult aantreffen, maar ze gingen er in als koek en dat deed ook de koffie te Heeze of was het Hijse? We werden in de gelegenheid te Heeze verrast door iets wat het midden hield tussen een draaiorgel en een volledig orkest als ook op de binnenkomst van nog een busvol zingende supporters: “We gaan naar Roda toe……en Roda is al moe”. Ondanks de lange busrit voelde je: deze dag kan niet meer stuk…..’

Statistieken 12 november 1983
Roda JC –Rijnsburgse Boys: 1-0 (0-0)
51. 1-0 Martin van Geel

Scheidsrechter: De Wit
Geel: Hanssen van Roda JC

Aantal toeschouwers: 2.200 (waarvan ruim eenderde deel Rijnsburgse Boys-supporters)

Opstelling Roda JC:
Smits (Dacier); Hanssen, Degens, Calderwood, Zuidersma; Van de Ven, Marijnissen, Van Geel; Eriksen, Guthrie, Hofman

Opstelling Rijnsburgse Boys:
Cees Star; Martin Toet, Wim Driebergen, Jack Manuputty, Johan de Kroon; Jan Hogewoning, Toon Houtekamer, Huug Aandewiel, Arie van Dijk; Rob Gillissen, Marcel van der Blom (Ton Arroyo)