Piet Hemminga

Terugblik Ajax – Aalborg BK

De landskampioenen van Nederland en Denemarken bezorgen de toeschouwers op de Rijnsburgse Middelmors een aangenaam voetbalmiddagje. Op een zonovergoten gemeentelijk sportpark eindigde een onderhoudende wedstrijd tussen Ajax en Aalborg BK in een remise: 2-2. Trainer Frank de Boer was na afloop tevreden, temeer daar de tegenstander al verder was in de voorbereiding. De Deense competitie begint dan ook volgende week al, voor Ajax staat de eerste serieuze wedstrijd over drie weken op het programma.
Drukker dan op een reguliere Topklasse-speeldag was het zeker – en ook de kleurstelling was anders dan normaal. Weinig geel/zwart deze keer, rood en wit overheerste langs het veld. En in het veld bij de warming-up al de nodige knuffels. De roots van Ajacied Lucas Andersen liggen bij Aalborg en ook Lasse Schöne is geen onbekende bij de Deense gasten. Maar niet alleen op het veld gaat het er gezellig aan toe. Ook op de tribune en in de catacomben wemelt het van de bekende gezichten. Adrie Koster, Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Jaap Stam en Marc Overmars, voetballers die deels het historisch gezicht van het Nederland voetbal vormen. Gezichten die als gasten in een Studio Brasil of VI Oranje niet zouden misstaan.
Het leven van een voetbalprof is soms aan veranderingen onderhevig. Jasper Cillessen speelt vanavond in Brasilia op het WK, zijn collega Kenneth Vermeer staat voorlopig onder de lat in Ajax 1 in Rijnsburg – het had ook omgekeerd kunnen zijn. Ajax speelt gezien dat WK uiteraard nog niet op volle oorlogssterkte. Maar mist bijvoorbeeld ook Ricardo van Rhijn wiens plaats nu overgenomen wordt door Ruben Ligeon. Die eist met name veel aanvallende aandacht op de rechterflank op. Maar is niet als rechtsachter ter plaatse wanneer Thomas Enevoldsen de openingstreffer laat aantekenen. Terwijl even daarvoor Lasse Schöne de kwaliteit van de Rijnsburgse doellat heeft getest. Aan de linkerkant is Rocardo Kishna een prettig verschijning met wisselende acties en een sterkte voorzet. Zonder dat het doeltreffend is. Dat is Lasse Schöne vlak voor rust wel als hij mag aanleggen voor een vrije trap. Die met een fraaie krul in de linkerbovenhoek van het doel verdwijnt.
Ajax mag ook in de tweede helft aanvallen tot aan het Deense strafschopgebied. Terwijl Kenneth Vermeer een paar mogelijkheden naast zijn doel kijkt. Het aantal kansjes aan beide kanten loopt langzamerhand op. Zeker als de basisspelers het veld ruimen en de wisselspelers van de ochtendwedstrijd in Zeist (tegen Hönnepel; 6-0) het laatste halfuur vol maken. Met nog een kwartier te spelen verlengt Danny Bakker een voorzet met het hoofd zodat de bal in het linker benedenhoekje verdwijnt. Geklungel in de verdediging leidt de gelijkmaker vlak voor tijd in. Scheidsrechter Wiedemeijer – zonder scheerschuim op zak – wees onverbiddelijk naar de stip zodat Niclas Helenius de eindstand op 2-2 kon bepalen.
Frank de Boer gaf na afloop aan veel goede dingen te hebben gezien. Met name de voorzetten en de gemaakte keuzes stemden hem tot tevredenheid. Ook keek hij tevreden terug op de verrichte arbeid. De meeste spelers kwamen tot een afgelegde afstand van ruim negen kilometer in een uur speeltijd. En ook Frank de Boer ontkwam er niet aan – als speler op het WK van 1998: “Ja, heel eerlijk, die wedstrijd kon me toen gestolen worden. Ik was blij dat het allemaal afgelopen was. Maar het zou mooi zal als Nederland vanavond toch die derde plaats kan pakken. Want die derde plek blijft na afloop een beter gevoel geven. “
Rijnsburgse Boys zal terugkijken op een prima middag waarin ook organisatorisch alles op rolletjes verliep. Wederom een fraaie voetbalmiddag in Rijnsburg die volgende week tijdens het FIFPro-toernooi een vervolg krijgt.