Terechte puntendeling na wedstrijd met twee gezichten

De bespiegelingen vooraf waren helder. DOTO is bezig aan een vierluik tegen vier bollenstreekclubs. Na het verlies in en tegen Fc Lisse en Katwijk stond DOTO halverwege die serie nog met lege handen. Met de derde uitwedstrijd naar de bollenstreek binnen vier weken in het vooruitzicht (Ter Leede is volgende week de gastheer) was het zaak om in de thuiswedstrijd tegen de Rijnsburgers te winnen om zo nog iets van het seizoen te kunnen maken. DOTO moet, in vergelijking met het fraai verlopen vorige seizoen, bouwen aan een nieuw team. Het vertrek van onder andere spelmaker Giovanni Franken, de veel scorende Benjamin Martha en de sterke Nixon Dias werd opgevuld met jongens die in het betaalde voetbal hun geluk hadden beproefd. Trainer Jasper de Muijnck is er echter nog niet helemaal uit en komt wekelijks met een andere basisopstelling. In de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys verschenen zes nieuw gecontracteerde spelers in het veld en was de ploeg, in vergelijking met de verloren wedstrijd tegen Katwijk, op twee plaatsen gewijzigd.

Rijnsburgse Boys was in vergelijking met de laatste wedstrijd tegen ASWH op één plaats gewijzigd. Bart Freke moest wegens een hamstringblessure aan de kant blijven. Zijn plek werd ingenomen door Tim van Breukelen die voor het eerst een competitiewedstrijd in de basiself van Rijnsburgse Boys startte. Joost Kuhlmann en Frank Zinhagel zaten vorige week nog geblesseerd op de tribune maar trainden deze week weer met de groep mee en zaten nu als wissels op de bank. Net als vorige week werden hun plaatsen in de voorhoede ingenomen door Martijn Gootjes en Brayton Biekman.

DOTO won de toss en koos er voor om de eerste helft met de (stevige) wind mee te spelen. In tegenstelling tot de uitwedstrijd tegen DOTO van vorig jaar (Rijnsburgse Boys begon toen pas ver in de tweede helft te voetballen) begonnen de Rijnsburgers nu wel fel. In de eerste minuut wist Brayton Biekman zich los te maken van Sebastiaan Pot en de bal terug te leggen op Duric Ascension die tegen een muur van DOTO-spelers aanschoot. Twee minuten later kon Brayton Biekman zelf voor een schot aanleggen na een schitterende steekpass van Danny van de Vijver. DOTO kreeg zijn eerste kans na vijf minuten. Na een misser van Dennis Groot wist Miquel Lopes Silva de bal van links voor te trekken maar er stond geen DOTO voet in de lijn van zijn voorzet om de bal achter Tim Orlowski te werken. Nog geen twee minuten later werd een (buitenspel) schot van Martijn Gootjes geblokkeerd waarbij de keeper licht geblesseerd raakte. Na een kwartier deed de sterk spelende Danny van de Vijver een poging om de score te openen. Krap vijf minuten later stond hij aan de basis van een mooie aanval. Een pass van hem op Brayton Biekman werd door de donkere spits prachtig voorgegeven aan Martijn Gootjes die zijn voet tegen de bal kon zetten en de bal net naast zag gaan. Binnen de minuut kon Martijn Gootjes het alsnog proberen toen hij weer een kans kreeg maar ook nu bleef zijn inspanning zonder resultaat. DOTO verscheen ook regelmatig rond de zestien en probeerde met schoten de score te openen. De eerste drie corners van de wedstrijd waren ook voor DOTO.  In de ploeg uit Pernis slopen echter de irritaties over de verschillende vrije trappen die in Rijnsburgs voordeel werden gegeven. Na 33 minuten was het uiteindelijk wel raak. Duric Ascension, die juist ruim vijf minuten eerder met Brayton Biekman van positie had gewisseld, gaf van links voor. Brayton Biekman wist, ondanks dat hij zwaar gehinderd werd, van dicht bij de 0-1 in de touwen te knallen. DOTO probeerde via Miquel Lopes Silva iets te terug te doen maar zijn omhaal ging naast. Vijf minuten voor de rust was het echter weer Rijnsburgse Boys dat van zich liet spreken. Uit de derde Rijnsburgse corner, die genomen werd door Duric Ascension, verzuimde doelman Jacob van den Belt, na missers van zijn verdediging, de bal naar opzij te slaan. Brayton Biekman stond weer op de juiste plek en kon van dicht bij de 0-2 binnen schieten. Scheidsrechter van der Perk, die de gehele eerste helft de kaarten op zak had weten te houden, sloeg in de blessuretijd toe. Eerst kreeg Sebastiaan Pot geel na een overtreding op Brayton Biekman. Vervolgens kreeg, geheel onnodig, Duric Ascension geel omdat hij met de bal stond te goochelen nadat er al gefloten was voor een overtreding in het voordeel van DOTO. In de rust was de samenvatting van de eerste helft snel gemaakt: door het goede Rijnsburgse positiespel en de bewegelijkheid van de Rijnsburgse spitsen, die zich als echte plaaggeesten voor de DOTO defensie ontpopten, was DOTO op een terechte 0-2 achterstand gespeeld.

Brayton Biekman scoort beide doelpunten (foto: Hans Oudwater)

In de tweede helft leek Rijnsburgse Boys op de zelfde voet door te gaan. Een zich knap vrij spelende Brayton Biekman speelde in de eerste minuut de bal naar Peter Freke die de bal voor wist te geven aan Martijn Gootjes die echter naast schoot. Hierna kantelde de wedstrijd. DOTO leek getergd uit de kleedkamer te voorschijn zijn te komen. DOTO begon een uiterst sterke partij voetbal op de mat te leggen. Naarmate de tijd verstreek werd de druk op het doel van Tim Orlowski steeds groter. In de 55e minuut kreeg aanvoerder Harvey Wijngaarde op nog geen twee meter voor het doel de kans om de bal in de touwen te schieten. Tot verbazing van iedereen schoot hij echter naast. Misschien speelde bij hem in zijn achterhoofd mee dat DOTO nog op zoek is naar een toffe tune die na een thuisdoelpunt van DOTO gedraaid zal worden. Aangezien het aanbod van door de supporters aangedragen tunes nog te mager was, is de verkiezing ervan uitgesteld tot volgende week. Deze middag zouden DOTO doelpunten dus nog ‘droog’ aangekondigd worden…..  In de 58e minuut moest dat uiteindelijk dan ook gebeuren. De druk op het Rijnsburgse doel bleef zo groot dat, na niet goed wegwerken van de bal, Alexander van Dommelen (dit seizoen samen met zijn broer Michael overgekomen van FC Dordrecht) de aansluitingstreffer kon maken: 1-2. Of het nu onderschatting of gemakzucht was, Rijnsburgse Boys kwam, ondanks deze waarschuwing, niet meer in de wedstrijd.

Nadat aanvoeder Harvey Wijngaarde in de eerste helft al geel had gekregen voor protesteren, ontsnapte hij aan een tweede geel kaart voor hetzelfde vergrijp in de tweede helft. Nu was er alleen een vrije trap in het voordeel van Rijnsburgse Boys. De coulante houding van de scheidsrechter was echter van korte duur. Een minuut later namelijk deelde de aanvoerder van DOTO een doodschop uit op de rechtervoet van Raymond Kolder. De tweede gele kaart voor van Harvey Wijngaarde was volkomen terecht en zodoende kon hij 20 minuten voor tijd gaan douchen.

Joost Kuhlman, hersteld van een blessure valt een kwartier voor tijd in (foto: Hans Oudwater)

Kort hierop gaf Frank Zinhagel, al eerder in het veld gekomen voor Duric Ascension, zijn visitekaartje af met een prachtige bal die echter van de lijn werd gehaald. Een kwartier voor tijd mocht Joost Kuhlmann, na afwezigheid in de voorgaande twee competitiewedstrijden, het veld in ten koste van Martijn Gootjes. De bedoeling was om de bal meer vast te houden in de Rijnsburgse voorste linie want ondanks de man meer situatie bleef DOTO veelvuldig de aanval zoeken. Op een bewonderingwaardige manier verschenen de mannen van Jasper de Muijnck nog steeds gevaarlijk voor het Rijnsburgse doel. Negen minuten voor tijd kwam dan ook niet onverwacht, en ook zeker verdiend, de 2-2 op het scorebord. Invaller Brian Leons was koud 30 seconde in het veld en zijn eerste balcontact in het Rijnsburgse doelgebied resulteerde in de gelijkmaker.

Na de 2-2 probeerde Rijnsburgse Boys nog wel door te drukken maar verder dan een schot van Raymond Kolder, dat ruim over ging, en een mislukte kopkans van Brayton Biekman kwamen de mannen van Ted Verdonkschot niet. Het was juist DOTO dat de beste kan
sen had op de overwinning. De mooiste kans was voor Miquel Lopes Silva die voor open doel naast kopte.

Na drie minuten blessuretijd werd de wedstrijd afgefloten. DOTO was op basis van vechtlust verdiend langs zij gekomen. Rijnsburgse Boys kan zich verwijten dat zij het zo ver heeft laten komen. De ploeg beschikt gewoon over teveel klasse om een 0-2 voorsprong zomaar uit handen te geven, zeker wanneer de laatste 20 minuten (met de wind mee) tegen 10 man wordt gespeeld.

Rijnsburgse Boys heeft echter wel een record te pakken. Al 20 competitiewedstrijden op rij (inclusief vier wedstrijden om de zaterdagtitel) zijn de Boys ongeslagen. Hierbij komen ook nog negen bekerwedstrijden die in deze periode zijn gewonnen! Het vorige record op rij ongeslagen zijn in competitieverband in de hoogste klasse van het amateurvoetbal dateert uit het kampioensjaar 1983-1984. Toen werden er 18 wedstrijden op rij niet verloren.

Volgende week kan Rijnsburgse Boys vol aan de bak tegen runner-up Katwijk. Katwijk is na twee gewonnen competitiewedstrijden op de derde plaats terecht gekomen. Met de overwinning op Fc Lisse hebben zij niet alleen zichzelf maar ook Rijnsburgse Boys een goede dienst bewezen dat namelijk nu ongedeeld koploper is geworden. De selectie van Rijnsburgse Boys kan deze zaterdag haar jarige trainer een leuke verjaardag bezorgen door, na twee gelijke spelen, weer met drie punten van het veld te stappen! Dat Ted dan op zijn verjaardagsfeestje met nog steeds niet geknipte haren zit zal voor hem absoluut geen punt zijn….

Scoreverloop
31. Brayton Biekman 0-1, 38. Brayton Biekman 0-2, 58. Alexander van Dommelen 1-2, 81. Brian Leon 2-2