IJsbrand van Tilburg

TEC – Rijnsburgse Boys: 1-3 (0-1) – VERSLAG

Rijnsburgse overwinningstrein is niet te stoppen   

Met op de achtergrond passerende treinen op de Betuwelijn kon Pieter Mulders op het voetbalveld zijn eigen sneltrein aanschouwen. De trainer ziet het namelijk als zijn taak om alle spelers te triggeren mee te gaan in de beruchte trein. ‘We moeten zorgen dat we gas gaan geven en een sneltrein worden’ is één van zijn bekende uitspraken. En die geelzwarte trein dendert, hoewel er in de eerste helft piepende remmen hoorbaar waren, onverdroten voort. Station Tiel werd geen stopplaats: de plaatselijke trots TEC werd met 1-3 verslagen. Met de vierde achtereenvolgende overwinning, tevens de zevende in de laatste acht wedstrijden, lijken de Uien inmiddels de te kloppen ploeg. En waar de trein eindigt? Omdat koploper Katwijk opnieuw verloor en nummer twee GVVV in blessuretijd met een gelijkspel genoegen moest nemen, komt de top drie uit de tweede divisie in ieder geval dichter bij elkaar te staan.              

Foto: Hans Heemskerk


Stemming
Uitgelaten en ontspannen. Zo kon de stemming onder de meegereisde Rijnsburgse supporters op sportpark De Lok wel omschreven worden. De hele (Katwijk) en halve (GVVV) misstappen waren via de autoradio tot hen doorgedrongen. Daarnaast hadden de enthousiaste HKR’ers een heuse sinterklaas en twee zwarte pieten meegenomen. Toeschouwers werden niet alleen op snoepgoed maar ook op heel wat hilariteit getrakteerd. Het leek wel alsof de duidelijke aanwezigheid van de Rijnsburgers de spelers van Pieter Mulders vanaf de aftrap inspireerden. De fel startende Uien bestookten direct het doel van Sebastiaan van der Sman. Binnen de minuut tikte hij een schot van Jeffrey Jongeneelen tot corner waaruit eerst Roderick Gielisse en vervolgens Hidde Prijs ook tot een doelpoging kwamen. Drie minuten later was het de beurt aan TEC om het Rijnsburgse doel onder vuur te nemen middels een dubbele corner. Direct een mooie vuurdoop voor Virgil Deen die de afwezige Richard van Nieuwkoop verving. De kersverse en trotse vader van dochter Emily Alida had de technische staf laten weten nog even vrijaf te nemen. En dat was hem meer dan gegund.      

Foto: Hans Heemskerk


Virgil Deen
De eerste grote test van Virgil Deen vond na ruim een kwartier plaats. Na een vrije trap voor Rijnsburgse Boys, waaruit geen gevaar ontstond, was dat wel het geval met de snelle tegenstoot van TEC. Serhat KoÇ kreeg echter de bal niet goed onder controle waarna Wimilio Vink wel gericht kon schieten. De debuterende Rijnsburgse doelman stond prima op zijn post. Een kwartier later was het opnieuw de doelman die Rijnsburgse Boys voor een achterstand behoedde. Na een snelle uitbraak van TEC kwam Serhat KoÇ oog in oog te staan met de doelman. Het lange lichaam van Virgil Deen voorkwam een Tielse openingstreffer. Zijn twee momenten van ingrijpen vonden plaats in een lange fase van Rijnsburgse Boys waarin het niet best speelde. ‘We waren in balbezit super slecht’ aldus Pieter Mulders. ‘We verloren veel te snel de bal, we waren gewoon veel te slordig’. Het zat Rijnsburgse Boys dus even niet mee. Dit werd dan ook fraai gedemonstreerd met de enige gele kaart die het deze avond kreeg. Jeffrey Jongeneelen had een flinke duw gekregen, viel op de grond en pakte direct de bal op, in de veronderstelling dat scheidsrechter Bijl een vrije trap zou toekennen. Fluiten deed hij inderdaad: niet voor een overtreding maar wegens hands.                

Foto: Hans Heemskerk


Giovialli Serbony
Na de eerste Rijnsburgse corner in de eerste minuut kwamen de volgende twee corners pas in de slotfase. Het leverde geen kansen op zodat het leek alsof met de brilstand de thee genuttigd zou gaan worden. Maar daar voelde Jordy Strooker niet veel voor. Opzettend tot de achterlijn volgde er een voorzet waar Giovialli Serbony wel raad mee wist: 0-1. Na zes wedstrijden niet in de basis te hebben gestaan, vierde de vervanger van de aan zijn enkel geblesseerde Donny van Oijen, zijn eerste competitiedoelpunt van dit seizoen met de fanatieke HKR’ers. De officiële speeltijd was op dat moment net een paar seconden verstreken en omdat er geen blessuretijd was, brak direct de rust aan. Een beter moment om op voorsprong te komen bestond niet. Pieter Mulders gebruikte de rust om zijn spelers duidelijk te maken dat het in de tweede helft beter moest. ‘Het is dan ook prettig om te constateren dat er direct meer schwung in het elftal zat’. Het vizier stond vanaf de aftrap in ieder geval naar voren gericht. Na zeven minuten werd dat beloond met een tweede treffer. De ijverige Wesley Goeman benutte de vrijheid aan de rechterkant en stoomde naar voren. Zijn rush werd afgesloten met een voorzet op maat op Giovialli Serbony die uiterst beheerst de 0-2 in de touwen schoot.  

Foto: Hans Heemskerk


Corners
Het pover spelende TEC moest nu echt uit haar schulp kruipen. Met maar liefst zes corners in een tijdsbestek van zes minuten werd wel duidelijk dat de gastheren het echt van deze standaardsituatie moesten hebben. De enige corner die gevaar opleverde was de tweede. Wimilio Vink, de topscorer van TEC, produceerde een gevaarlijk afstandsschot van twintig meter. Virgil Deen leek opnieuw boven zichzelf uit te stijgen en tikte de bal schitterend naast het doel. Na alle Tielse corners was het tijd voor een Rijnsburgse vrije trap. Wesley Goeman plaatste deze perfect in de voeten van Giovialli Serbony. Het had zowel zijn als Rijnsburgs derde treffer moeten zijn. De bal ging echter naast. Commotie ontstond niet veel later toen Jeffrey Jongeneelen zijn schot geblokt zag worden. Maar was daar niet een Tiels hand bij betrokken? De scheidsrechter kende echter geen penalty maar een corner toe. Gevaar leverde deze niet op; de daaropvolgende wel met een snoeiharde uithaal van Roderick Gielisse die toch aardig richting het doel was.                               

Foto: Hans Heemskerk


Eindstand
Net als in de eerste helft moest TEC ook in de tweede helft het meeste gevaar via de hoekschoppen zien te stichten. De Rijnsburgse verdediging stond echter gewoon goed en pareerde elk gevaar. Maar toch, af en toe een slippertje welke gelukkig niet afgestraft werd. Vrij wel uit het niets, iedereen zat rustig op de bank, zowel de supporters als Pieter Mulders, viel vlak voor het einde de aansluitingstreffer. Nadat Virgil Deen een inzet van Serhat KoÇ nog tegen de paal had getikt was de terugrollende bal een eenvoudige prooi voor Robbie Holder. Een slotoffensief van TEC zat er echter niet meer in. Sterker nog: het slotakkoord was voor Wesley Goeman die in de derde minuut van de blessuretijd, via een benutte vrije trap, de eindstand op 1-3 bepaalde. Dezelfde eindstand dus als in de KNVB bekerwedstrijd tegen TEC in augustus, maar daar was toen een verlenging voor nodig.          

Hans Heemskerk


Debuut
De speler die als laatste de kleedkamer verliet was debutant Virgil Deen. ‘Ik vond het een fantastisch debuut. Ik had wel gezonde spanning. De trainer heeft kunnen zien wat ik werkelijk in huis heb. De reddingen waren lekker om mezelf in de wedstrijd te spelen. Je moet er altijd staan en de ballen goed pakken. De tegentreffer was zuur, in eerste instantie tikte ik de bal nog tegen de paal. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we deze wedstrijd uit handen zouden gaan geven. Als team gingen we voor elkaar door het vuur. Hoe het nu verder gaat? Ik hou er altijd rekening mee dat ik zou kunnen spelen. Kom ik erin, dan moet ik scherp zijn. Het was geweldig om met de vele supporters die waren meegereisd de overwinning te vieren; heel anders dan wanneer je op de bank zit.’       
TEC – Rijnsburgse Boys: 1-3 (0-1)
45 + 1: Giovialli Serbony: 0-1
53: Giovialli Serbony: 0-2
87: Robbie Holder: 1-2
90 + 2: Wesley Goeman: 1-3
Scheidsrechter: E.R. Bijl
Toeschouwers: 450
Gele kaart TEC: Bart van Westerlaken
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Jeffrey Jongeneelen                                                                                                          
Opstelling TEC: Sebastiaan van der Sman, Daan Disveld, Bart van Westerlaken, Vincent van Beek (79: Kurtley de Windt), Serhat KoÇ, Obi Onyeike, Robbie Holder, Matthijs van Gessel, Wimilio Vink, Kemy Agustien en Randel Shakison
Opstelling Rijnsburgse Boys: Virgil Deen, Jordy Strooker, Masies Artien, Hidde Prijs, Roderick Gielisse, Carlos Opoku, Wesley Goeman, Joël Tillema, Maikey Parami,  Giovialli Serbony (84: Max Hudepohl) en Jeffrey Jongeneelen