Bram van Egmond

Team van de Week: Uitjes

Iedere week gaat fotograaf Jan Jungerius langs bij een wedstrijd op Sportpark Middelmors om een prachtige fotoserie te maken. Deze keer waren de Uitjes aan de beurt. Cees de Leeuw schreef het verslag.

Het belangrijkste van voetbal:

Als fervent Ajax supporter zijn het moeilijke tijden. Het draait niet, het loopt niet, veel gezeur en gemopper. Wat is de oplossing? Ook met Rijnsburgse Boys 2 waar ik begeleider/trainer van ben liep het vorige week niet. Een goede 2-0 voorsprong werd verprutst en als een kaartenhuis stortte het team in elkaar met een 2-6 nederlaag als gevolg. Ook daar veel gemopper en gescheld op elkaar. En als trainer is het ook hier moeilijk/lastig om de oplossing te vinden.

Maar dan is het weer zaterdag, en mag je de Uitjes van Rijnsburgse Boys trainen. Kinderen van onder de 6 jaar oud die voor het eerst in aanraking komen met de voetbalsport. Om kwart over 8 ’s morgens begin ik met de veldjes uit te zetten en de spullen klaar te zetten. Ik krijg dan al hulp van Loghan, een 4 jarig jochie, zoon van een andere trainer van Rijnsburg die ook vroeg op de Middelmors moest zijn en Loghan vast meenam. Vrolijk babbelend en vragen stellend probeert hij me op zijn manier te helpen. Van enig gemopper, gezeur of wat dan ook is geen sprake: We gaan namelijk weer voetballen! Even later druppelen de overige Uitjes binnen. En ook hier geen sprake van enig negatief geluid. Ik spreek met ouders die met hun zoon voor het eerst aanwezig zijn. Althans, de ouders en ik praten, het ventje heeft Loghan gespot die bij hem in de klas zit en samen zijn ze alweer met een bal bezig.

Om 9 uur start de training en zijn er ongeveer 30 kinderen aanwezig. Het zonnetje schijnt, iedereen heeft een bal aan zijn voeten en onder leiding van een aantal enthousiaste trainers word er in groepjes van ongeveer 8 tot 10 kinderen getraind. Wat heb je nog meer nodig? Het enthousiasme spat er van af, er word gelachen, er word  gejuicht als er gescoord wordt  alsof ze het beslissende doelpunt in Champions league hebben gemaakt. Tientallen ouders/grootouders staan langs de kant in het warme najaarszonnetje te genieten.

Van enig voetbaltechnisch niveau is uiteraard nog geen sprake, dat kan je op die leeftijd nog niet verwachten. Maar wat er op bijna elk kindergezichtje is te zien is een grote glimlach. En dan denk ik aan de volwassen voetballers die ik volg of train/begeleid. Waarom staan ze op de velden? Om met elkaar plezier te hebben, toch? En om met elkaar, op welk niveau dan ook een wedstrijd naar je hand te zetten en zo hoog mogelijk te eindigen in de competitie. Want plezier in je sport is de basis van alles. Ik wil iedere trainer die veel gemopper en negativiteit in zijn team ervaart uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen naar de trainingen van deze leeftijdscategorie. Ik krijg er in ieder geval enorm veel energie van. En een ieder die meent dat ik uit mijn nek zwam nodig ik uit om de geweldige foto’s die Jan Jungerius heeft geschoten van deze prachtige zaterdagmorgen te bekijken. Ik denk dat iedereen hier een glimlach op zijn gezicht van krijgt.

Cees de Leeuw
Coördinator JO6/Uitjes RBB