Bram van Egmond

Team van de week: de jo13-2

Iedere week gaat fotograaf Jan Jungerius langs bij een wedstrijd op Middelmors. Deze keer was de JO13-2 aan de beurt. Nico Glasbergen schreef het verslag.

Wat is het toch leuk om een jeugdteam in het zonnetje te mogen zetten. Deze week is een team aan de beurt dat tot nu toe uitstekende prestaties heeft geleverd. Rijnsburgse Boys jo13-2 werd namelijk eerste in hun competitie, een poule waarin ze alleen uit of thuis (dus niet allebei) tegen zeven andere teams speelden. Er zijn er momenteel zeven gespeeld en de stand is duidelijk. Als je als team 19 punten uit 7 wedstrijden haalt en 42 keer scoort en er maar 8 tegen krijgt, dan ben je afgetekend eerste. En dus kampioen. Eigenlijk waren ze dat vorige week al. Toen was de voorsprong al drie punten en hadden ze een doelsaldo van plus 20 ten opzichte van concurrent RCL jo13-2. Het was dus zaak om het in stijl af te maken. En dat mocht thuis, op veld 5 tegen EMM’21 jo13-2. Een tegenstander met veel fysieke kracht en maar 8 goals tegen in de voorgaande zes wedstrijden. Dat leek dus een zware dobber te gaan worden, maar de jo13-2 speelde in deze wedstrijd prima. Met veel inzet, fel op de bal en bij balverlies meteen willen terug veroveren, legde het de tegenstander zijn wil op. Bij EMM’21 spelen een paar grote gasten en meiden. Sommigen minimaal een jaar ouder, want onze jo13-2 is een team dat bestaat uit jongens van 11 en sommigen zelfs nog 10 jaar oud. Dan moet je het van het voetbal hebben en de tegenstander laten lopen. Dat lukte heel aardig. De intentie om te voetballen is er altijd, met opbouw van achteruit. Speerpunt is dat de bal bij voorkeur diep moet, al is het door de as. Dan ben je tenslotte sneller bij de vijandelijke goal. Dat betekent niet dat de vleugels niet gebruikt worden, integendeel. Als ze de ruimte maar zoeken.

Het loonde: de jo13-2 versloeg EMM’21 jo13-2 met 5-0, na een 4-0 ruststand. Linksbuiten Dex liet even zien wat hij in huis heeft: hij scoorde maar liefst vier keer! Het vijftal goals werd gecompleteerd door rechtsbuiten Joshua. Eigenlijk is het best uniek dat topscorer Mees in deze wedstrijd niet scoorde, maar een dienende rol past hem ook.

Aandachtspunten
De jongens krijgen een aantal dingen wekelijks mee. De ruimte zoeken, snel spelen en niet teveel onnodige poespas zijn cruciaal. En… zoals dat zo mooi heet: “over de bal heen kijken”. Wat zoiets betekent als dat je de ruimte om je heen altijd in de gaten houdt en niet naar de grond kijkt. Allemaal dingetjes waar deze jongens hard aan werken. Natuurlijk hebben ze ook wel eens een mindere dag, maar het zijn jongens waar een goede kop op zit. Ze willen graag, zijn leergierig en er zitten eigenlijk geen rotzakken bij, qua algemeen gedrag dan. Want in het veld moet je natuurlijk wel eens een rotzak zijn. En ze trainen in blokken van een aantal weken aan de hand van thema’s, zoals verdedigen en opbouwen.

Maar wie leert ze dat dan aan ?

De staf
De trainers die ze dit allemaal aanleren zijn de ervaren Erik van den Hoek en zijn jongere collega’s Luc van Hoogdalem en Cors de Mooy. Mannen die de jongens laten meedenken over het spel en ze ondanks hun jonge leeftijd een stukje verantwoordelijkheid geven. En ze ook wel eens een andere positie geven dan ze gewend zijn. De linksback wordt wel eens linksbuiten en de centrale verdediger rechtshalf. Daar leren ze van. De trainers worden toegewijd geassisteerd door teammanager Frans van der Zwart, die niets aan het toeval overlaat. En dat doet hij goed.
Onlangs werd er zelfs een ouderavond georganiseerd. Dat was vermakelijk en informatief. De ouders werden een uur lang bijgepraat door de trainers. Niemand kan nu nog zeggen dat er onduidelijkheden bestaan.

Stapje hoger
De verwachting is dat de jo13-2 na de herfstvakantie in de eerste klasse gaat spelen. Het is een wijs besluit geweest om de jongens in de tweede klasse te laten instromen. Zo konden ze wennen aan meer weerstand en al wat zelfvertrouwen opdoen, maar ze zijn wel toe aan een stapje hoger. Weliswaar werd er in oefenwedstrijden meestal verloren van eersteklassers, maar dat was elke keer nipt en in fases deden de jongens zeker niet voor ze onder. Kers op de taart was de oefenwedstrijd tegen ADO Den Haag jo11-1, twee weken geleden in het Zuiderpark. Die eindigde in 4-4, na een 4-2 voorsprong. Mooi om tegen een profclub te laten zien wat je kan! Afijn, deze jongens gaan echt nog wel groeien qua spel. Het goede voetbal overwint altijd en als ze dat weten te koppelen aan inzet, dan gaan ze er wel komen. Ze lopen er sowieso bij als gouden hanen, want ze zijn uitstekend gesponsord door Santos Quality Flowers en Profile Paul. Dat is helemaal top, dank hiervoor.

De spelers
Last but not least noemen we nog even de 14 giganten die dit team een winnend team hebben gemaakt. Want trainers kunnen zoveel zeggen, je moet het wel laten zien op het veld.

De aanvallers: Dex de Jong, Joshua van der Bent, Mees van der Mey en Kevin Kruijt (die ook wel eens linksback staat).

De middenvelders: Wesley Koot, Mark Qreshat, Quint van der Zwart en Jim van Egmond.

De verdedigers: Sil Schoneveld, Kris van Egmond, Daniël van Gurp, (die ook wel eens rechtshalf staat) Lars van Delft en Sebastian Farman.

De keeper: Brent Glasbergen.