outhands

Team in the Picture: de A3

 Vele jeugdteams van RBB hebben een eigen internetpagina. Deze is makkelijk te bereiken door via de hoofdpagina van de jeugd op de teamwebsite te klikken. Echt een aanrader, want naast verslagen en standen zijn er op iedere site diverse andere leuke dingen te lezen. Zo ook op de website van de A3. Daar schrijft trainer Rivellino ‘Riflex’ Fernandes bijvoorbeeld na iedere wedstrijd een column, waarin hij belangrijke zaken over die wedstrijd er uitlicht. Maar u kunt ook de tussenstand van de speler van het jaar volgen, diverse interviews, de verkiezing ‘lulletje van de week’, en nog veel meer. Leuke site, waarop regelmatig nieuws te lezen is.

De afgelopen weken werd er door het winterse weer weinig gevoetbald en door de A3 zelfs helemaal niet. Geen kans voor mij dus om een wedstrijd van hen te aanschouwen, maar daar laten we ons niet door uit het veld slaan natuurlijk. De keus was op de A3 gevallen en dan zetten we dat ook door, weer of geen weer. Omdat ik slechts enkele spelers van de A3 ken vanuit het verleden, toen ik ze trainde in de D2, en omdat ik verder alleen informatie via de website voorhanden had, heb ik de trainer (Rivellino), de aanvoerder (Chris) en de keeper (Bart) vele vragen gemaild, om zo wat meer van het wel en wee van de A3 te achterhalen. Mijn dank gaat dus uit naar dit trio, want zij hebben super geholpen door al mijn vragen te beantwoorden.

Wat opvalt bij de A3 is dat ze nauwelijks aanvallers in de gelederen hebben. Op papier slechts twee, namelijk spits Jeffrey ‘Pat’ Pattikawa en aanvaller Tony Wesselius. Daarnaast hebben ze diverse middenvelders die voorin ook goed uit de voeten kunnen, maar het scorende vermogen moet wel van deze twee mannen komen. Samen zijn ze goed voor 14 van de 23 doelpunten, waarvan het leeuwendeel (10) nog door ‘Pat’ voor zijn rekening genomen wordt. Nummer 3 en 4 van de topscorerslijst worden overigens gevormd door Kevin ‘Paap’ Meijvogel en Danny ‘Hoek’ Hoek, juist diegene die ook regelmatig voorin geposteerd worden.

Eerstejaarstrainer Rivellino predikt, ondanks zijn magere bezetting voorin, aanvallend voetbal. Drie spitsen, goede veldbezetting om zodoende in balbezit steeds de vrije man te kunnen vinden. Door de grote hoeveelheid creativiteit waarover vele spelers van de A3 beschikken, is dit speltype het beste voor zijn team, aldus de trainer. Spilpunt daarin is middenvelder Richard ‘Big’ van der Vijver. Die heeft in het verleden ook spits gestaan, maar was onder leiding van Jaco Hogewoning en mijn persoontje juist weer een robuuste verdediger. ‘Big’ is dus van alle markten thuis, en door zijn spel van grote waarde voor de A3. En daarom terecht koploper in het tussenklassement van speler van het jaar.

Een andere bekende voor mij, Bram Paauw, heeft ook een verleden als aanvaller. In de D2 was hij het type ‘luie spits’, maar wel één met een neusje voor de goal. Technisch begaafd en een prima inzicht. Toentertijd hebben we hem al geregeld naar de achterste linie gehaald, alwaar hij dus nog steeds staat. En net als toen staat hij ook regelmatig op de allerlaatste linie, want keepen ken-ie ook nog! En dat is nog wel eens nodig ook, want Bart ‘Spijk’ van der Spijk mist wel eens een duelletje. Meer dan eens komt hij als een echte kamikazepiloot zijn doel uitgerend om de tegenstander af te stoppen, maar dat loopt niet altijd goed af, zoals het een echte kamikazepiloot betaamt. Als de tegenstander opgekrabbeld is, staat Bram al tussen de palen, want dan weet ‘Spijk’ wel hoe laat het is. Gelukkig kennen scheids Gerrit en Wim hem wel, dus wordt hij meestal wel gespaard, maar wel ten koste van een penalty. 1 Rode kaart in de laatste 1,5 jaar die hij weer keept, is ook weer niet overdreven veel.

De rechterhand van trainer Rivellino is aanvoerder Chris ‘Bunny’ van Duijn. Chris is, net als keeper Bart overigens, een voorbeeld voor velen vanwege zijn grote doorzettingsvermogen en 100% instelling. Daarnaast is Chris voor de trainer het verlangstuk in het veld. Met zijn coaching en gedrevenheid dwingt hij respect af. Een prima aanvoerder dus.

De A3 begon dit seizoen met 14 spelers. Niet een echt ruime selectie, maar tot veel problemen heeft dit niet geleid. Helaas wel in de wedstrijd tegen concurrent Voorschoten A4, want toen vielen er door blessures spelers uit, terwijl de wisselspelers op vakantie waren. De wedstrijd werd beëindigd met negen man en de eerste nederlaag van het seizoen werd geslikt. Dit was half oktober. De gehele staf en spelersgroep was dan ook zeer blij dat ze begin november Willem van der Plas aan hun selectie mochten toevoegen. Deze speler kwam over van de A2, omdat hij toch liever in de A3 wilde voetballen. Overigens zijn de betrekkingen tussen de A3 en de overige A-Juniorenteams prima. Respect is er over en weer en zo hoort dat ook.

Dat de A3 niet zomaar een gezelligheidsteam is blijkt wel uit de aanpak van de trainer; zijn manier van trainen geven en de opkomst daarbij. Die is namelijk iedere maandag- en donderdagavond erg hoog. Naast de jongens die vanwege werk niet kunnen, zijn de meeste er altijd wel, op een enkeling na. En ja, ze moesten wennen aan de nieuwe aanpak, want van de losse aanpak die ze de laatste jaren gewend waren, wordt er nu weer serieus getraind en worden zaken die zaterdags misgaan, getracht op de training te oefenen en te verbeteren. Dus positiespelletjes en inspeeloefeningen in plaats van alleen maar partijspel en oefenen op omschakelen bij balverlies in plaats van kijken hoe de tegenstander er met de bal vandoor gaat.

En als op de zaterdag blijkt dat dit opgepakt wordt door de spelers, is de trainer tevreden. Dan is er alle ruimte voor een derde helft, want die hoort er zeker bij. Gezellig in de kantine de doelpunten en opvallende acties uit de wedstrijd nog even terug op het netvlies brengen onder het genot van een biertje. Dat is belangrijk voor dit grotendeels vriendenteam. En als ’t ff kan doen ze dat ’s avonds in ‘Noortuk’ nog een keer over. Kan de trainer alleen maar waarderen, want dat is goed voor de teamgeest. Hij moedigt bier drinken zeker niet aan, want hoewel het wel eens voorkomt dat er een speler met een kater in het veld staat, meestal heeft hij dat wel tijdig door en zal dan niet schromen maatregelen te nemen. Ook dat toont het karakter van de trainer, die deze jongen gasten op zijn tijd, en alleen wanneer nodig, stevig aanpakt. En het toont het karakter van de A3, dat ze dit accepteren en daardoor juisrt een stapje harder gaan lopen. En dat is nodig ook, want ze willen graag kampioen worden. Dat hebben ze zeker nog niet aan hun hoofd gezet, al hebben ze wat steken laten vallen. Maar na de winterstop gaan ze weer met frisse moed verder, en dan zullen we zien hoe ver ze nog komen. U leest het allemaal op http://rijnsburgseboysa3.ditismijnteam.nl/. Houd ze in de gaten, de mannen van voormalig rapper ‘Riflex’.