Taai TOGR bezorgt Rijnsburgse Boys een lastige middag

Trainer Niek Oosterlee zal zijn elftal komend seizoen waarschijnlijk vaker moeten voorbereiden op een tegenstander die zich helemaal laat inzakken. Vanzelfsprekend is Rijnsburg nog altijd de te kloppen ploeg en zullen tegenstanders achterover leunend en loerend op een fout Rijnsburgse Boys het spel laten maken. TOGR liet het initiatief dan ook over aan de zaterdagkampioen, maar was razendsnel in de omschakeling met snelheid zowel voor- als achterin. De uien waren daardoor gedwongen om 90 minuten geconcentreerd te blijven spelen.

Seizoen 2009/2010 gaat van start (foto Gerard van  de Meij)

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor de in juni overleden trainer van TOGR die met ingang van dit seizoen het eerste elftal zou komen trainen. Door blessures van André van Egmond, Martijn Gootjes en Dave Rijkaard, werd Joost Kuhlmann als spits het gras opgestuurd. Richal Leitoe en Resham Sardar moesten voor de snelheid aan de flanken zorgen.

Een eerste wedstrijd van het seizoen is altijd lastig om te spelen, hoewel vorig seizoen de wedstrijd bij ASWH hierop een uitzondering was. Tegen TOGR probeerde Rijnsburg op zoek te gaan naar de openingsgoal. Na een eerste schietpoging voor Richal Leitoe, viel in de 8e minuut van de wedstrijd de eerste grote kans voor de uien te noteren. Resham Sardar krijgt de bal terug van Joost Kuhlmann en vuurt op de goal van de tegenstander, maar aanvoerder en doelman Ruben Muskiet tikt de bal met de vingertoppen nog net tot corner. Achteraf blijkt dit een belangrijke redding, want Rijnsburg kan hiermee niet op voorsprong komen zodat het wat relaxeter kan gaan voetballen en de tegenstander uit de defensieve stelling kan lokken. Sterker nog, verdere grote kansen blijven uit. Er wordt te snel naar de lange-bal-variant gezocht. Alle diepe ballen zijn echter een eenvoudige prooi voor de grote en lange doelman van de Rotterdammers. Daarnaast krijgt Joost Kuhlmann gedurende de wedstrijd geen centimeter van zijn directe tegenstander Jeffrey de Koning.

Resham Sardar vuurt op de goal van de tegenstander, maar doelman Ruben Muskiet
tikt de bal met de vingertoppen nog net tot corner (foto Gerard van der Meij)

Met de snelle aanvallers Mendes Rodrigues en Bryan Pereira is de Rijnsburgse defensie genoodzaakt om scherp te blijven. Met name Bennie van Noord staat scherp en sterk te verdedigen. Diezelfde Van Noord weet in de 18e minuut uit een vrije trap met een fraaie snoekduik de bal in te koppen, maar de drukte in de zestien van TOGR zorgt ervoor dat de bal in een kluwen spelers belandt. Rijnsburg creëert nog wat mogelijkheden, maar echte kansen zijn dit niet. TOGR komt ook niet veel verder dan wat schuivers in de handschoenen van Tim Orlowski. Rijnsburgse Boys blijft zoeken naar het hoofd van Joost Kuhlmann, maar in de meeste gevallen weet Muskiet de ballen te vangen of weg te boksen. In de 28e minuut wordt de nummer 10 van TOGR, Bryan Pereira, hard onderuitgehaald. De dader is echter medespeler Sarkam, die zijn medespeler volledig over het hoofd zag.

Niet lang daarna komt Rijnsburg, doordat de concentratie even verslapt, verrassend op achterstand. Doordat Jelle Bouma blijft hangen en niet tijdig uitstapt om een eventuele buitenspelval open te zetten, kan op rechts Mendes Rodriques doorstomen. Als een duveltje uit een doosje is TOGR razendsnel door de Rijnsburgse defensie doorgebroken. Mendes Rodriques ziet de volledig vrijstaande Diego Watson die eenvoudig de 1-0 kan binnenschuiven. Vanaf de tribune leek er een buitenspelsituatie aan vooraf te gaan, maar hiervan was geen sprake, zo bleek ook uit het feit dat geen der uien protesteerde.

Rijnsburg laat zich niet uit het veld slaan en weet kort na het doelpunt op rechts via Richal Leitoe door te stomen. Na doorgebroken te zijn wordt hij onreglementair neergehaald. Een logisch gevolg zou minimaal een gele kaart zijn, maar deze houdt arbiter Willems vooralsnog op zak. Uit de vrije trap kan Bart Freke van dichtbij met een omhaal ook niet voor gevaar zorgen. In de 37e minuut is er nog een goede mogelijkheid voor zijn broer. Peter krijgt de ruimte voor een schot, maar zijn poging zeilt een meter over. Vlak voor rust wordt wederom de hersenpan van Joost Kuhlman gezocht. Deze behoudt het overzicht en kopt de bal in de voeten van de plots voor de goal opgedoken Danny van der Vijver. De verder nog onzichtbare Rijnsburger staat op de juiste plaats en kan zonder al te veel moeite de bal intikken: 1-1.

Danny van der Vijver legt aan voor zijn schot en maakt de gelijkmaker (foto Gerard van der Meij)

Vlak na rust blijkt wederom dat tegen deze tegenstander opperste concentratie vereist blijft. Na een snel genomen vrije trap van TOGR duikt Sarkam ineens op voor Tim Orlowski. Gelukkig voor Rijnsburg blijft de doelman wel geconcentreerd en behoudt hij de gelijke stand.  TOGR lijkt met de 1-1 vooralsnog ook vrede te hebben, want de speelwijze verandert niet. Via Resham Sardar komen de geel-zwarten tot nog een aantal mogelijkheden. Toch is het de scheidsrechter die Rijnsburg in staat stelt om ook daadwerkelijk om voorsprong te komen. Na een mooie pass van Menno van Roosmalen wordt Peter Freke op de hakken gelopen door een verdediger van TOGR. Kennelijk gebeurde dit net binnen het strafschopgebied en Rijnsburg mag niet klagen dat scheidsrechter Willems een strafschop toekent. Hoewel Muskiet de goede kant op duikt, is de penalty van Peter Freke geplaatst genoeg om voor de voorsprong te zorgen: 1-2.

Bijna komt Rijnsburg op een beslissende 1-3 voorsprong. Na zowel verdediger Anthony Piqué als doelman Ruben Muskiet te hebben omspeeld, kan Richal Leitoe de bal nog net richting het doel werken. De bal lijkt inderdaad over de doellijn te gaan, maar de inzet is dusdanig zacht dat Kenley Statia met een uiterste krachtsinspanning de bal nog net voor de doellijn kan wegwerken.

Rijnsburg krijgt hierna geen echte kansen meer. Uit de dode spelsituaties kwam de hele wedstrijd weinig tot geen gevaar. De vele genomen vrije trappen en in totaal 13 genomen hoekschoppen (TOGR kreeg 2 hoekschoppen)  leverde geen enkel echt gevaar op.

Vlak voor het einde van de wedstrijd komt Rijnsburg via Leitoe alsnog bijna op 1-3. Hij besluit om de bal een keer niet af te geven, maar zelf te schieten. De bal wordt echter recht op de forse doelman geschoten. Twee minuten voor tijd wordt de op links doorgebroken Joost Kuhlmann bewust tegen de grond geschopt. Met geel komt de van Sparta Rotterdam overgekomen back nog goed weg.

Peter Freke wordt op de hakken gelopen door een verdediger van TOGR,
scheidsrechter Willems geeft een strafschop (foto Gerard van der Meij)

In blessuretijd is het TOGR dat de grootste kans krijgt. Doelpuntenmaker Diego Watson weet weer door de Rijnsburgse defensie te breken en moet alleen nog afrekenen met Tim Orlowski. De Rijnsburgse keeper weet door zijn lichaam voor de bal te gooien twee punten voor de kampioen te winnen.

Rijnsburgse Boys had het vanmiddag niet gemakkelijk, maar doet uiteindelijk wel wat het verplicht is gezien de status als kampioen en de ambitie voor dit seizoen. Toch heeft Rijnsburg andere jaren ook nooit eenvoudig gewonnen bij TOGR en lijkt het niet ondenkbeeldig dat ook ander (top)ploegen het nog lastig gaan krijgen in Rotterdam-Zuid. TOGR lijkt met dit elftal zeker voor handhaving in de hoofdklasse te kunnen gaan. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Scheveningen (met enkele bekenden zoals
oud ADO-spelers Rick Hoogendorp en Vergillio Teixeira, ex Lissenaar Michael van der Heijden, en ex-Quick Boys-spelers Marcel Pronk en Peter Kromhout). Voor Rijnsburg is de kop er af en is de eerste overwinning op zak.

TOGR – Rijnsburgse Boys: 1-2 (1-1)
30)  Diego Watson   1-0
44)  Danny van der Vijver  1-1
63) Peter Freke (strafschop) 1-2

Gele kaarten TOGR: Djoemian Sarkam, Anthony Piqué, Lito Rodriques de Pina