outhands

Strijdlustig Rijnsburg gaat onterecht onderuit


Voor aanvang van de wedstrijd werd met een indrukwekkende minuut stilte
Robin Schaddé van Dooren herdacht (foto Hans Heemskerk)

Voor aanvang van de wedstrijd werd met een indrukwekkende minuut stilte Robin Schaddé van Dooren herdacht. De 16-jarige Rijnsburger kwam op 5 november om het leven bij een scooterongeluk vlakbij de Middelmors. Tijdens het eerbetoon staken zijn vrienden fakkels aan achter het doel. Robbin was vrijwilliger bij Rijnsburgse Boys en lid van de supportersvereniging. Terwijl de supporters nog bij moesten komen van dit respectvolle moment ging bij Rijnsburgse Boys direct vanaf de aftrap de knop om. Resham Saradar bleek zijn goede spel van de afgelopen weken ook in deze wedstrijd te gaan etaleren en wist na een fraaie actie Jeffrey Winter te bereiken. De Rijnsburgse spits stond echter buitenspel. Het bleek, wat de afwerking betreft, een voorbode van een niet gelukkige wedstrijd voor de jongste van de gebroeders Winter. Diverse mogelijkheden leverden niet de gewenste, en volkomen passende, voorsprong op. Zo gingen schoten net naast, een indraaiende corner werd uit het doel getikt, een gekraakte uittrap van keeper Sven Taberima rolde aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn en een bekeken voorzet van Richal Leitoe werd op het bovennet van het doel gekopt. Ook de opnieuw hard werkende Raymond Kolder had geen geluk met zijn doelpogingen die of gepakt of over getikt werden. Hetzelfde gold voor Joost Kuhlmann die bij een doelpoging gewoon werd weggeduwd, een schot gepareerd zag worden en de pech had dat Richard Rademaker bij een andere inzet voor opruiming wist te zorgen.


Jeffrey Winter in actie (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys was heer en meester op het veld en moest constateren dat Spakenburg niet durfde of gewoon weg niet kon voetballen. Natuurlijk was het ontbreken van clubtopscoorder Ruben Wilson (chronische liesblessure) een tegenvaller maar absoluut niet voldoende voor een geldig excuus. Pas na ruim een half uur spelen leek de wedstrijd in een soort status quo te komen. Rijnsburgse Boys nam gas terug en het spel van Spakenburg werd iets dreigender. Echt gevaarlijk werd het overigens nooit voor het doel van Tim Orlowski. Het laatste gevaar voor rust kwam van Rijnsburgse Boys zijde. Een lange bal van Bart Freke werd op fantastisch wijze door Richal Leitoe aangenomen maar ook zijn schot ging naast.


Joost Kuhlmann in actie (foto Hans Heemskerk)

De zwaarte van het veld noopte Niek Oosterlee om Joost Kuhlmann in de rust te vervangen door Martijn Gootjes. Met de reeds aanwezige dreiging op rechts van Richal Leitoe kon Jeffrey Winter dat nu vanaf links doen. Waarschijnlijk begonnen de Spakenburgers, met een donderspeech van André Paus nog in hun oren, aan de tweede helft. Binnen twee minuten verscheen namelijk Salim Amerzgiou, na een fraaie steekpass, alleen voor Tim Orlowksi. De Rijnsburgse doelman maakte met zijn voeten de inzet van de Spakenburger onschadelijk. Vervolgens was het weer Rijnsburgse Boys dat de draad uit de eerste helft weer oppakte: kansen creëren via verzorgd en opbouwend voetbal. Na vijf minuten was Martijn Gootjes, in een tijdsbestek van slechts twee minuten, driemaal dicht bij de openingstreffer. De eerste keer schampte hij de bal uit een vrije trap, vervolgens werd zijn schot naast het doel getikt en tenslotte belandde zijn kopbal net over de lat. Na even een onderbreking aan de andere kant (uit de draai schoot Thijs Houwing naast) ging de jacht op de Rijnsburgse openingtreffer onverdroten verder. Waren de Uien tegen Barendrecht nog gruwelijk effectief, deze middag ontbrak alle geluk bij elke doelpoging.


Richal Leitoe moet per brancard het veld verlaten (foto Hans Heemskerk)

Een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd ging Richal Leitoe op de solo tour. Na twee overtredingen te hebben ontweken werd hij in de mangel genomen door Robert Verschaagen. Dat deze actie totaal niet thuis hoort op het voetbalveld bleek wel uit het pijnlijk schreeuwen van de aanvaller. Met brancard werd hij van het veld gedragen. Omdat Niek Oosterlee al eerder zijn tweede en derde wissel had ingezet (Raymond Kolder en Ronald Breinburg hadden geblesseerd het veld verlaten en waren vervangen door Peter Freke en Sergio de Windt) moest Rijnsburgse Boys noodgedwongen verder met tien man. Het spelbeeld veranderde echter niet: de thuisclub bleef aanvallen en de gasten koesterden het ene winstpunt. Onder leiding van spelverdeler Kevin Winter en met de mooiste passeeracties van Resham Sardar werd de druk juist alleen maar opgevoerd. De fraaiste actie was een één-tweetje van Bart Freke met Jeffrey Winter waarna Martijn Gootjes één centimeter tekort kwam om de dikverdiende goal te scoren. De ijzeren voetbalwet zegt dat in zulke wedstrijden de goal aan de andere kant valt. Dat gebeurde dan ook. Bij een Spakenburgse uitbraak was het invaller Danny van den Meiracker die een voorzet van links binnenkopte: 0-1. De strijdlustige tien overgebleven Rijnsburgers gaven zich niet gewonnen en trokken binnen de minuut de stand weer gelijk. Een uitbal van Sergio de Windt werd vanaf 25 meter vol op de wreef door Bart Freke achter de onverslaanbaar lijkende Sven Taberima geschoten: 1-1.


Een blije Bart Freke na zijn fantastische goal (foto Hans Heemskerk)

Hoogte- en dieptepunten liggen dicht bij elkaar want twee minuten na zijn weergaloze treffer leverde Bart Freke, volkomen onnodig, de bal in bij Spakenburg. Thijs Houwing liet dit buitenkansje niet aan hem voorbij gaan en scoorde de 1-2. Met nog drie minuten officiële speeltijd en tien minuten blessuretijd bleef Rijnsburgse Boys geloven in een rechtvaardige uitslag. Voordat de blessuretijd inging moest Lion Axwijk met rood van het veld. Op appel van de grensrechter werd duidelijk waarom Peter Freke kermend op de grond lag. Spakenburg beleefde angstige minuten met een ontketend Rijnsburgse Boys dat massaal aangemoedigd werd door de supporters. Een foutieve uittrap van Tim Orlowski bleek de wedstrijd te beslissen. Opnieuw Thijs Houwing profiteerde van de ongelukkige fout: 1-3.

Rijnsburgse Boys had gestreden voor wat het waard was maar moest toch een zure nederlaag verwerken. De koppositie werd (met één punt verschil) teruggegeven aan Spakenburg. IJsselmeervogels passeerde (na een moeizame overwinning op Katwijk) voor het eerst dit seizoen de Rijnsburgers op de ranglijst. Komende zaterdag kunnen de twee clubs uit de gemeente Katwijk uitvechten wie de twee Spakenburgse koplopers in het spoor blijft.

Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 1-3 (0-0)
85: Danny van den Meiracker: 0-1, 86: Bart Freke: 1-1, 88: Thijs Houwing: 1-2, 90 +5: Thijs Houwing: 1-3

Scheidsrechter: R. Wijma
Toeschouwers: 2.000

Rode kaart Spakenburg: Lion Axwijk
Gele kaart Spakenburg: Danny van den Meiracker en Maarten Woudenberg

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Breinburg (69: De Windt), Sadar, Leitoe (76: niet vervangen), Kolder (54: Peter Freke), Kevin Winter, Jeffrey Winter en Kuhlmann (46: Gootjes).
Opstelling Spakenburg: Taberima, Rademaker (58: Gouriye), Axwijk, Verschraagen, Amerzgiou, Houwing, Van de Haar, Hessing (64: Van den Meiracker), Woudenberg, Zwarthoed en Rottiné.