outhands

Strijd om landskampioenschap nog helemaal open

Het was de reis van in totaal 400 kilometer meer dan waard zaterdagmiddag. In een geweldige ambiance op sportpark De Bosk overrompelde Rijnsburgse Boys de Friezen vanaf de aftrap. De ploeg van trainer Henk de Jong had duidelijk nog de wedstrijd van Hemelvaartsdag in de benen en werd van alle kanten voorbij gelopen, met name in de eerste helft.

Bart Freke haalt uit maar komt helaas niet tot scoren (foto Hans Oudwater)

Allereerst een samenvatting van de kansen van Harkema in de eerste helft: Een schot van verdediger Kooistra in de 11 e minuut ging een meter naast de goal van Orlowski.

Nu de kansen voor de geel-zwarten: Rijnsburg speelde, met name de eerste twintig minuten erg goed en creëerde legio kansen. Omdat naast Martijn Gootjes nu ook Joost Kuhlmann de rest van dit seizoen in de lappenmand mag blijven zitten en Djuric Ascencion niet meer voor de uien wil uitkomen (zo liet hij per sms weten), stond middenvelder Dick Zwarthoed in de voorhoede geposteerd. Toch was het Bart Freke die de eerste kans op zijn conto mocht schrijven. Een geplaatst schot vanaf een meter of 25 bereikte de onderkant van de deklat, maar passeerde net de doellijn niet. De altijd snelle Richal Leitoe was een plaag voor de Harkemase defensie en ging als een mes door de Friese boter en bracht zodoende een aantal keren Dick Zwarthoed in stelling, die in de zesde minuut de bal net over de goal van doelman De Vries kopte. Niet veel later verlengde Zwarthoed met het hoofd een voorzet van Leitoe en was het Danny van der Vijver die met een volley net over het doel schoot.

Een grote kans voor de sterk spelende Dick Zwarthoed (foto Hans Oudwater)

Rijnsburgse Boys ging vrolijk door met combineren en de kansen bleven komen. Uit de 25 vrije trappen en 10 corners die aan de Rijnsburgers gedurende de wedstrijd werden toegekend, wisten onder meer Bennie van Noord en Bart Freke de doelman van Harkema te testen. De beste kans was wederom in de 18e minuut voor Dick Zwarthoed, die uit een voorzet van Leitoe recht in de voeten van doelman De Vries kopte en in de rebound bijna alsnog de bal over de doellijn kon punteren. Nog geen minuut later was er een 100%-kans voor Rodney Cairo, die vanaf ongeveer dezelfde positie de bal van dichtbij jammerlijk overschoot.

Omdat ook trainer De Jong van Harkema zag dat er iets moest gebeuren, werd er in de 24e minuut al een (tactische) wissel toegepast. Dit had in zoverre effect, dat er in het tweede deel van de eerste helft minder grote kansen waren en het tempo wat omlaag ging, al bleef Rijnsburg de betere ploeg en werden er nog altijd geen kansen weggegeven. Kansen waren er wederom voor Danny van der Vijver, Dick Zwarthoed, Rodney Cairo en Bennie van Noord. Dat Rijnsburg met een 0-0 tussenstand de kleedkamers inging, was eigenlijk een wonder.

Richal Leitoe was een plaag voor de Harkemase defensie (foto Hans Oudwater)

Aan het begin van de tweede helft had trainer De Jong wederom een wissel ingebracht. Hoewel het tempo van lager was dan in de eerste helft, bleef Rijnsburg de bovenliggende partij. Uit vrije trappen van één van de uitblinkers Peter Freke, wisten de Danny van der Vijver en Dick Zwarthoed de bal op doel te koppen. In de 58e minuut was er zowaar een kans voor Harkema. Spits Jelmer Slager, die drie goals bij de Vogels wist te maken, bleef wat dieper staan dan in de eerste helft hopend op een snelle uitbraak. Zijn schot kon echter makkelijk worden gepakt door Tim Orlowski. Vlak daarna testte de Peter Freke het glaswerk in de sponningen van het sponsorhome boven de kantine. Deze bleek overigens van goede kwaliteit. In de 65e minuut moest Tim Orlowski nog even opletten door op tijd zijn doelgebied uit te komen. Al koppend buiten zijn zestien wist hij het eventuele rood-witte gevaar te elimineren. Uit de zoveelste vrije trap van Peter Freke was er nog een grote mogelijkheid voor Dick Zwarthoed  vlak voor het doel van Harkema, maar weer lukte het niet om de kans in een doelpunt om te zetten. Even later kwam Danny van der Vijver net iets te kort bij een voorzet van Richal Leitoe. Naarmate de tijd verstreek leek de wedstrijd op een onterechte 0-0 af te stevenen.

Een kwartier voor tijd bracht Ted Verdonkschot een dubbele wissel in. Niels Hogewoning kwam Bart Freke aflossen en André van Egmond nam het stokje over van de kilometervreter Dick Zwarthoed. Vijf minuten later zorgde beide invallers voor de verlossende goal. Een corner van Niels Hogewoning kwam voor de voeten van Jelle Bouma. Hij wist op zijn beurt in het strafschopgebied Danny van der Vijver te bereiken. Zoals altijd behield deze het overzicht en al liggend wist hij de bal bij Van Egmond te krijgen. Deze aarzelde niet en schoot van dichtbij doelman Jacob de Vries door de benen: 0-1. De ontlading was groot. Niet alleen vanwege het verlossende doelpunt, maar ook voor André van Egmond zelf die na veel blessureleed en hard werken weer langzaam op de weg terug is.

Andre van Egmond maakt de verlossnde goal (foto Hans Oudwater)

Na de 0-1 kwam er vanzelfsprekend wat meer ruimte voor de Rijnsburgers. De 1-1 hing echter geen moment in de lucht. Sterker nog: in de blessuretijd waren er nog drie joekels van kansen op de 0-2. Een schot van Leitoe, na een aanval met Cairo, kon nog net op het nippertje worden gepareerd door de Friese doelman. Even later was het Rodney Cairo die al zitvoetballend zijn inzet van de lijn zag worden gehaald. Tot slot was het Richal Leitoe die, na een mooie pass van Peter Freke, de doelman die ver was uitgekomen al was gepasseerd, maar de bal door een verdediger tot corner getikt zag worden.

Al met al dus een zeer verdiende overwinning voor de uien. Daar waren vriend en vijand het wel over eens na afloop (voor zover die te verstaan waren). Harkema had duidelijk nog last van de inspanning twee dagen eerder en Rijnsburgse Boys had daar zeker profijt van. Voor het doelgemiddelde had Rijnsburg er misschien wel meer uit moeten halen deze middag, zeker omdat ook de aansluitende penalty’s met 4-3 verloren gingen (Bouma en Van Noord miste). Toch was trainer Ted Verdonkschot na afloop erg tevreden al gaf ook hij aan over veertien dagen een sterker Harkemase Boys te verwachten op de Middelmors dan vanmiddag het geval was. Dinsdag zal echter eerste de Spakenburgse hobbel nog genomen moeten worden tegen IJsselmeervogels die door deze overwinning van Rijnsburg toch ook nog gewoon meedoen voor het kampioenschap.

VV Harkemase Boys – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-0)
81)  André van Egmond  0-1

Aansluitende penalty-serie (4-3):