Strafschoppen redden Rijnsburgse Boys weer

Naar verluid heeft hij geen voorliefde voor kunstgras. Toch waren het twee kunststukjes van Joost Kuhlmann die er voor zorgden dat hoofdklasser Rijnsburgse Boys en 1e klasser DHC uit Delft elkaar na 90 minuten voetbal in evenwicht hielden. De finishing touch was deze keer letterlijk en figuurlijk van doelman Tim Orlowski.

De affiches voor deze wedstrijd werden drie keer gedrukt, toch trekt de wedstrijd niet het volle stadion waar vooraf over gerept wordt. De authentieke sfeer van de kantine oogt haast Engels en nodigt uit tot een warme start voor een frisse voetbalavond. Een koude start voor DHC met name want binnen het kwartier komt Rijnsburgse Boys op een niet onverdiende voorsprong. Prima aangespeeld door Jelle Bouma ontdoet Joost Kuhlmann zich fraai van drie tegenstanders waarop Danny Gout zijn schot niet onder controle kan krijgen. De wegspringende bal is vervolgens een simpele prooi voor Richal Leitoe die op de juiste plaats staat om van dichtbij in te tikken: 0-1. Het daarop volgende kwartier is Rijnsburgse Boys heer en meester maar ziet geen kans om tot doelpogingen te komen. De gastheren vertoeven veelvuldig om eigen helft en proberen er met hun snelle vleugelspitsen van tussen de gaan. Na een paar doelgerichte speldenprikken in de eerste minuten van de wedstrijd weet DHC na bijna een half uur spelen de stand gelijk te trekken. Een mooie aanval,opgezet over links terwijl de scheidsrechter een buitenspelsignaal niet overneemt, wordt in tweede instantie voortgezet door Richard Staakman die Orlowski kansloos laat (1-1). De eerste helft eindigt met een fraaie volley van Peter Freke die daartoe door Kuhlmann en Kolder in staat werd gesteld. Maar zijn schot vanaf 20 meter treft geen doel.

Leek de eerste helft soms een beetje op een trainingspartij, de tweede helft laat het beeld van een echte wedstrijd zien. Terwijl de 1-2 na een kwartier spelen de kenmerken heeft van een getraind doelpunt. De vrije doortocht vanaf rechts is voor Leitoe, de voorzet naar links is op maat en Joost Kuhlmann neemt de bal vol op de pantoffel. Gout stond er bij en keek er naar. Even later omzeilt Resham Sardar slim de buitenspelval vanaf het middenveld, gaat richting keeper maar wordt op het laatste moment onderuit getrokken door Bleeker die daarvoor geel ontvangt. Het ontneemt de geel-zwarten de mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Beide ploegen krijgen de nodige kansen waarbij het aantal voor de thuisploeg duidelijk groter is. Het is DHC dat vervolgens loon naar werken krijgt. Een pegel naar voren is door Dennis Groot – stuivertje gewisseld met Bennie van Noord – lastig te verdedigen.  Bestraffend klinkt het fluitsignaal van de scheidsrechter die een te opzichtig duwtje in de rug van de tegenstander constateert. Op twintig meter afstand, centraal voor het doel, mag Richard Staakman aanleggen en met een magistrale boog krult hij de bal à la Sneijder in de linkerbovenhoek zodat er nog 10 minuten resteren om in de reguliere speeltijd tot een winnaar te komen. Ondanks vijf koude minuten blessuretijd lukt het niemand meer de bal tussen de palen te schoppen. Alhoewel Dave Rijkaard vlak voor tijd nog een heel eind komt maar oog in oog met Gout wordt hij naar een te lastige hoek gedreven.

Niet voor het eerst in deze bekerstrijd moet via strafschoppen een beslissing geforceerd worden. Bij een 4-3 stand mist Dave Rijkaard waarna Tim Orlowski zijn team redt door de volgende strafschop te stoppen. Twee penalty’s later herhaalt hij een dergelijke actie om vervolgens hoogstpersoonlijk de laatste en winnende strafschop zelf binnen te schieten. Met het Katwijkse Rijnvogels treffende de Boys in de volgende ronde een ploeg die onlangs in de persoon van Melbi Raboen een trainer aantrok die bijzondere krachten in een ploeg weet los kan maken. Of dat tegen Rijnsburgse Boys ook gebeurt weten we over 3 weken.

DHC – Rijnsburgse Boys : 2-2 (1-1), RBB wint na strafschoppen
12: Richal Leitoe 0-1
28: Richard Staakman 1-1
66: Joost Kuhlmann 1-2
81: Richard Staakman 2-2