Sterke start Rijnsburg geeft vertrouwen

Het elftal in de vertrouwde ‘huddle’ voor aanvang van de wedstrijd (foto Gerard van der Meij)

Trainer Niek Oosterlee had tijdens de kinderpersconferentie laten weten dat hij het liefst een roofvogel ziet wanneer hij naar het sportpark rijdt. Wanneer dat het geval is dan zit het wel goed…. Met zo’n trainer op de Rijnsburgse bank weet Kaay de kraai wel raad. Met een uitgebreide knuffel moest de mascotte de nieuwe trainer alle hoop hebben gegeven voor een goede afloop van deze wedstrijd in de eerste ronde van de KNVB-beker. En dat gebeurde! Rijnsburgse Boys opende zeer aanvallend. In de eerste drie minuten werd met een vrije trap, een corner, een kopbal (Bennie van Noord) en een schot (Joost Kuhlmann) doelman Eelco Zeinstra onder vuur genomen. In de zevende minuut werd het Rijnsburgse veldoverwicht in een voorsprong uitgedrukt. Een slimme, snelle èn verre uitgooi van Raymond Kolder naar de bewegelijke Joost Kuhlmann werd prachtig verlengd op Peter Freke. De middenvelder zag de bal goed aan komen en met een formidabele en snoeiharde volley joeg hij het leer in de touwen: 1-0.

Richal Leitoe, sinds de komst van Niek Oosterlee verzekerd van een basisplaats, vertaalde het vertrouwen van zijn oud-trainer in een gretige wijze van spelen. Twee minuten na de openingstreffer kwam een voorzet van hem bij de vrijstaande Danny van der Vijver. Ondanks een zee van tijd en ruimte ging zijn schot net naast. Na een kwartier spelen bereikte Peter Freke met een diepe bal Richal Leitoe. Na diverse passeerbewegingen gaf hij de bal af aan Joost Kuhlmann die met een schot prachtig afrondde: 2-0. Vijf minuten later leek de voorsprong opnieuw vergroot te gaan worden. Richal Leitoe creëerde voor zichzelf de nodige ruimte en besloot terecht om zelf te schieten. De bal verdween echter aan de verkeerde kant van de paal. Ook een achterwaartse kopbal van Joost Kuhlmann leverde niets op.

Een overtreding op Bennie van Noord (foto Gerard van der Meij)

Argon kon aanvallend weinig uithalen. Een vrije trap van Jasper de Haer kwam in de handen van Tim Orlowski en een schot van Jordy van Gelderen ging eenvoudig naast. De beste kans kwam na bijna een half uur spelen. Een slimme steekpass op Anton den Haan ontweek de Rijnsburgse buitenspelval. De Mijdrechter kon vervolgens alleen richting het doel maar zijn stiftbal werd goed doorzien door Tim Orlowski. De Rijnsburgse keeper liet zien waarom hij, vooralsnog, het vertrouwen had gekregen boven de andere twee keepers. Op het moment dat hij alert moest optreden deed hij dat ook. In het laatste kwartier droogde de Rijnsburgse aanvalsdrift op. Op slag van rust bleek een fout van Argon nog het meeste gevaar op te leveren. Aanvoerder Frank Verlaan speelde de bal heel knullig in de voeten van Richal Leitoe. Met een fraaie lob leek de 3-0 in de maak maar net op tijd wist Jasper de Haer de bal van de doellijn te koppen. Tekenend voor de onmacht van Argon was een vrije trap, in blessuretijd, net buiten de zestien. Het schot van Jeroen Westera was zowel geen voorzet als doelpoging en ging jammerlijk voorlangs het doel.

Trainer Niek Oosterlee is er bij gaan staan (foto Gerard van der Meij)

De tweede helft was het voor Argon erop of eronder. Althans, dat zou je in een bekerwedstrijd verwachten. Argon was echter niet in staat om het Rijnsburgse Boys moeilijk te maken. De eerste mogelijkheden waren zelfs voor Rijnsburgse Boys (Joost Kuhlmann en Danny van der Vijver). Na zeven minuten waren twee corners op rij een teken van leven van Argon. Maar ook niet meer dan dat. De amusementswaarde was behoorlijk lager dan in de eerste helft. Voor Rijnsburgse Boys hoefde het niet en Argon kon het niet. Aan beide zijde bleek een vrije trap (Peter Freke en Jeroen Westera) een halve kans op te leveren. Een kwartier voor het einde kon de mooiste aanval genoteerd worden. Danny van der Vijver stuurde Jelle Bouma de diepte in. De opgekomen linksback legde de bal terug op Bart Freke die een strak schot los liet. Eelco Zeinstra moest gestrekt naar de hoek en voorkwam een derde tegentreffer. Drie minuten later redde de keeper met zijn benen na een schot van Richal Leitoe.

De opnieuw hard werkende Raymond Kolder stond aan de basis van de derde Rijnsburgse treffer. Zijn voorzet kwam in de zestien waar Richal Leitoe kon uithalen. Zijn schot kwam op de handen van verdediger Jocelino de Sa terecht waarna scheidsrechter Higler besloot de bal op de stip te leggen. Peter Freke deed zijn naam als penaltyspecialist weer eer aan en scoorde zijn tweede, en Rijnsburgs derde, goal: 3-0.

In de slotfase viel, geheel in tegenstelling tot de geest van de wedstrijd, de achtste (!) gele kaart. Richal Leitoe ging naar de grond na een duel met keeper Zeinstra. Schwalbe aldus de scheidsrechter die al eerder Raymond Kolder, Peter Freke en vijf Mijdrechters in zijn boekje had genoteerd. Dure kaarten; immers ze tellen mee in de competitie. De behendige en snelle Resham Sardar, niet onverdienstelijk spelend ondanks de ramadan, had wat dat betreft nog geluk dat zijn val in de zestien in de eerste helft niet met een kaart werd bestraft.

Peter Freke is in vorm. Ook de penalty scoort hij weer als vanouds (foto Gerard van der Meij)

De wijze waarop de overwinning tot stand kwam biedt alle vertrouwen in een goede start van de competitie, volgende week bij TOGR. Komende dinsdag wacht eerst nog HVV voor de districtsbeker waarbij een gelijkspel volstaat om door te gaan. Wat de KNVB beker betreft, in de tweede ronde ontmoet Rijnsburgse Boys de huidige verrassing in de Jupiler League: Go Ahead Eagles uit Deventer. Oftewel, een prachtig affiche om tegen de nu vijf wedstrijden ongeslagen koploper voor een bekerstunt te zorgen. Momenteel staat deze wedstrijd genoteerd voor woensdag 23 september om 20.00 uur. Het verzoek aan de KNVB om dit naar 17.00 uur te verplaatsen gaat dit weekend de deur uit. Mocht dit niet lukken dan zal er of uitgeweken moeten worden naar elders of een groep sponsoren plaatsen een lichtinstallatie. De koploper uit de Jupiler League op bezoek krijgen is immers niet niks………

Rijnsburgse Boys – Argon: 3-0 (2-0)